Ako sa s deťmi rozprávať o klamstve?

Neexistuje dieťa, ktoré by nikdy nezaklamalo. Deti to dokážu už veľmi skoro a to aj vo veku 2 rokov, kedy pochopia, že rodič nedokáže čítať myšlienky.
Neexistuje dieťa, ktoré by nikdy nezaklamalo. Deti to dokážu už veľmi skoro a to aj vo veku 2 rokov, kedy pochopia, že rodič nedokáže čítať myšlienky. / Foto: Bigstock

Klamať sa nemá! Realita je však taká, že deti odmalička sa stretávajú s klamstvom okolo seba. Ako im teda majú rodičia vysvetliť, že aj keď sa klamať nemá, v živote sa s klamstvom často stretnú?  Na túto otázku sa pokúšala nájsť odpoveď psychologička Barbora Downes v relácii Českého rozhlasu.

„ Rodičia neznášajú a neakceptujú klamstvo svojich detí hlavne preto, lebo keď detí klamú, oni nad nimi strácajú kontrolu,“ upozorňuje Barbora Downes.

Nie je klamstvo ako klamstvo. Niekedy deti klamú, lebo chcú niekomu zákerne ublížiť a niekedy klamú len preto, lebo nevedia ináč reagovať alebo nevedia, ako by sa ináč vyhli trestu. Niektoré deti zase klamú preto, aby v očiach dospelých zostali vždy dobré. Druh klamstva by mali vedieť rodičia odlišovať.

Dieťa dokáže klamať už vo veku 2-3 rokov. V tomto veku dieťa začína chápať, že rodič nedokáže čítať myšlienky, a tak to občas využije a zaklame. Ide o jednoduché klamstvo, pomocou ktorého sa chce vyhnúť určitým povinnostiam. „Vedci prisšli dokonca na to, že deti, ktoré v predškolskom veku dokážu klamať, majú vyššie IQ a v neskoršom veku mávajú aj vyššiu sociálnu inteligenciu,“ podotkla psychologička.

Keď je dieťa malé a niečo nevhodné urobí, napríklad rozbije hrnček a klame, že to urobila mačka, hoci vy žiadnu mačku nemáte, nie je vhodné do neho kričať, ale presuňte svoju pozornosť na odstránenie škody. Môžete vyjadriť svoje pocity: „ Je mi to ľúto, ten hrnček som mala rada.“ Najhoršie zo všetkého je ponížiť ego malého dieťaťa. Presunutím reakcie na riešenie problému (črepiny musíte spoločne odložiť), sa vyhnete zbytočnej hádke alebo kriku. Tým, že riešite problém, dieťa vníma, že vy aj tak poznáte pravdu (žiadna mačka to nebola) a prijímate ho také, aké je. No a práve preto je schopné spolupráce a pomôže vám s črepinami.

 

Čo keď si dieťa vymýšľa príbehy?

Môže sa vám stať, že dieťa príde zo školy a povie vám, že v škole bol slon. Máte na výber dve možnosti. Buď dieťa vysmejete a zhodíte ho, alebo len pokojne poviete: „ Hm, to by bolo fajn, keby sa také niečo prihodilo.“ Dieťa na základe tejto vašej reakcie pochopí, že vy viete, že to nie je naozaj pravda. Ono vie, že s ním hráte len jeho hru. Ak rodič zubami-nechtami hľadá skutočnú pravdu alebo sa dieťaťu za klamstvo vysmieva, dieťa svoju „pravdu“ ešte viac bráni a v budúcnosti bude klamať ešte viac.

 

Klamstvo v škole

Deti v škole klamú hlavne preto, lebo chcú byť v kolektíve obľúbené. Napríklad si dokážu vymyslieť, že v lete boli pri mori len preto, aby neboli na okraji kolektívu. Vďaka klamstvu sa deti v škole robia zaujímavejšie. Tento druh klamstva je spôsobené nedostatkom sebaistoty a obavy z toho, ako dieťa vidia ostatní v triede.

Ako môže reagovať rodič? „Aj tu platí zásada, chváľte svoje deti v momente, keď ste ich počuli hovoriť pravdu. Zamerajte sa viac na pravdu ako klamstvo a podporujte ju v dieťati,“ upozorňuje rodičov Barbora Downes. Dieťa by sme nemali strašiť, že zle dopadne, ak bude klamať, ale mali by sme ho posmeľovať v tom, aby hovorilo viac pravdu. Môžete povedať aj vetu: „Som rada, keď hovoríš pravdu. Vtedy ti viac rozumiem a nežijem v neistote.“ Dôležitou správou pre deti by malo byť aj to, že chyby, klamstvá a zlyhania sú súčasťou ľudského života, že každý by sa mal poučiť a mal by sa snažiť správať sa lepšie, aby sa to nezopakovalo.

 

Čo robiť, keď klame dospievajúce dieťa?

Keď je dieťa v puberte a klame, pravdepodobne je problém v samotnom vzťahu medzi ním a rodičmi. A tak by rodičia mali zistiť, v čom spočíva problém. Či sa ich dieťa bojí, nedôveruje im alebo je v tom niečo iné. Viac ako na klamstvo je potrebné sústrediť sa na budovanie vzťahu. Rodičia by sa mali zamyslieť nad tým, čo by mali v rodine urobiť preto, aby si boli všetci navzájom bližší. Ak má dieťa v puberte s rodičmi blízky a úprimný vzťah, väčšinou neklame.

Čítajte viac o téme: Klamanie
Zdieľať na facebooku