Kedy môže ísť dieťa do tábora?

Táborový svet je nádherným  miestom, kde deti môžu zažívať nové dobrodružstvá.
Táborový svet je nádherným miestom, kde deti môžu zažívať nové dobrodružstvá. / Foto: Big Stock

Počas prázdnin sa rodičia snažia naplniť čas svojich detí a jednou z možností je dať ich do letného tábora. Takéto odlúčenie od rodiča môže byť pre dieťa, ktoré nie je zvyknuté spať mimo domu, nepredstaviteľné.  O tom, ako dieťa na tábor pripraviť, porozprávala v relácii Českého rozhlasu psychologička Anavia Ivana Dlouhá.

 

Prípravu potrebuje každé dieťa. Anavia Ivana Dlouhá upozorňuje rodičov, že v žiadnom prípade by nemali svojmu dieťaťu hovoriť, že sa už veľmi tešia, keď odíde do tábora, lebo oni budú mať konečne kľud. Najlepšie zo všetkého je porozprávať o tom, čo sa v tábore môže naučiť, že uvidí krásnu prírodu, bude si večer opekať na ohni klobásu, nájde si nových kamarátov a podobne. Dajte dieťaťu priestor na vyjadrenie prípadných obáv, dohodnite sa na spôsobe kontaktu s vami, ak to bude potrebné, vopred mu ukážte fotografie ubytovania, okolia, animátorov a pod. Pre niektoré deti je napríklad ľahšie ísť do tábora po prvýkrát so svojím starším súrodencom alebo kamarátom. Spoľahnite sa na vašu rodičovskú intuíciu, tá vám najlepšie poradí nielen pri rozhodnutí, či dieťa do tábora posielať, ale i ako mu odchod do prvého tábora čo najviac uľahčiť.

Dieťa by sa malo do tábora tešiť. Určite by nemalo tábor vnímať ako trest. „Tiež by sa nemalo stať, že dieťa pošlete do tábora len preto, lebo vy chcete ísť k moru,“ upozoprňuje psychologička. Toto by mohlo poznamenať váš vzťah s dieťaťom na celý život. Aby dieťa zvládlo tábor, odmalička musíte usktočňovať akýsi výcvik sebestačnosti.

 

Ako cvičiť sebestačnosť?

Podľa psychologičky už vlastne od narodenia. Svoju maminku dieťa hľadá od chvíle, ako rozozná tváre. Plné uvedomenie prichádza okolo troch rokov, keď sa väčšinou nechce dieťa  od mamy pohnúť ani na krok. Už v tomto správaní  rodič vidí určitý náznak problémov. Čo s tým robiť?

Dieťa by malo vedieť, že má okolo seba aj ďalších ľudí, ktorí ho majú radi a chcú sa o neho starať. Ideálne je, keď už ročné dieťa dáte napríklad na jednu noc k starým rodičom alebo blízkym príbuzným. Nikdy dieťaťu nehovorte, že len vy ste na tomto svete pre neho, že len s vami môže byť šťastné a že ostatní sú zlí.

Do tábora neposielajte dieťa, ktoré bez vás nevydrží ani hodinu a deň u starej mamy preplače. Detský tábor by bol pre neho veľkým trápením. Vyberajte si len osvedčené organizácie, ktoré majú kvalitný pedagogický dozor. Od organizátora žiadajte čo najviac kontaktov na vedúcich. Vyberajte detský tábor podľa záujmov dieťaťa.

 

Foto: Big Stock

Dieťa na seba nefixujte

„Ak dieťa pripútate len k sebe, časom bude nešťastné,“ upozorňuje rodičov Anavia Ivana Dlouhá. Určitá miera samostatnosti je potrebná. Ak nemáte inú možnosť, skúste dávať dieťa na pár hodín do materskej škôlky. Zo začiatku sa len pozerajte, ako to zvláda. Potom na chvíľku odíďte a potom sa vráťte. Dieťa potrebuje vidieť, že aj keď nie ste vedľa neho, nie je to také hrozné. Takto sa pomaly učí odlúčeniu a po určitej dobe dokáže byť bez rodičov aj 6-8 hodín.

 

Kedy nie je vhodné, aby dieťa išlo do tábora?

Táborový svet je nádherným  miestom, kde deti môžu zažívať nové dobrodružstvá, hrať sa, spoznať lepšie sami seba, nájsť nových priateľov, športovať, ale k tomu je potrebné, aby sa cítili bezpečne a slobodne, aby rozhodnutie ísť do tábora bolo ich vlastným. Nemali by mať pocit, že ich potrebujete niekam odložiť, zmeniť či niečomu naučiť. Ak je vaše dieťa bojazlivé, úzkostné, ustráchané či plačlivé a odmieta tráviť čas bez vás v neznámom prostredí, príp. trpí, ak je k tomu nútené, voľbou poslať ho do tábora, aby sa osamostatnilo a nadobudlo sebavedomie mu skôr ublížite.

 

A kedy je dieťa pripravené na pobyt v tábore?

Ak vaše dieťa rado trávi čas mimo známeho domáceho prostredia, ľahko nadväzuje kontakt s deťmi i dospelými, má pozitívne skúsenosti s prespatím mimo domu aj bez vašej prítomnosti a pod., je veľmi pravdepodobné, že pobyt v tábore je pre neho výbornou alternatívou. Keď ide dieťa do tábora príliš malé, obyčajne pred 6.-8. rokom, hrozí riziko, že si tábor ešte dobre neužije. Ak plánujete odchod dieťaťa do tábora po 10 roku, môže sa stať, že sa už ani neodhodlá tam ísť. Rodič musí nejakým spôsobom vycítiť ten najsprávnejší čas, aby si dieťa tábor čo najviac užilo a aby mal na neho aj pozitívny výchovný  vplyv.

Jednoznačné odporúčanie, aký vek je na tábor vhodný, neexistuje. Líši sa to od dieťaťa k dieťaťu. Na jednej strane sú šesťročné deti, ktoré bez problémov strávia pár nocí mimo domova, na druhej môžu byť desaťročné, ktoré ešte nie sú psychicky na to pripravené. Všeobecne je však priemerný vek detí, ktoré už sú schopné užiť si táborový život, osem rokov. Deti, ktoré sa chystajú do tábora po prvý raz, by mali ísť s niekým, koho poznajú – napríklad so spolužiakom, kamarátom zo susedstva či sídliska a podobne. Budú sa cítiť pohodlnejšie a istejšie. Ideálne je zvoliť pre prvý tábor v živote miesto, ktoré nie je príliš ďaleko od domova.

 

Čo robiť, ak vám dieťa volá z detského tábora a žiada, aby ste prišli po neho?

V prvých dňoch je deťom väčšinou smutno, ale to je v poriadku. Po pár dňoch si dieťa zvykne a nechá sa strhnúť táborovými aktivitami. Deti väčšinou odlúčenie znášajú lepšie ako rodičia. Existujú však deti, ktoré si jednoducho na tábor nemôžu zvyknúť a často volajú rodičom, že chcú ísť domov. Čo urobiť v takomto prípade?

V prvom rade treba dieťa upokojiť, nech sa už stalo čokoľvek. Pokúste sa ho slovne upokojiť, s tým, že nech sa stalo čokoľvek, situáciu mu pomôžete vyriešiť.

Tento bod nadväzuje na bod prvý. Po upokojení treba s dieťaťom komunikovať, aby vám vedelo čo najpresnejšie popísať, čo sa stalo.

Ak to situácia vyžaduje, zavolajte vedúcemu tábora resp. komukoľvek z vedúcich, na koho máte číslo pre prípad núdze. Pred odchodom dieťaťa do tábora treba vždy trvať, aby vám usporiadateľ dal kontakt na kompetentnú osobu v tábore, prípadne si ich vypýtajte na mieste od každého z vedúcich. Nikdy totiž neviete, či ich nebudete potrebovať.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Prázdniny
Zdieľať na facebooku