15 stratégií, ktoré vám pomôžu lepšie čítať

Čítanie je pre nás veľmi dôležtié, napriek tomu knihám dávame často v živote menej priestoru, ako by sme potrebovali.
Čítanie je pre nás veľmi dôležtié, napriek tomu knihám dávame často v živote menej priestoru, ako by sme potrebovali. / Zdroj: Pexels

Chcete čítať viac, ale máte pocit, že na to nemáte čas? Pomôcť vám môžu stratégie, ktoré menia pohľad na problematiku čítania. Pozrime sa na tie, ktoré mnohým ľuďom pomohli počas života prečítať viac kníh.

 

Definujte si dôvod

Skôr, než začnete čítať, spýtajte sa sami seba, prečo chcete čítať. Ľudia čítajú väčšinou z dvoch dôvodov. Buď sa chcú pobaviť alebo niečo naučiť. Keď budete presne vedieť, prečo chcete čítať, budete zároveň vedieť, na ktoré knihy sa pri výbere sústrediť. Správna motivácia vás povzbudí aj v tom, aby ste knihu dočítali.

 

Čítajte to, čo vás zaujíma

Človek by si mal čítanie užívať. Často sa stáva, že vám niekto odporučí dobrú knihu, ale vás vôbec nemusí zaujímať. Jednoducho vám nesaďne. Nikdy nečítajte len preto, aby ste čítali. Čítanie by nemalo byť pre vás ďalšou úlohou dňa, ale veľkou radosťou. Ak čítate knihy, ktoré vás v skutočnosti nezaujímajú, ale čítate ich preto, lebo ste počuli, že by bolo dobré ich prečítať, váš proces čítania sa spomalí. Vyhľadávajte knihy, ktoré vo vás vzbudzujú zvedavosť. Takéto knižky budete čítať rýchlo.

 

Môžete preskakovať strany

Ak preskočíte nejaké strany v knihe, nemusíte sa cítiť previnilo. Nič nie je na tom zlé, keď nudné alebo bezvýznamné pasáže neprečítate. V podstate sa stávate produktívnejší. Nestrácajte čas čítaním niečoho, čo vám nedáva zmysel.

 

Čítanie si užívajte

Možno ste si vybrali knihu, ktorá vás najprv z nejakého dôvodu zaujala, ale keď ste ju začali čítať, prestala vás baviť. Aj to sa môže stať. V takomto príapade knihu radšej prestaňte čítať. Musíte si uvedomiť, že čítanie nie je vaša povinná úloha. Ak nedočítate nejakú knihu, nie ste zbabelec. Budete mať aspoň viac času na knihy, ktoré si užijete.

 

Stanovte si cieľ

Stanovenie cieľa vám pomôže zistiť, koľko strán by ste mali za deň alebo týždeň prečítať. Tým, že máte stanovený cieľ, dokážete sa lepšie sústrediť na konkrétne informácie, ktoré chcete v knihe hľadať.

 

Stanovte si čas na dočítanie každej knihy

Ešte predtým, ako začnete knihu čítať, si stanovte, dokedy ju chcete prečítať. Možno ste si všimli, že knihy, ktoré máte požičané z knižnice, prečítate skôr ako tie, ktoré si kúpite. Ak si nestanovíte termín dočítania knihy, necítite naliehavosť a čítanie máte tendenciu odkladať.

 

Urobte si z čítania denný rituál

Ak vám na čítaní skutočne záleží, zaraďte si ho ako súčasť denného režimu.Ak sa stane súčasťou denného rituálu, nebudete musieť hľadať čas na čítanie, už budete presne vedieť, kedy nastal, lebo budete naň už zvyknutí.

 

Dopredu si pripravte zoznam svojich kníh

Aby ste si zachovali zotrvačnosť pri čítaní, majte vždy pripravenú ďalšiu knihu na čítanie. Nečakajte, kým dočítate všetky knihy. Ak si budete ďalšiu knihu vyberať až potom, zbytočne budete strácať čas.

 

Využívajte voľný čas aj na čítanie

Predtým ako začnete ráno pracovať alebo večer pred spaním je najlepší čas na čítanie. Nerušia vás vplyvy z okolia. Môžete si nosiť knihu aj so sebou. Počas dňa sa vždy vyskytnú situácie, keď sa vám dá čítať. Napríklad v dopravných prostriedkoch, v čakárni u lekára a podobne.

 

Nájdite si tiché miesto

Čítanie vyžaduje sústrednosť a koncentráciu. Ak sa vám dá, nájdite si tiché miesto. Čítanie v pokojnom prostredí zvyšuje porozumnie. Nemusíte sa vracať k predchádzajúcim vetám, dá sa vám oveľa lepšie sústrediť. Vypnite telefón a iné elektrospotrebiče. Zavrite si dvere na izbe. Za hodinu sústredeného čítania prečítate viac ako za tri hodiny, keď vás neustále niekto vyrušuje.

 

Skúste si zistiť o knihe niečo viac

Niekedy sa dokážete lepšie vcítiť do knihy vtedy, keď si prečítate nejaké komentáre alebo obsah. Niekedy bývajú knihy aj sfilmované. Môžete si pozrieť napríklad trailer.

 

Čítajte pre dôvod a nie pre slová

Určite sa vám už stalo, že ste sa príliš zamerali na jednotlivé slová, ale nechápali ste, o čom kniha vlastne je. Takéto čítanie nie je efektívne. Niektoré slová, napríklad zámená, nepridávajú žiadnu hodnotu k tomu, čo čítate. Ľudský mozog je chytrejší, ako si myslíme. Na základe znalostí a skúseností si dokáže iba z niektorých dôležitých slov domyslieť, čo chcel autor povedať a porozumie textu. Niekedy je dobré nechať oči stranu v knihe  skenovať a vyberať si slová, ktoré dávajú zmysel.

 

Čítajte medzi riadkami

Čítanie medzi riadkami je zvlášť užitočné pre čitateľov populárno-náučnej literatúry.  Namiesto toho, aby ste prečítali knihu na jeden dych, čítajte ju vo viacerých krokoch. Tak napríklad prvým krokom môže byť prelistovanie knihy, prečítanie obsahu a niektorých podnadpisov. Niekedy nie je potrebné knihu čítať detailne, pretože si potrebujete v knihe prečítať len niektoré informácie, takže je potom dôležité sústrediť sa na ne.

 

V priebehu čítania majte otvorenú myseľ

Nekritizujte autora v priebehu čítania, znižuje to pochopenie toho, čo čítate. S autorom môžete nesúhlasiť, ale knihu dočítajte. Stále si dávajte otázku, prečo vlastne knihu čítate. Pre potešenie, pre rozšírenie poznatkov alebo preto, aby ste knihu kritizovali?

 

Čítajte viac kníh naraz

Na prvý pohľad to znie kontraproduktívne, ale ak robíte nejaký prieskum, referát alebo sa chcete rýchlo dozvedieť čo najviac o nejakej téme, funguje to dobre. Možno nájdete v knihách podobné informácie a možno v jednej z nich nájdete aj to, o čom ste ani netušili. Tým, že budete mať rozčítaných viac kníh, získate viac pohľadov na danú tému.

Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku