Ako sa stať oporou pre iných ľudí?

V ťažkostiach prichádzajú na pomoc tí najlepší priatelia.
V ťažkostiach prichádzajú na pomoc tí najlepší priatelia. / Foto: Unsplash

Ľudia sú pre nás dôležití. Cítime, že ich potrebujeme a inokedy zase oni potrebujú nás. Čo vlastne ľudia v najťažších chvíľach potrebujú počuť?

 

Život je už taký. Raz potrebujeme oporu my a potom zase my sa stávame nenahraditeľnými pre iných. Podstata spočíva v tom, aby sme mali vždy dostatok energie nielen pre seba, ale aj pre iných. V ťažkostiach prídu na pomoc tí najlepší priatelia. A v takýchto situáciách zároveň zisťujeme, kto je skutočným priateľom, kto je človekom, pred ktorým nemusíme nič skrývať. Sú to situácie, keď zisťujeme, komu na nás skutočne záleží. Podpora má obrovskú hodnotu a je to aj účinný nástroj proti stresu a strachu. Podpora dáva človeku pocit, že nie je na všetko sám. Pri nej prežívame pocit, ktorý nám hovorí,že sme pre niekoho skutočne dôležití, že niekto pri nás stojí aj napriek tomu, že sme niečo pokazili a že niečo v našom živote nevyšlo. Dobrý pocit z podpory majú aj ľudia, ktorí ju uskutočňujú. Cítia sa sebaisto, zdravo a šťastne. Ktoré spôsoby podpory sú najúčinnejšie?

 

Aktívne počúvajte iných

V dnešnej dobe niektorí ľudia trpia epidémiou nepočúvania. Niet divu, že nedokážeme efektívne počúvať. Po prvé, väčšinu z nás nikto nenaučil, ako správne počúvať. Učíme sa ako čítať a písať, ale nie ako počúvať. Po druhé, mnohí z nás musia robiť také nespočetné množstvo aktivít v práci a v domácnosti, že sa moc nezaoberajú počúvaním. Hovorenie je to, čo má prioritu. Či je to už v škole, na pracovisku, počas športovania alebo pri ďalších aktivitách vo voľnom čase. Napriek tomu osvojenie si schopnosti načúvania je veľmi dôležité. Buďte k dispozícii, keď vám chce niekto niečo dôležité povedať. Niekomu pomáha hlavne to, že sa môže vyrozprávať a vďaka tomu sa dokáže zbaviť stresu, ktorý v sebe nosí. Základom aktívneho a efektívneho počúvania je sústredená pozornosť. Dajte najavo druhému, že sa o to, čo ho trápi, zaujímate, že stojíte na jeho strane a nesúdite ho za nič. Zveriť sa nie je ľahké a prináša to obrovskú úľavu. Ak sa vám chce niekto zveriť s problémom, berte to ako poctu, že si vybral práve vás. Vyjadruje vám tak svoju dôveru a odvahu, že tajomstvo neprezradíte. Pre ľudí je naozaj ťažké zdôveriť sa so svojou bolesťou, slabosťou alebo obrovskou ťažkosťou.

 

Ak viete, poraďte

Ak vás niekto požiada o radu, skúste mu pomôcť. Snažte sa vykúzliť niečo pozitívne, ak sa to len trochu dá. Je to dôležité preto, aby ste tomu druhému ukázali, že  aj z tej najhoršej situácie vedie pozitívna cesta. Ale človek musí o radu stáť. Nie je dobré niekomu radiť nasilu. Väčšinou si vás aj tak len vypočuje a urobí si po svojom. Ale ak niekto o radu prosí, urobte maximum pre tohto človeka. Možno, že vaša rada nebude fungovať, lebo každý človek je iný, ale aspoň budete mať dobrý pocit, že ste pre toho druhého urobili maximum. Niekedy stačí, že vďaka vašej rade začne dotyčný človek rozmýšľať iným spôsobom a hľadať iné, svoje vlastné riešenie.

 

Prejavujte pochopenie

Problémy má občas každý, ale každý človek sa k problémom stavia iným spôsobom. A určitým spôsobom sa k problémom druhých stavia aj okolie. Je to úžasný postoj, keď dokážeme neopustiť človeka v najhorších časoch a stojíme po jeho boku. Tento človek si to navždy zapamätá, bude si to vážiť celý život a váš vzťah nadobudne ešte krajšie rozmery.To, že budete stáť pri ňom, mu dá silu kráčať ďalej, bude hľadať lepšie možnosti. Najhoršie totiž je to, keď v čase problémov zostávame stáť na jednom mieste. Keď sa už človek rozhodne pre zmenu, je dobré, keď má pri sebe ľudí, ktorí mu pomáhajú svoj sen zmeniť na plán a plán na skutočnosť. Možno sa rozhodne presťahovať, zmeniť prácu, ukončiť nefunkčný vzťah. V takomto prípade už nepotrebuje len priateľa, ktorý ho vypočuje, potrebuje už oporu, ktorá bude pri ňo stáť bez ohľadu na priebeh a výsledok. Urobiť rozhodnutie vyžaduje odvahu a stáť pri blízkom človeku v takejto situácii znamená  mať dostatok trpezlivosti a tiež nadhľad. Možno sa nám bude zdať, že rozhodnutie blízkej osoby je nesprávne, ale pre toho druhého je to možno v danej chvíli to najlepšie, najkrajšie a najzmysluplnejšie rozhodnutie. Každý z nás je iný.

 

Snažte sa byť dôveryhodným človekom

Podľa čoho sa dá spoznať dôveryhodný človek? Je súcitný, empatický, čestný, láskavý, prajný, autentický. Ľudia, ktorí nedisponujú týmito vlastnosťami, väčšinou k dôvere majú veľmi ďaleko. Vzťah naplnený dôverou vytvára nielen ten, kto dôveruje, ale aj ten, kto dôveru nesklame. Je jednoduché druhého zhadzovať, súdiť, vysmievať sa mu, čo nedokázal alebo mu povedať: „Nemal si to tak robiť! Ja som ti to hovoril!“ Je veľmi ťažké zostať pri človeku, ktorý sa s prával tak, že si sám spôsobil problémy aj keď ste ho na ne vopred upozorňovali. Ak toto vydržíte, stávate sa silnou osobou.

 

Existuje niekoľko veľmi dôležitých ľudí v našom živote. Často s ich krokmi nesúhlasíme a ťažko sa nám pozerá na to, ako sa niekedy sami na základe vlastného rozhodnutia rútia do nešťastia. Ak sa konečne rozhodnú zmeniť a vyberú si novú cestu, snažme sa ich vypočuť, poskytnime pozitívnu radu, stojme pri nich v čase rozhodovacieho procesu a buďme tými, komu môžu dôverovať. Ak toto zvládneme, staneme sa pre nich dôležitými ľuďmi ich života.

 


Zdroje:
Brendon Burchard: Životný náboj
Pavel Říčan: Psychologie osobnosti
Elliot Aronson: Sociálna psychológia
Čítajte viac o téme: Efektívna komunikácia, Úzkosť
Zdieľať na facebooku