Ako povedať dieťaťu NIE tak, aby s vami súhlasilo

Keď už raz poviete NIE, tak by malo naozaj platiť.
Keď už raz poviete NIE, tak by malo naozaj platiť. / Foto: Dropbox

Aby sme celý výchovný proces nepokazili naším vyjadrovaním NIE, je dobré naučiť sa toto slovo povedať pozitívne a spôsobom, ktorým ho naše deti lepšie príjmu.

 

Ak dáte dieťaťu najavo, že jeho pocity nie sú dôležité, učíte ho, že na citoch nezáleží. V takejto situácii okrem toho, že sa vaše dieťa cíti kvôli niečomu frustrované, ešte sa hanbí, že pociťuje niečo zlé. Navyše je úplne zmätené, lebo cíti niečo iné a vy mu hovoríte niečo iné. Pokiaľ budete neustále opakovať, nech sa s tým, čo sa stalo, vyrovná a mávnete nad tým rukou, že to predsa nič nie je, časom si dieťa prestane veriť, nebude dôverovať tomu, čo sa odohráva v jeho vnútri. A preto, radšej sa vyhnite  vetám: „Nekrič! Neplač! Neboj sa!“ Lepšie je odmalička učiť dieťa prijateľným spôsobom vyjadrovať hnev, strach alebo podráždenie. V nepríjemných dramatických scénach odporúča publicistka a autorka kníh o výchove detí Naomi Aldort využiť tri piliere, pomocou ktorých dokážete spolu s dieťaťom zvládnuť nápor negatívnych emócií – pozornosť, rešpekt a dôveru. Na to, aby sa deti cítili lepšie, stačí nepovedať nič. Tiché, pozorné počúvanie je dôkazom dôvery, rešpektu a lásky. Obyčajným počúvaním dávame dieťaťu najavo, že ho berieme také aké je, bez ohľadu na to, ako sa cíti a dôverujete mu, že si vybralo správnu cestu na ventilovanie svojej bolesti.

 

Vyhnite sa slovu NEDÁ SA

Časté zákazy odrádzajú deti od toho, aby skúšali nové veci. A keď často používate slová NIE a NEDÁ SA, tieto potom pre ne strácajú dôležitosť. Lepšie je od zakázaných vecí odvrátiť pozornosť. Vymyslite pre dieťa niečo lákavejšie a zaujímavejšie. Tiež je dobré, keď odkážete vopred predvídať a predchádzať situáciám, v ktorým budete musieť povedať NIE. Odporúča sa tiež odložiť všetky nebezpečné veci, ktoré priťahujú pohľad dieťaťa. Vytvorte pre dieťa také podmienky, ktoré budú pre neho príťažlivé a zároveň bezpečné.

 

Aké slová použiť namiesto slova NIE?

Vždy, keď nastane situácia a vy musíte použiť slovo NIE, tak sa ho snažte nahradiť nejakou inou možnosťou. Mozog slovo NIE totiž nevníma. Keď poviete dieťaťu, aby sa nedotklo noža, tak to ono môže vnímať aj ako dotkni sa noža. Namiesto slova NIE povedzte napríklad: „Viem, že je to ťažké." Najťažšie chvíle nastanú vtedy, keď vaše dieťa premôžu emócie a začne vyvádzať, keď mu nechcete niečo dovoliť. Vtedy je len veľmi ťažké utíšiť ho a docieliť, aby sa hneď upokojilo. Reakcia rodičov je väčšinou taká, že sa začnú svojim potomkom prihovárať, neustále im niečo rozprávajú, ale tým v skutočnosti len prehlbujú ich citové vypätie. Namiesto toho stačí, ak sa ich dotknú, pohladia ich, pozrú sa im do očí a povedia im jednoducho, že chápu, že to majú veľmi ťažké, ale vaše NIE naozaj platí. Vďaka tomu bude dieťa vedieť, že ho úplne chápete a rozumiete  tomu, v akej situácii sa ocitlo. To ho upokojí viac ako tisíc slov. Namiesto slova NIE môžete tiež povedať:

  • Ja by som to urobila takto.
  • Spomaľ!
  • Počkaj!
  • Opatrne!
  • Je to nebezpečné!

 

Vety,ktoré môžete použiť namiesto príkazov a zákazov

Kara Carrero, učitelka, blogerka a matka troch detí odporúča používať napríklad tieto vety:

 

Nesprávna veta

Správna veta

Nebi ho!

Daj si ruky naspäť k telu!

Nehovor to!

Skús to povedať inými slovami.

Nerev!

Povedz mi, čo ti prekáža alebo čo ťa trápi.

Nerozumiem, čo hovoríš.

Povedz mi to inými slovami.

Toto ti fakt nekúpim.

Čo keby sme namiesto kupovania ďalšej hračky čítali spolu knihu?

Nehnevaj sa!

Viem, že ťa to nahnevalo, ale...

Neber to, nie je to tvoje!

Toto je bračekovo auto, chceš nejakú inú hračku?

Poriaď to, musíme ísť!

Ešte 5 minút a potom pôjdeme.

Okamžite s tým prestaň!

Tak, teraz to necháme a vrátime sa k tomu zajtra.

Pridaj!

Skúsime ísť rýchlejšie, dobre?

 

Vysvetľujte dôvod zákazu

Keď napríklad zakazujete deťom jesť sladkosti, tak im vysvetlite, prečo sú nezdravé a vo veľkom množstve nevhodné na jedenie. Nestačí len povedať NESMIEŠ. Niekedy je dobré ponúknuť inú voľbu. Napríklad: „Tento kolotoč je pre teba nebezpečný. Poď pokúsime sa nájsť niečo iné, kde by si sa zabavil.“ Takto si dieťa môže niečo iné vybrať, a to mu dodáva sebavedomie a väčšinou sa rozhodne správne. Ak je dieťa malé a ešte vám nerozumie, pokúste sa spoločne vzdialiť od nebezpečného miesta.

 

Používajte neutrálny tón hlasu

Ak kričíte na deti, docielite to isté. Buď ich  prinútite kričať tiež, alebo zo strachu ustúpia. Namiesto toho, ak chcete niečo zdôrazniť, skúste spomaliť tempo. Hnev a podráždenie vo vašom hlase dieťa vníma tak, že si začne myslieť, že je zlé a že ho neľúbite. Veľmi veselý tón hlasu im zase naznačuje, že žartujete a že vás nemusí poslúchať. Čím pokojnejšie a s istotou budete hovoriť NIE a vysvetľovať, prečo to nie je možné, tým pokojnejšie túto realitu prijme aj vaše dieťa.

 

Ak je to možné, ponúknite alternatívu

Ak je to nutné a musíte niečo dieťaťu zakázať, ponúknite mu nejakú alternatívu.Napríklad nemôže kresliť na stenu, ale môže kresliť na papier nalepený na stene. Dobrá je taká alternatíva, ktorá zahladí sklamanie spôsobené po zákaze.

 

Vaše NIE musí byť nemenné

Keď už raz poviete NIE, tak by malo naozaj platiť. A mala by to rešpektovať aj celá rodina. Hlavne otec a mama musia držať spolu. Najhoršie je vydržať NIE, keď sa dieťa hádže o zem, plače, kričí... Ak sa vyskytne výnimočná situácia a vy sa predsa rozhodnete zákaz zrušiť, tak dostatočne a podrobne vysvetlite dieťaťu, prečo ste sa takto rozhodli.

 


ZDROJ: Laura Markhamová: AHA! Rodičovství
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Hranice pri výchove
Zdieľať na facebooku