Ako sa nabiť novou energiou?

V zimných mesiacoch sa nám energie vyčerpá rýchlejšie. Nabite sa novou energiou napríklad aj tým, že sa pustíte do niečoho nového, neznámeho, čo bežne robievate.
V zimných mesiacoch sa nám energie vyčerpá rýchlejšie. Nabite sa novou energiou napríklad aj tým, že sa pustíte do niečoho nového, neznámeho, čo bežne robievate. / Foto: Shutterstock

Každý človek má občas pocit, že ho nič nebaví a že nemá energiu na nové veci a nové výzvy. Tento pocit nás prenasleduje viac v zime ako v lete. Ako sa oslobodiť od pochnúrnych myšlienok a znovu sa nakopnúť? Možno vám na tieto otázky odpovedia aj nasledujúce pravdy, o ktorých často vieme, len na ne zabúdame.

 

1. Buďte otvorení príležitostiam aj vtedy, keď nie ste na ne stopercentne pripravení

Príležitosti málokedy prichádzajú práve vtedy, keď sme na  ne úplne pripravení. To však neznamená, že by sme ich mali ignorovať, kým nadobudneme úplný pocit istoty. Práve tie príležitosti, na ktoré nie sme úplne pripravení, nám dovolia emocionálne aj intelektuálne rásť. Tlačia nás k tomu, aby sme zo seba vydali to najlepšie, čo v nás je, aj keby to znamenalo vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Ak sa trochu človek namáha, môže získať šancu robiť aj niečo iné, na čo je zvyknutý.

 

2. Úspech aj neúspech spolu súvisia

Za správnych okolností môže byť práve neúspech jedným z kľúčových faktorov nášho rozvoja. Život nás skúša a zo všetkého pozitívneho, ale aj negatívneho, musíme vyťažiť a využiť pre seba to najlepšie. Neúspech je rovnako prirodzený ako úspech. Základom úspechu je vytrvalosť a schopnosť nevzdávať sa. Určitá skupina ľudí sa nedokáže preniesť cez neúspech, čím podkopávajú svoje sebavedomie. Druhá skupina dokáže neúspech brať ako súčasť novej energie, ktorá ich poháňa vpred. Chcú dokázať ostatným a hlavne sebe, že nie sú neschopní. Chcú ukázať, že sa nevzdajú, že každý človek robí chyby a nikto nie je dokonalý. Najúspešnejší ľudia sú často tí najodolnejší. Je veľa tých, ktorí dlho putovali za svojím úspechom. Ich život sprevádzali roky driny. Nikdy sa však nevzdali, čo je dôvod prečo sú tam, kde práve sú. Vytrvalosť, silná vášeň pre nejakú vec a systematická práca predstavujú v živote oveľa viac ako niekoľko zlyhaní. Tí, ktorí skutočne idú za svojím snom, sa nenechajú odradiť prvým neúspechom. Milujte, čo robíte a výsledok sa dostaví. Ak študujete svoj vysnívaný odbor s radosťou alebo robíte prácu, ktorá vás naozaj baví, nebudete mať žiadny problém s tým, aby ste dotiahli každý detail do dokonalosti a skôr či neskôr zažili pocit úspechu aj v práci.

 

3. Skutky sú kľúčom k úspechu

Veľmi často môžeme počuť, že poznatky znamenajú veľmi veľa. Ale mocou sú len vtedy, ak ich viete správne využiť.  Nestačí len niečo vedieť. Dôležité je, ak svoje vedomosti viete aj využiť v praxi. Napríklad, ak prečítate dvadsať článkov a kníh o tom, ako bojovať s prokrastináciou,  ale neurobíte nič preto, aby ste prekonali prekážku, nemusí to nič znamenať. Poznatky a inteligencia sú vám bez skutkov na nič.

 

4. Príliš veľa možností nás zdržiava v rozhodovaní

Žijeme v dobe, kedy máme k dispozícii nekonečne veľa možností na výber. A to sa týka aj výberu škôl, na ktorých môžeme študovať alebo výberu práce, ktorú môžeme vykonávať. A práve to nekonečné množstvo možností spôsobuje, že sme občas zmätení a nerozhodní. Mnoho ľudí považuje výber z príliš veľkého množstva možností za nadmerne náročný a radšej si zvolí najjednoduchšiu cestu alebo sa dá ovplyvniť niekým iným. Dôležité je, aby sa človek zastavil, popremýšľal, napísal si možnosti a vyškrtal tie, ktoré sa ho až tak netýkajú. Z menšieho množstva sa potom vyberá ľahšie.

 

5. Úspech neznamená nevyhnutne šťastie

Mnoho ľudí si myslí, že šťastní môžu byť len vtedy, ak dosiahnu všetky svoje ciele. Neil Pasricha, známy kanadský autor kníh, kouč, motivátor a TEDx rečník vo svojej knihe Rovnica šťastia vysvetľuje, ako sa dá vycvičiť vlastný mozog tak, aby sme boli šťastní. Neilova stratégia je praktická a efektívna. Nevyžaduje špeciálne pomôcky a prístupy, len chuť urobiť pár vecí navyše, ktoré nie sú časovo náročné a takmer vôbec nevyčerpávajú. A aj napriek tomu, že sú veľmi jednoduché, posúvajú život človeka k pozitívnejšiemu vnímaniu sveta. Treba sa len pustiť do malej zmeny v živote a nečakať. Každý deň sa môžeme rozhodnúť, či budeme šťastní, bez ohľadu na to, kde sa práve v tomto momente nachádzame na ceste za svojimi cieľmi.

 

6. Aj keď niečo neradi robíte, stále v tom môžete byť najlepší

Hovorí sa, že ak chcete byť v niečom skutočne dobrí, musíte to mať radi a vložiť do toho dušu a srdce. Nie je to ale celkom pravda. Ak niekto obetuje čas a námahu, aby sa niečo naučil, môže v danej činnosti excelovať, napriek tomu, že nepatrí k jeho obľúbeným. Úspech v nejakej aktivite nie je ovplyvnený tým, či ju máte, alebo nemáte radi. Napríklad to, ak neradi pečiete, neznamená to, že nedokážete upiecť výborný koláč.

 

Ďalšie rady si môžete prečítať aj v článku Pravdy, ktoré menia náš život k lepšiemu.

 


ZDROJ: Brendon Burchard: Životný náboj
Zdieľať na facebooku