Nomofóbia - závislosť na mobilnom telefóne: Ako sa prejavuje?

Závislosť na mobile je moderná komunikačná forma závislosti.
Závislosť na mobile je moderná komunikačná forma závislosti. / Foto: Bigstock

Mobilné telefóny sa už stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Nezmenili len spôsob našej komunikácie, ale zásadne ovplyvnili celý náš život. Mnohí ľudia dávajú svojim mobilným telefónom oveľa väčší význam, ako by v skutočnosti v ich životoch mali mať. 

 

Mnohých ľudí mobil doslova ovládol. Nedokážu bez neho existovať. Nedokážu sa od neho vzdialiť ani na niekoľko minút. Nosia ho so sebou do kúpeľne, do sauny, kamkoľvek prídu. Nevypínajú ho ani v noci, ani cez víkendy, ani počas dovoleniek. Neustále striehnu na každý nový hovor, na každú novú správu. Svoj mobil non-stop kontrolujú a monitorujú.

 

Mobilná slasť

Klinický psychológ a psychoterapeut Tomáš Holcner vysvetľuje, že z neurofyziologického hľadiska je nutkavé kontrolovanie obsahu v mobilnom telefóne pokusom o stimuláciu "centra slasti" v mozgu. Hovorí, že sa jedná o podobný proces ako pri závislosti na hracích automatoch alebo počítačových hrách. Keď pri používaní telefónu zistíme informácie, ktoré potrebujeme vedieť, keď nám niekto volá alebo píše, má to za následok zvýšenie hladiny dopamínu, ktorý sa spája so šťastím. To nás núti opakovane používať mobilný telefón, napríklad len preto, aby sme sa uistili, či nám neprišla nejaká správa, alebo čo je nové na sociálnych sieťach, hoci žiadnu správu nečakáme.

 

Veľa ľudí má pocit, že telefón je ich druhý mozog

Už mnohé štúdie naznačujú, že viacerí vlastníci smartfónov tvrdia, že je to ich „rozšírené ja“ a tieto malé zariadenia sa stávajú ich súčasťou. Je to preto, lebo v  mobiloch majú uložené všetky informácie – od dôležitých dátumov, cez rôzne čísla a adresy, po správy, emaily, fotografie či iné vzácnosti. Preto niet divu, že ľudia prežívajú pocity úzkosti, ak od svojich smartfónov musia byť oddelení.

 

Čo je to nomofóbia a ako sa prejavuje?

Pre chorobu, pri ktorej má človek hysterické reakcie na odlúčenie od technologického miláčika, už vznikol aj názov – nomofóbia (od NO MObile Phone Phobia). Profesor z Baylorskej univerzity James A. Roberts si dokonca dal tú námahu a vyčlenil príznaky závislosti, ktoré platia rovnako pre mobilné telefóny i iné závislosti.

 

6 znakov nomofóbie

 

1. Dôležitosť 

Manipulácia s telefónom sa stáva najdôležitejšou činnosťou v živote človeka. Doktor Roberts radí nedávať telefónu navyššiu prioritu, nesiahnuť po ňom pred ôsmou hodinou rannou a neukladať si ho na noc k posteli. 

 

2. Eufória 

Reagovanie na telefón zmenami nálad, striedaním vzrušenia a úľavy v jeho prítomnosti, kvôli smske ste schopní všetko nechať tak. 

 

3. Tolerancia 

Tá sa postupne zvyšuje ako u klasickej závislosti, kým na začiatku vám stačilo držať ho v ruke štyri hodiny denne, teraz sa neuspokojíte s ôsmimi.

 

4. Syndróm z odlúčenia

Chýbajú síce fyzické abstinenčné príznaky, no rovnako ako u alkoholika sa objavuje náladovosť, podráždenosť, stres, hystéria, panika.

 

5. Konflikt 

Netrvá dlho a dostavia sa problémy v práci, v partnerstve, ba dokonca problém so zákonom v prípade napríklad telefonovania za volantom.


6. Recidíva

Nedokážete sa ho vzdať. Telefón na chvíľu odložíte a myslíte si, že ste vyhrali, no pod akýmkoľvek tlakom ho máte okamžite v ruke. Je to nad vaše sily. Aby ste to zmenili, musíte si osvojiť nové zvyky.  

 

Ako sa oslobodiť?

Závislosť na mobilnom telefóne nie je v súčasnosti ničím nezvyčajným. To však neznamená, že by ste to mali nechať tak. Ak chcete žiť v reálnom svete, potom musíte obmedziť ten virtuálny. Mnohé informácie sú nepotrebné a nadbytočné. Tak ako jeden deň zažiaria, na druhý deň si na ne nikto už ani len nespomenie. Teda nie je potrebné si nimi zaťažovať myseľ a pozornosť. Internet, televízia, noviny, sociálne siete i smartfóny. Všetky žijú z procesu prenosu informácií. Potrebných i nepotrebných. Aktuálnych, vymyslených i bulvárnych. Mozog neustále pracuje. Prijíma a vyhodnocuje. Pracuje a trpí. Väčšina ľudí sa stala permanentným prijímateľom informácií. Reklama neustále hľadá a oslovuje konzumentov. Prináša informácie o nových produktoch a službách. Niekedy sa človek ide z toho zblázniť. Popritom až 90 percent informácií sa ukáže ako zbytočných a nadbytočných. A náš mozog ich musel spracovať a vyhodnotiť. Nečudo, že čoraz častejšie cítime únavu, vyhorenie a opotrebovanie.

 

Skúste niekedy svoj smartfón vypnúť a užívať si život presne taký, aký je. Vytvorte si rovnováhu medzi používaním mobilu a všetkým ostatným, pretože ak trávite s vaším mobilom denne niekoľko hodín, potom to rozhodne nie je dobré ani zdravé. Skúste si cielene vytvárať priestor na informačnú diétu. Dôležité je tiež odnaučiť sa neustále kontrolovať mobil. Adam Alter, ktorý sa zaoberá okrem iného aj závislosťou na mobiloch a vyučuje na New York University Stern School of Business, odporúča dodržiavať týchto 5 krokov, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa závislosti na mobiloch.

 

1. Nehovorte si  nemôžem si kontrolovať mobil raz za hodinu, ale radšej si povedzte nekontrolujem si mobil viackrát ako raz za hodinu. Keď si poviete, že nemôžem, tak máte pocit, že nejaká vonkajšia sila vám môže nahovárať, aby ste to nerobili. Keď však použijete slovo „nekontrolujem mobil“, tak tá sila vychádza z vás.

 

2.Ak nemusíte mať mobil pri sebe, dajte ho na inú stranu v miestnosti. Keď bude mobil od vás ďaleko, nutkanie vziať ho do rúk sa zmenší. Ak nutne musíte mať mobil pri sebe, vypnite všetky nepotrebné upozornenia.

 

3.Používajte pravidlo ukončenia. Prerušenie si naplánujte dopredu. Môžete využiť časovač v mobile, ktorý vás upozorní, že čas na činnosti s mobilom sa skončil. Pravidlo ukončenia vás môže chrániť napríklad pred nekonečným sledovaním sociálnych sietí.

 

4. Starý zvyk vymeňte za nový. Keď napríklad máte túžbu postaviť sa z kresla a ísť po mobil na druhú stranu izby, tak si zoberte do rúk napríklad knihu.

 

5. Dopredu predvídajte situáciu.  Napríklad idete na večeru a dobre viete, že je neslušné v takejto situácii vyťahovať mobil. Aby náhodou k niečomu takému nedošlo, radšej nechajte mobil doma.

 

Čítajte viac o téme: Smartfóny, Technológie, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku