Lidmila Pekařová: Ak je to možné, tak pri striedavej starostlivosti nechajte dieťa žiť v jednom byte

Striedavá staroslivosť predstavuje jednu z možností ako upraviť styk s maloletými deťmi po rozvode.
Striedavá staroslivosť predstavuje jednu z možností ako upraviť styk s maloletými deťmi po rozvode. / Foto: Bigstock

Striedavá staroslivosť predstavuje jednu z možností ako upraviť styk s maloletými deťmi po rozvode. Je to model, kedy dieťa trávi s jedným rodičom približne rovnako dlhý čas ako s druhým rodičom. Nemusí ísť o pomer 50:50, ale ide o snahu čo najviac sa tomuto priblížiť.

 

Život niekedy prekvapí. Niekedy to jednoducho nevyjde a ľudia sa rozchádzajú. Ak majú partneri deti, rozchod je o to zložitejší. Deti potrebujú oboch rodičov. Kým v riadne fungujúcej rodine je samozrejmé, že o deti sa starajú obaja rodičia, po rozvode býva dieťa zverené do starostlivosti len jednému z nich, pričom druhý rodič tradične dostane možnosť byť s dieťaťom každý druhý víkend. Podľa odborníkov je to príliš krátky čas na to, aby si dieťa mohlo aj naďalej zachovať rovnaký vzťah k obom rodičom a zároveň je to pre druhého rodiča veľmi krátky čas, aby mohol výchovne pôsobiť na dieťa.

 

Striedavá starostlivosť

Striedavá starostlivosť predstavuje jedno z ďalších riešení. Je dobrá v prípade, ak je správne chápaná. Striedavá osobná starostlivosť obsiahnutá v zákone č. 36/2005 Z.z. o rodine v platnom znení je pomerne novým inštitútom. Do právneho poriadku bola zavedená novelou zákona č. 217/2005 Z.z. Najprv sa táto úprava stretla s nepochopením a radikálnym odporom avšak v súčasnosti je preferovaným prostriedkom v rámci zabezpečovania výkonu osobnej starostlivosti o dieťa.

 

Aký má názor na striedavú starostlivosť psychologička?

„Niekedy mám pocit, že jediný, kto má problém, je dieťa, ktoré s batohom lieta týždeň čo týždeň z bytu do bytu. Je dôležité, aby malo pohodu a aby bol zachovaný vzťah s matkou aj s otcom, ak sú schopní vykonávať rolu rodiča. Ak chcete, aby to fungovalo, nechajte dieťa žiť stále v tom istom byte. Pokojne do kúpeľne zaveste dva župany, v detskej izbe nechajte všetko v pôvodnom stave,“ odporúča psychologička Lidmila Pekařová. Výhodné a pre dieťa veľmi dobré je, keď vytvoríte taký model, podľa ktorého v byte týždeň žije otec a týždeň mama. Takto dieťa  nadobudne dojem, ako keby jeden z rodičov bol vždy týždeň na služobnej ceste. Je samozrejmé, že tento model sa dá uskutočniť v prípade ideálnych podmienok a vôbec to nie je jednoduchá záležitosť. Dohodnite si presné pravidlá pri upratovaní, pri pravidelných platbách a ďalšie veci, ktoré súvisia s výchovou. Ak nemáte peniaze na kúpu ďalších bytov, vždy je lepšie odísť napríklad do pôvodného domu k rodičom, ako neustále sťahovať dieťa z bytu do bytu. Rodičia by mali myslieť predovšetkým na pohodlie dieťaťa a nie na svoje vlastné výhody. Dieťa by malo byť vždy  na prvom mieste.

 

Lidmila Pekařová však upozorňuje i na to, že aj keď sa vie o ideálnom modeli striedavej starostlivosti, realita je taká, že rodičia, a to hlavne matky, si žijú vo vlastnom byte a nútia dieťa prechádzať z bytu do bytu. Taktiež sa vo svojej praxi stretáva s tým, že práve matky aj pri striedavej starostlivosti si uzurpujú právo na dieťa a často situáciu zariadia tak, aby sa dieťa s otcom videlo čo najmenej. „Hlavne chlapci potrebujú aj mužský vzor, ale ak muž nefunguje podľa predstáv matky aj napriek tomu, že je výborným otcom, je to často veľký problém, aby sa s ním dieťa videlo čo najčastejšie.“

 

Ideálne je mať všetko spravodlivo rozdelené

Snažte sa mať všetko spravodlivo rozdelené nielen počas bežných dní v roku, ale aj počas prázdnin, dovoleniek a počas sviatkov. „Obrovskú radosť som zažila, keď sa raz vo dverách mojej poradne objavil manželský pár a chceli sa poradiť, či môžu Vianoce prežiť ako bývalá rodina. Títo rodičia sa vo svojom rodičovskom postoji zachovali úplne skvelo. Povedala som im, že áno. A tak sviatky prežili pokojne a spolu, a to aj napriek tomu, že obidvaja mali už nových partnerov,“ hovorí psychologička.

 

Nebuďte kvôli deťom vo vzťahu za každú cenu

Lidmila Pekařová odporúča rodičom, že ak sa vo vzťahu nezhodujú úplne vo všetkých parametroch a nie sú šťastní, aby sa radšej rozišli. Deti naozaj nepotrebujú počúvať každodenné hádky. Ony túžia hlavne po harmónii a pokoji v dome.

 

Čo robiť, keď je jeden z rodičov problémový?

Veľmi často sa stáva, že súd určí striedavú starostlivosť, ale po určitej dobe začne jeden z manželov piť, drogovať, je závislý na automatoch a podobne. Často si potom druhý rodič dáva otázku, či má zmysel partnerovi/partnerke dávať dieťa do starostlivosti. Lidmila Pekařová jednoznačne odporúča problémovému rodičovi liečenie a až vtedy, keď je úplne v poriadku, je možno pokračovať v striedavej starostlivosti.

Čítajte viac o téme: Rozvod, Striedavá starostlivosť
Zdieľať na facebooku