Ako zjednodušiť vzdorovitú pubertu u chlapcov?

Ako zjednodušiť vzdorovitú pubertu u chlapcov?
Ako zjednodušiť vzdorovitú pubertu u chlapcov? / Foto: Bigstock

Puberta má svoje zákonitosti. U niekoho prebehne bez problémov, u niekoho je taká silná, že zamestná na niekoľko mesiacov či rokov nielen celú rodinu, ale aj učiteľov v škole, ba dokonca pracovníkov psychologických poradní. V minulosti proces dospievania mali rodičia viac pod kontrolou. Veľmi dobre vedeli, že ak deťom nedajú dosť dobre najavo, že už nie sú malé deti, uskutočnia svoj vzdor. A preto v minulosti vznikla tradícia rôznych rituálov, vďaka ktorým sa dospievajúci stali súčasťou spoločenstva či komunity, v ktorej žili.

V súčasnosti sa niektoré rodiny začali vracať k tejto tradícii a využívajú ju pri výchove svojich detí. O rituáloch súvisiacimi s prechodom z detstva do puberty u chlapcov porozprávala v Českom rozhlase architektka, výtvarníčka, spisovateľka, autorka rôznych detských hier, cestovateľka a mama dvoch synov Lucie Ernestová.

„Rituál prechodu z detstva do puberty predstavuje oslavu ukončenia etapy detstva a vstupu do puberty. Spočíva hlavne v tom, že svojmu synovi dávate dôveru a viac priestoru na vlastnú zodpovednosť. Chlapec sa týmto aktom nestáva rovnocenný otcovi, na to si musí ešte počkať, ale dostáva možnosť začať sa viac podobať svojmu vzoru – teda otcovi,“ hovorí Lucie Ernestová.

Obrad oslavy konca detstva by sa mal správne načasovať. Malo by to byť v dobe, keď sa na chlapcoch začnú objavovať fyzické znaky dospievania. Lucie Ernestová sa rozhodla tento rituál svojmu synovi urobiť, keď mal 11 rokov. Využila na to obdobie prázdnin, keď sa dajú uskutočňovať rôzne výpravy do prírody. Tiež si uvedomovala skutočnosť, že po prázdninách prechádzal do piatej triedy na druhý stupeň a kde vlastne mohol začať od nuly, lebo ho začali učiť noví učitelia.

 

Príprava na Deň ukončenia detstva

Deň ukončenia detstva je potrebné dopredu naplánovať a syna naň upozorniť. Je potrebné mu povedať, že v tento deň bude ukončené jeho detstvo a nastane čas dospievania. Treba sa s ním tiež porozprávať o tom, že príde o niektoré svoje detské privilégiá, ale zároveň získa privilégiá nové. Lucie Ernestová svojmu synovi povedala, že mu zruší rodičovskú kontrolu na počítači a tiež, že mu prestane kontrolovať poriadok v izbe. Zároveň mu povedala, že ešte stále nie je plnoletý a jeho aktivity nesmú prekročiť určité hranice a že si musí uvedomiť, že je súčasťou rodiny, ktorej pravidlá sa musia rešpektovať.

 

Deň ukončenia detstva – oslava

Je to jedinečný a neopakovateľný deň v živote dieťaťa. Stanovte si termín dopredu na konkrétny dátum, pozvite na oslavu priateľov, rodinu a vymyslite taký obrad, ktorý vám bude vyhovovať. Chlapca by na obrade mal sprevádzať „duchovný otec“. Môže to byť rodinný priateľ, kmotor, strýko, dedo a podobne. „Duchovný otec“ je dôverník, za ktorým chlapec chodí vtedy, keď sa o probléme bojí povedať rodičom.

 

Výprava za dobrodružstvom s otcom

Clapec by mal prejsť určitou mierou nedostatku, aby si sám v sebe zaslúžil byť veľkým. Lucie Ernestová opisuje cestu za dobrodružstvom svojho syna takto: „ Muž a syn vyrazili pred úplnkovou nocou prespať bez stanu do lesa. Cestou si rozprávali svoje zážitky a príhody. Tí moji chlapi spomínali hlavne na cestu loďou na ostrov Komodo a Flores v Indonézii. To bola pre nich výprava za hranice známeho a pohodlného. Dôležité je tiež to, že v Deň ukončenia detstva prespali v lese bez stanu, čo pre syna znamenalo určitú dávku nebezpečenstva a dobrodružstva zároveň.“

Dobré je zmeniť aj nábytok v detskej izbe. Môžete dať na periny nové obliečky, na stenu nové plagáty, o ktorých rozhodne dieťa. Pred vstupom do izby by ste mali zaklopať. Aj týmto malým gestom prenášate zodpovednosť za izbu na dieťa.

 

Prínosy, ktoré pocítila na vlastnej koži ako mama

„Ten deň sa stal skutočne prelomovým. Posunulo to vnímanie celej rodiny. So synom sme začali jednať ináč. Syn sa sám začal cítiť zodpovednejší a dá sa s ním lepšie dohodnúť na práci doma i okolo domu. Má lepší vzťah s otcom. Je viac sám sebou. Zároveň cítim, že sa odo mňa vzďaľuje. Síce ma to bolí, ale zároveň viem, že je to tak dobre. Pretože len tak je to skutočné a správne v jeho vývine. Jedna etapa končí a ďalšia nová začína,“ dodáva Ernestová.

Deň ukončenia dievčat môžete urobiť aj pre dievčatá. Práve dievčatá mávajú často pubertu náročnejšiu ako chlapci. Možno vám práve rozprávanie Lucie Ernestovej pomôže pri zostavení správnych rituálov aj pre dievčatá.

 


ZDROJ: prehravac.rozhlas.cz
Zdieľať na facebooku