Ako sociálne siete ovplyvňujú súčasné rodičovstvo?

Sociálne siete ovplyvňujú aj rodičovstvo. V mnohých otcoch a mamách vyvolávajú fotografie, ktoré na nich vidia pochybnosti či sú sami dobrými rodičmi.
Sociálne siete ovplyvňujú aj rodičovstvo. V mnohých otcoch a mamách vyvolávajú fotografie, ktoré na nich vidia pochybnosti či sú sami dobrými rodičmi. / Foto: Bigstock

Sociálne siete majú veľa výhod. Často držia rodinu pokope, keď niektorí jej členovia musia pracovať alebo študovať v zahraničí. Pomáhajú ľuďom nájsť kamarátov či  lásku alebo pomáhajú dávať dokopy ľudí s rovnakými záujmami. Popri týchto výhodách však majú aj veľa nevýhod. Predsa len reálna komunikácia je lepšia ako tá virtuálna. Mnohí psychológovia bijú na poplach. Podľa ich zistení sa môže stať život na sociálnych sieťach náhradou za plnohodnotný rodinný život. Každodenné vysedávanie a udržiavanie virtuálnych vzťahov môže byť preto nebezpečné a môže ohrozovať život v rodine.

Sociálne siete v poslednej dobe začali ovplyvňovať aj samotné rodičovstvo. Pozrime sa na to, akým spôsobom ovplyvňujú sociálne siete život rodiny a na čo všetko majú vplyv.

 

Porovnávanie

Jednou z najcharakteristickejších čŕt je tá, že mnohí rodičia sa prostredníctvom sociálnych sietí chcú ukazovať len v tom najlepšom svetle. Mnohé rodiny tak vytvárajú dojem, že ich deti sú úžasne vychované, šikovné, čistučké a vždy len dobré.  Ak si na sociálnej sieti pozrú tieto fotky matky, ktoré každý deň utekajú z práce, aby stihli vyzdvihnúť svoje dieťa zo škôlky, ktoré cestou domov stihne dvakrát spadnúť do mláky, rozplače sa a vrieska na celú ulicu, tak takáto matka môže rýchlo nadobudnúť dojem, že je zlým rodičom.  A to všetko len preto, lebo sa porovnáva s matkou, ktorú videla so svojimi deťmi na fotkách na sociálnej sieti. Neuvedomuje si totiž, že tie fotky, ktoré pred pár hodinami videla, nevystihujú celú realitu. Tie nádherné a dobručké detičky na fotkách totiž tiež občas hnevajú a nie sú také ideálne, ako sa to ich rodičia snažia naznačiť. Oni fotky, na ktorých dieťa hnevá, väčšinou nedávajú na sociálnu sieť.

Je potrebné si uvedomiť, že sociálne siete neodzrkadľujú reálny život, ale väčšinou je to len malá ukážka z toho najlepšieho, čo ľudia prežívajú okolo nás. Sociálne siete sú vlastne obrovským albumom krásnych alebo krásne pôsobiacich momentov. Ak človek uverejní takéto fotky zo svojho súkromia občas, tak je to celkom príjemné, ale ak zaplavujete fotkami zo svojho súkromia sociálnu sieť každý deň, mnohým ďalším ľuďom to môže liezť poriadne na nervy a môžete aj stratiť niekoľko on-line priateľov. Tým, že ustavične zaplavujete sociálnu sieť fotkami vašej rodiny, vystavujete sa zbytočnej závisti, nenávisti a zbytočne si kazíte náladu tým, že vám občas niekto napíše aj nepríjemný komentár. Mnoho rodičov je zase smutných i preto, lebo majú málo laikov alebo komentárov pri svojej fotke. Možno sa ľuďom vaše fotky aj páčia, ale zo závisti vám nenapíšu radšej nič. Mnoho ľudí si totiž myslí, že tí, ktorí ustavične zdieľajú nejaké fotky, sa vlastne stále iba chvália a toto v ľuďoch vyvoláva zlé pocity.

 

Túžba po ocenení a sláve

Svojím správaním dávajú rodičia deťom príklad v tom, čo robia na sociálnych sieťach, čo všetko zdieľajú, koľko času venujú týmto aktivitám a ako reagujú na komentáre k príspevkom. Často sa potom stáva, že aj samotné deti sa začnú pýtať, koľko laikov mala posledná fotka alebo budú chcieť, aby ste s nimi natočili video a dali ho na  YouTube. Väčšinou tieto deti vyžadujú virtuálnu slávu aj v ďalších rokoch svojho života a sú v určitej miere na tom závislé. Dôraz  na fotenie a nahrávanie na YouTube spôsobujú, že deti túžia po sláve oveľa viac, ako tomu bolo v minulosti. V jednej štúdii, ktorú robili  na Kalifornskej štátnej univerzite v Los Angeles, si všímali deti vo veku od 9 do 13 rokov. Zistili, že deti, ktoré mali účty na sociálnych sieťach, túžili po sláve viac ako deti, ktoré na sociálnych sieťach neboli. Na Twitteri, Instagrame, Facebooku, Pintereste sa pohybovalo 26 percent z opýtaných detí.

 

Prehnané zdieľanie

Sociálne siete nám umožňujú zdieľať s celým svetom svoje radosti, často si ale neuvedomujeme, ako veľmi dávame na verejnosť svoje vlastné súkromie. Vzhľadom na to, že chápanie toho, čo ešte patrí na verejnosť a čo už je rodinná záležitosť, sa medzi ľuďmi veľmi líši, a tak je dosť pravdepodobné, že čo je prípustné pre jedných, iným sa môže zdať úplne neprípustné. Podľa výsledkov výskumu Michiganskej univerzity až 74 percent rodičov detí vo veku do 4 rokov tvrdí, že pozná niekoho, kto zdieľa na sociálnych sieťach až príliš veľa informáciíí zo svojho súkromného života. Veď si len spomeňte na fotografie priamo z pôrodnice, ako často sa vyskytujú na sociálnych sieťach. Niektorí rodičia zájdu až tak ďaleko, že svoje deti na sociálnych sieťach zahanbujú. Robia to napríklad tak, že ich odfotia nahé, v nepríjemných situáciách, citujú, čo povedali, prezrádzajú veľa o ich problémoch a slabostiach alebo zverejňujú trápne rodinné historky. Neuvedomujú si, že to, čo sa raz na internete objaví, bude pravdepodobne virtuálne kolovať navždy. Aj keď účty na sociálnych sieťach zmažete, ich virtuálne kópie už môžu existovať i bez vášho vedomia a nič s tým nemôžete urobiť. Keď deti vyrastú, môže im to veľmi prekážať. Aj na tieto skutočnosti je potrebné myslieť.

 

Sociálne médiá ako zlodeji času

Ľudia sa dnes veľmi sťažujú na nedostatok času. Popri tom si však neuvedomujú, že veľmi veľa času venujú napríklad prezeraniu cudzích fotiek a statusov. Niekedy je to aj niekoľko hodín počas dňa. Aj sociálne siete môžu byť zdrojom zaujímavých informácií  a správ, ale skúste si niekedy spraviť štatistiku, koľko statusov, ktorými ste práve prešli má pre vás reálne nejakú hodnotu? Je naozaj načase uvedomiť si túto skutočnosť a mať tento fenomén pod kontrolou. A okrem toho rodičia svojím prístupom k sociálnym médiám sú vzorom aj pre svoje deti.

Zo začiatku stačí, keď budete mať na pamäti, kedy mobily a tablety dať preč z dosahu. Môže to byť pri spoločnom jedle, pri ukladaní detí do postieľky, pri čítaní rozprávky, pri dôverných rozhovoroch, pri rodinných oslavách a podobne. Ak má tieto pravidlá rodič sám jasne nastavené, neskôr ich budú vedieť uplatňovať prirodzene aj deti.

Čítajte viac o téme: Sociálne siete
Zdieľať na facebooku