Čo robiť s deťmi v prírode? Môžete skúsiť s nimi aj beh

Behať sa dá kedykoľvek a kdekoľvek.Sú ľudia, ktorí beh jednoducho milujú.Beh má svoje čaro aj pre deti.
Behať sa dá kedykoľvek a kdekoľvek.Sú ľudia, ktorí beh jednoducho milujú.Beh má svoje čaro aj pre deti. / Foto: Big Stock

Niektorí ľudia tvrdia, že beh je najlacnejší a najprirodzenejší šport. Behať sa dá kedykoľvek a kdekoľvek. Sú ľudia, ktorí beh jednoducho milujú. Ale sú aj takí, ktorí ho neznášajú. Niektorí rodičia behajú aj spolu s deťmi. Deti vlastne behajú stále.

 

V jednom výskume vedci zisťovali, koľko kilometrov denne deti nabehajú. Sledovali ich pri hrách a počas bežných denných činností. Mnohé z detí len pri takejto bežnej dennej činnosti nabehali aj vyše 10 kilometrov. Malé deti majú veľa energie. Keď nabehajú denne aj vyše 10 kilometrov, nie sú veľmi unavené. Na druhý deň to nepociťujú a behajú ďalej. Z tohto vyplýva, že do určitého veku deti netreba nejako cielene motivovať k behu. Ony behajú sústavne bez toho, aby si to uvedomovali.

„Deti, ktoré navštevujú materskú škôlku, by mali behať v rámci rôznych hier. V neskoršom veku je ideálne začať s nejakým športom, ktorého súčasťou je aj beh – napríklad s atletikou, “ uviedla v Českom rozhlase  lekárka a skúsená bežkyňa Vanda Kadeřábková-Březinová . Môžu sa hrať napríklad na hada. Jeden uteká vpredu a ostatné deti bežia za ním. Tiež sa môžu hrať tak, že im do jedeného kúta miestnosti rozhádžemu kocky a potom ich na druhú stranu miestnosti majú prenášať.

 

Vanda Kadeřábková-Březinová odporúča tiež rodičom, že deti by zo začiatku mali behať na krátke trate, pretože zo začiatku si budujú svoju rýchlosť. Do určitého veku sa v tomto smere vyvíjajú veľmi dobre, preto je dobré sústrediť sa na štafety, beh na 60 metrov, nanajvýš 300 metrov. Beh na dlhé trate by sa mal zakomponovať do tréningového plánu neskôr. Vytrvalostné behy sú dobré pre žiakov až na 2. stupni základnej školy.  S deťmi môžete vyskúšať aj orientačný beh. Pri tomto športe sa sústreďujú aj na iné ako len pohybové schopnosti, a tak sa dobre pobavia. Trať je stále iná, deti stále behajú v prírode,  musia bežať podľa nejakej mapy. Oreientačnému behu sa často venujú aj celé rodiny, a tak beh prebieha v priateľskom duchu. Niekedy zase deti baví beh so psom.  Deti by nemali behať so záťažou, napríklad s vodou v ruke. Mohlo by to spôsobiť deformáciu postavenia tela pri behu. Telo potom môže dieťa po behu bolieť. Dobré je behať v lese. Môžete s deťmi behať okolo stromov, preskakovať pníky a podobne. Skúste sa spolu zahrať aj naháňačku.Takýto hravý beh deti väčšinou veľmi baví. Beh je dobré obohacovať aj o ďalšie športy. Nie je dobré venovať sa výlučne len behu. Dobrý je napríklad aj beh na lyžiach, bicyklovanie, plávanie,  Po behu je dôležitý aj kvalitný strečink, ktorý pomáha predchádzať skracovaniu svalov.

Dobré tenisky sú na beh veľmi dôležité. Vanda Kadeřábková-Březinová odporúča rodičom, aby kupovali také tenisky, v ktorých má dieťa dostatočný priestor na nohu. Pri behu sa totiž chodidlo často pohybuje, preto je dobré kupovať tenisky, ktoré sú o pol čísla alebo o číslo väčšie. Čo sa týka podrážok, tie by mali byť čo najtenšie. „ Znie to síce paradoxne, ale čím je na podrážkach  väčšia bublina, tým menej chráni chodidlo. Ide o to, že noha pri dopade na nerovnosť správne reaguje – nedopadá tvrdo. Akonáhle je viac chránená, dopad je naopak tvrdší, a to je horšie pre kĺby,“ zdôrazňuje Vanda Kadeřábková-Březinová.

Zo začiatku, keď sa dieťa začína venovať behu, môže ho pichať v boku. Pichanie vzniká kvôli zlej koordinácii dýchacieho svalstva a svalstva trupu. Alebo dieťa môže mať celkove slabšie svalstvo. Potrebné je naučiť dieťa správne dýchať. Keď ho veľmi pichá v boku, je potrebné zastať, predkloniť sa, uvoľniť sa a s behom pokračovať neskôr.

Nie je dobré deti nútiť do behu. Ak ich beh v detstve nebaví, možno jeho čaro objavia v dospelom veku. Rodičia  si viac informácií  o behu môžu prečítať na webových stránkach ateltických oddielov, ktoré fungujú takmer v každom meste. Ak chcete, aby sa vaše deiťa začalo venovať behu aktívne, s prípravkou môžete začať približne  od piatich rokov veku dieťaťa.

Čítajte viac o téme: Príroda, Zdravie
Zdieľať na facebooku