5 kľúčov, ktoré dokážu človeka priviesť ku šťastiu a úspechu

Inšpirujte sa stratégiami, ktoré vedú ku šťastiu, k úspechu alebo i k dobrým vzťahom.
Inšpirujte sa stratégiami, ktoré vedú ku šťastiu, k úspechu alebo i k dobrým vzťahom. / Zdroj: Pexels

Človek sa na svojej ceste životom môže dostať do rôznych situácií. Existujú aj životné skúsenosti, ktoré ľuďom bránia v tom, aby boli takí, akí chcú byť. Bránia im v tom, aby boli šťastní alebo úspešní v oblasti, ktorá im je blízka. Často nad tým premýšľame, prečo tomu tak je a čo by sa dalo s nepriaznivou situáciou urobiť. Niekedy je však potrebné poznať určité zákonitosti, ktoré človeka privedú k spokojnejšiemu životu. Dnes sa pozrieme na 5 stratégií, ktoré pomáhajú  na ceste k šťastiu, k úspechu alebo i k dobrým vzťahom. Ktoré to sú?

 

Naučte sa ovládať sklamanie

Ak sa chcete stať všetkým tým, o čom snívate, musíte sa naučiť zvládať aj pocity  sklamania. Sklamanie totiž môže zabiť všetko to, o čom snívate. Práve sklamanie môže premeniť pozitívny prístup na negatívny a dobrú náladu, ktorá vám dodáva silu, môže zmeniť na zlú. To najhoršie, čo môže negatívny prístup urobiť, je, že spôsobí stratu akejkoľvek sebadisciplíny. A ak sa stratí sebadisciplína, potom sa stratia aj všetky vaše výsledky. Ak chcete zažívať radosť z úspechu, musíte sa naučiť, ako disciplinovane ovládať pocity frustrácie a sklamania. Keď sa pozriete na život významných ľudí, veľa z nich vo svojom živote prežívali aj pocity sklamania. Ako sa nebáť sklamania? Z každého neúspechu si zoberte ponaučenie, ktoré vás potiahne dopredu. Pokúste sa premeniť zlyhanie na novú príležitosť. Všetko pramení v mozgu vo vašich predstavách. Nemyslite na problémy a sklamanie ako na niečo zlé. Skúste sa na ne pozerať iným pohľadom. Pozerajte sa na ne optimisticky a hlavne sa nevzdávajte, že to vyjde na druhýkrát. Najhoršie zo všetkého je, nechať všetko tak a vzdať sa. Takto do cieľa nikdy neprídete.

 

Naučte sa zvládať odmietnutie

Málokomu z ľudí znie dobre v ušiach slovo NIE. Niekoho vie veľmi zraniť a iného dokáže obrať o všetky ideály. A je jedno, či sa to týka práce, alebo lásky. Všetci úspešní ľudia však svorne tvrdia, že tomuto zraneniu sa dokázali naučiť predchádzať vďaka tomu, že zo slova nie si urobili akúsi výzvu. Povedali si, že slovo NIE ich má ešte viac motivovať. Čiže akékoľvek odmietnutie si zamenili za novú príležitosť. Neexistuje takmer žiadny úspech bez predchádzajúceho odmietnutia. Zachovajte si dobrú náladu a skúšajte ďalej dosiahnuť to, po čom tak veľmi túžite. A nezabudnite si úspech neustále predstavovať aj vo svojich myšlienkach.

 

Naučte sa zvládať finančný tlak

Finančný tlak neexistuje len vtedy, keď má človek málo peňazí. Existuje niekoľko podôb finančného tlaku, ktorý už dokázal zničiť nejedného človeka. Finančný tlak môže v ľuďoch spôsobovať chamtivosť, závisť, zákernosť, ba dokonca paranoju. Môže vás zbaviť akejkoľvek citlivosti a pripraviť o priateľov. Zvládanie finančného tlaku znamená vedieť, ako prijímať a dávať, rovnako vedieť, ako zarábať a šetriť. George S. Clason vo svojej knihe Najbohatší muž v Babylone ponúkol skvelý model, ktorý nám hovorí, ako zvládať finančné tlaky. V knihe hovorí o tom, že každý by si mal 10 percent zisku odložiť a 10 percent rozdať iným. Jedným z dôvodov je, že by ste mali vracať to, čo sa vám dostáva a ďalším je to,  že tým vytvárate určitú hodnotu nielen pre seba, ale aj pre ostatných. To najdôležitejšie je však to, že dávate najavo sebe, svojmu podvedomiu i celému svetu, že máte toho viac, než potrebujete. Ak máte viac ako dosť, tak to znamená, že máte všetko, po čom túžite a teraz to vďaka vám môžu mať aj iní. Ak budete tejto myšlienke veriť, potom sa stane skutočnosťou. Vo vzťahu k peniazom by ste sa ich mali naučiť zarábať, šetriť i dávať. Ak si toto všetko osvojíte, potom zvládnete kaýkoľvek finančný tlak. A peniaze nebudú pre vás niečím, čo vás privedie do zlej nálady. A dôležité je tiež zbytočne sa nezadlžovať, nekupovať veci, ktoré naozaj nepotrebujete alebo kupovať zbytočne drahé veci len kvôli tomu, aby ste pohladili vlastné ego a ukázali sa pred ostatnými. Niekedy stačí lacnejšie auto a menší dom a človek sa prirodzenou cestou vyhne fiančnému tlaku. Takto však dokážu rozmýšľať len ľudia, ktorí poznajú svoje ciele, sú pokorní, vďační a realisticky zmýšľajúci.

 

Musíte sa naučiť, ako zvládnuť samoľúbe uspokojenie

Pohodlnosť môže byť jeden z najničivejších pocitov, ktoré naše telo zažíva. Čo sa stane, keď človek príliš spohodlnie? Prestane duchovne rásť, prestane vytvárať ďalšie hodnoty a prestane pracovať. Skôr či neskôr sa dostavia pocity nudy, nenaplnenosti či apatie. Jeden typ samoľúbeho uspokojenia vychádza z porovnávania. Človek si myslí, že sa mu darí, lebo sa porovnáva s inými ľuďmi. To je jedna z najväčších chýb. Naučte sa posudzovať sami seba podľa vlastných dosiahnutých cieľov a nie podľa toho, čo zdanlivo dosahujú iní. Zaujímajte sa o to, čo môžete dosiahnuť vy.  Zaujímajte sa o to, čo vytvárate a čo chcete dosiahnuť. Vy musíte svoj úspech posudzovať podľa svojich cieľov a ničoho iného.

 

Vždy dávajte viac, než očakávate, že dostanete

Hovorí sa, že tajomstvo života spočíva v rozdávaní. Ak chcete, aby sa váš život uberal správnym smerom, musíte sa naučiť veľa dávať. Väčšina ľudí premýšľa hlavne nad tým, ako veľa prijímať. Aj kľúčom krásneho vzťahu je hlavne to, že musíte neustále zo seba niečo dávať. V procese dávania nemôžete prestať a len čakať, kedy sa vám to vráti späť.

Ak chce byť človek v živote šťastný a úspešný, ak chce dosiahnuť svoje ciele, potom sa musí na šťastie a úspech pozerať ako na určitý proces, spôsob života, stav mysle či životnú stratégiu.

 


Zdroj: Anthony Robbins: Nekonečná vnútorná sila
Čítajte viac o téme: Šťastie, Úspech
Zdieľať na facebooku