Ako správne niekoho obdarovať, aby ste mu urobili radosť?

Vybrať správny darček robí mnohým problémy, preto si to nechávajú na poslednú chvíľu. Zväčša vyberú pod tlakom času úplnú zbytočnosť.
Vybrať správny darček robí mnohým problémy, preto si to nechávajú na poslednú chvíľu. Zväčša vyberú pod tlakom času úplnú zbytočnosť. / Foto: Bigstock

Zmyslom daru je spôsobiť radosť. Nie vždy sa nám to však podarí. Ako sa rozhodovať pri výbere darčeka?

 

Dar vytvára kontakt medzi darcom a obdarovaným. Je to istý druh dorozumenia prostredníctvom vecí, ktoré môžu vyjadriť viac ako slová. Prostredníctvom daru sa dajú vyjadriť rôzne emócie. Význam daru by mal spočívať v spôsobení radosti obdarovanému. Dobre premyslený dar, dokáže robiť obdarovanému radosť aj niekoľko rokov. Obdarovanie rodinných príslušníkov a blízkych kamarátov či kolegov je neodmysliteľnou súčasťou aj vianočných sviatkov. Obdarovanie je spôsob, ako vyjadriť záujem o druhých, oceniť ich a prejaviť im vďačnosť. Pri výbere daru by sa každý z nás mal odosobniť. Základné pravidlo, na ktoré sa zvykne často zabúdať, znie: „Dar by sa nemal páčiť darcovi, ale najmä obdarovanému.“ Darčeky by sme mali kupovať v dostatočnom prestihu a premýšľať nad nimi dlhšiu dobu. Zvažujte, predstavte si, ako darček obdarovaný rozbaľuje a až potom sa uistite, či je ten pravý. Darčeky kupované na poslednú chvíľu sú často tie najnevhodnejšie. Snažte sa o spoznanie záľub, želaní, snov obdarovaného a nezabudnite popremýšľať aj nad životným štýlom človeka, ktorého idete obdarovať. Peňažná hodnota daru nie je dôležitá. Oveľa podstatnejšie je pripraviť dar s rozumom a citmi, ktoré vyjadrujú náš vzťah k obdarovanému. Aby dary nekončili niekde v zásuvke pod kopou ďalších zbytočností alebo v záložni, pri ich výbere musíte myslieť na to, čo by mohlo daného človeka skutočne potešiť.

Každý človek je iný, niekoho potešia peniaze, iného materiálne dary, ďalší túži po niečom úplne inom. Všetko súvisí hlavne so životným štýlom človeka a aj s hodnotami, ktoré v živote preferuje.

 

Čo kúpiť ľuďom, ktorí už majú všetko?

Existujú ľudia, ktorí už netúžia po materiálnych veciach, ba naopak veľa z nich chcú darovať, lebo ich už nepotrebujú alebo ich nemajú ani kde dať. A možno vyznávajú minimalistický životný štýl. Vtedy je nevhodné týmto ľuďom kupovať nejaký materiálny dar. Poteší ich najmä zážitok. Môžu to byť lístky do kina alebo do divadla, permanentka na nejaké športovisko, poukážky na kozmetiku či do kaderníctva, masáže, lístok na koncert, poznávací zájazd,vyhliadkový let, kúpeľný pobyt, seminár na sebarozvoj alebo tvorivý kurz. Zaujímavým darčekom môžu byť aj rôzne zdravé a  netradičné potraviny, kvalitná luxusná čokoláda alebo víno. Existujú špecializované butiky s čokoládovými cukrovinkami na pomedzí gastronómie a dizajnu. Nič nepokazíte ani ručne vyrábanými pralinkami s exotickými náplňami. Bude to darček, ktorý skonzumujú a ich životný štýl tak nenarušíte.

 

Prečo je zážitok lepší darček ako hmotný dar?

Veda má pre nás dobrú radu, prečo je lepší zážitok ako hmotný dar. Dr. Thomas Gilová, profesorka  psychológie na Cornell University, ktorá skúma otázku peňazí a šťastia už vyše dvadsať rokov, hovorí, že jedným z najväčších nepriateľov šťastia je adaptácia. „Keď kupujeme veci, aby sme mali radosť, potešíme sa len na chvíľku. Zo začiatku sú pre nás nové veci vzrušujúce, ale potom sa im rýchlo prispôsobíme,“ hovorí profesorka. Práve preto je lepšie investovať do rôznych aktivít, ktoré nás napĺňajú, do rozvoja nových zručností, do cestovania, do nevšedných zážitkov a nie do nákupu nového BMW či iPhonu. Tak napríklad. Dostaneme ten spomínaný iPhone. Radosť vydrží zrejme viac ako pár sekúnd, v najlepšom prípade viac ako pár týždňov. Radosť jednoducho pominie. Tento jav sa volá adaptácia.

 

Čo darovať rodičom na dôchodku?

Mnoho ľudí na dôchodku túži prežívať aktívny život. Nechcú len sedieť doma pri televízore. Majú chuť cestovať, spoznávať svet, ale často im na to chýbajú finančné prostriedky. Práve vitálnym dôchodcom je vhodné kupovať rôzne kurzy, na ktorých môžu stretnúť rovesníkov, kúpeľné pobyty, wellness pobyty, poznávacie zájazdy.  Niektorých poteší aj nový tablet. Možno ani netušíte, koľko dôchodcov denne surfuje na sociálnych sieťach. Tých, ktorí sú radi aj doma a netúžia stále niekam cestovať, poteší aj kvalitná kniha, predplatné na časopis  alebo zaujímavé DVD. Ak máte súrodencov, môžete sa dohodnúť, že kúpite darček spolu. Nová kuchynská sada, obedová súprava, nová mikrovlnka, práčka, kávovar, televízor alebo nábytok, ktorý je potrebné po rokoch už vymeniť. Môžete byť aj oroginálni takým spôsobom, že  nájdete staré fotky a spravíte rodičom pekný nový album, kalendár, puzzle či obraz z vlastných fotiek, prípadne celú fotoknihu. Ale aj tak najväčšiu radosť spôsobíte rodičom na dôchodku tým, že pôjdete s nimi na nejaký pobyt, dovolenku alebo aspoň na koncert alebo do divadla. Veď nie nadarmo sa hovorí, že najdrahšie darčeky sa nevolajú telefón, šperky alebo auto. Volajú sa čas, láska a pozornosť. „Často to ani nie je o tom, že niekomu kúpime lístky do divadla. Je to o tom, že ich kúpime sebe a osobe, ktorú obdarúvame,” tvrdí Goodman, profesor z Washington University. „Toto sú darčeky, na ktoré len tak obdarovaný nezabudne a ktoré vedú k šťastiu. Sme sociálne bytosti a sociálne interakcie majú veľký vplyv na naše šťastie,“ dodáva profesor.

 

Čo darovať tým, ktorí sú mimo domu?

Ak máte svojich blízkych ďaleko od domova a viete, že sa s nimi neuvidíte, pošlite im osobnú pohľadnicu. Vyhnite sa vopred napísaným pozdravom, pod ktoré sa len podpíšete. Napíšte radšej niečo osobné, kde svojmu vzdialenému blízkemu poviete niečo o sebe a vlastnými slovami mu zaprajete to, čo mu zo srdca chcete zaželať.

 

A ako obdarúvať deti?

Čo nám môže spôsobiť väčšie potešenie, ako odovzdávanie darčekov našim deťom? Ale dávaním môžeme dosiahnuť oveľa viac, ako len urobiť dieťaťu radosť. Musíme však pri tom dodržiavať určité pravidlá. Nie je dobré zavaliť dieťa množstvom darčekov v jednej chvíli. Môže sa cítiť zmätené. Preto je dobré dodržiavať nasledujúce zásady, ktoré odovzdáva rodičom medzinárodne uznávaný psychiater a spisovateľ Foster Cline.

  1. zásada: Ak vaše dieťa nie je za darčeky dosť vďačné, dávajte mu menej.
  2. Zásada: Všetky deti by mali dostávať rovnaké množstvo lásky a malo by sa k nim pristupovať rovnako. Avšak rovnaké zaobchádzanie nie vždy znamená rovnaké dary.
  3. zásada: Nepodľahnite tlaku reklamy.
  4. zásada: Naučte deti, čo znamená radosť z dávania.

 

Je dobré už deťom vysvetľovať, že Vianoce nespočívajú len v tom, koľko darčekov dostanú. Povedzte im, že Vianoce môžu byť aj o krásnych a nevšedných zážitkoch a rodine. Vymyslite niečo, čo si  vaše deti určite zapamätajú. Deti sa nebudú pamätať na hračky, ktoré ste im kúpili, ale budú spomínať na nádherné minúty a hodiny, ktoré s vami prežili. Keď v škole píšu sloh o Vianociach, máloktoré dieťa píše o tom, aké hračky dostalo (a ak píše, tak len okrajovo). Takmer všetci píšu o tom, ako boli pri starých rodičoch, ako sa s otcom guľovali, ako spolu piekli koláče, ako sedeli pri sviečkach, spievali a mama hrala na gitare, či ako išli hľadať do lesa stratený poklad.

Dnešné deti sú nielen inteligentné, rozhľadené a smelé, ale aj mimoriadne citlivé. Buďte pri nich nielen fyzicky, ale hlavne srdcom a venujte im naplno svoj čas. Ony to rýchlo vycítia a budú veľmi šťastné. Posadiť deti k počítaču alebo k televízoru dnes už nie je umením. Práve naopak. Dnes sa stáva moderným nachádzať  si čas a chuť zdieľať s deťmi ich svet. Vianoce nám ponúkajú priestor na to, aby sme to mohli zrealizovať. A možno sa stane zázrak. Spoločne prežité chvíle s deťmi  sa nám tak zapáčia, že sa ich nevzdáme ani po Vianociach.

Väčšina z vás túži po tom, aby ste osobe, ktorú chce obdarovať, spôsobili naozajstnú radosť. Určite sa vám to podarí hlavne vtedy, keď človeka, ktorého chcete obdarovať dokonale spoznáte a budete sa chcieť čo najviac vcítiť do jeho životného štýlu.

Zdieľať na facebooku