Aký je rozdiel medzi záľubou, prácou, poslaním a životným povolaním?

Aký je rozdiel medzi záľubou, prácou, poslaním a životným povolaním? Elizabeth Gilbert, autorka známej knihy Jedz, modli sa a miluj, hovorí, že každý tento pojem má svoje vysvetlenie.
Aký je rozdiel medzi záľubou, prácou, poslaním a životným povolaním? Elizabeth Gilbert, autorka známej knihy Jedz, modli sa a miluj, hovorí, že každý tento pojem má svoje vysvetlenie. / Foto: Pexels

Záľuba, práca, poslanie a životné povolanie sú pojmy, ktoré si ľudia často pletú a nevedia ich úplne presne vysvetliť. Spisovateľka Elizabeth Gilbert, autorka známej knihy Jedz, modli sa a miluj, hovorí, že každý tento pojem má svoje vysvetlenie. Aké sú teda medzi nimi rozdiely?

 

Záľuby

Toto slovo v ľuďoch vyvoláva ľahkosť a uvoľnené jednanie. Predstavuje niečo príjemné, čo nás baví a robí nám radosť. Keď sa človek venuje svojej záľube, väčšinou má dobrú náladu. Páči sa mu to, čo robí. Človek má záľuby preto, aby si uvedomoval, že v živote existuje aj niečo iné ako povinnosti, práca a zarábanie peňazí.

 

Práca

Dnes sa už takmer nikto nezaobíde bez práce. Aj tí, ktorí sú finančne zabezpečení tvrdia, že prácu potrebujú pre svoj rozvoj. Práca prináša tiež pocit sebaistoty, slobody a určitej hrdosti na seba. Práca nám dáva najavo, že sa vieme o seba postarať. Nie každý má svoju prácu rád. Práca môže byť aj nudná, nepríťažlivá alebo nezodpovedá vašej vzdelanostnej úrovni. Elizabeth Gilbert tvrdí, že nemusíte za každú cenu svoju prácu milovať. Niekedy je to proste tak, že práca človeku nevyhovuje, ale nemá inú možnosť, ako zarábať peniaze. Ale ak už robíte akúkoľvek prácu, mali by ste ju robiť čo najlepšie a starostlivo. Pokiaľ systém a materiálny svet, v ktorom človek žije, vyžaduje od neho peniaze, musí pracovať. Musí platiť účty, hypotéky, potraviny, vzdelanie detí, musí šetriť peniaze na  sviatky a dovolenky, Ak vám práca aj nevyhovuje, nezúfajte si a nefilozofujte veľmi nad tým. Zbytočne budete nešťastní. Každá práca je pre svet potrebná. Možno vám práca nenapĺňa váš zmysel života, ale to ani nemusí za každú cenu. „Vy ste predsa niekto iný, než vaše pracovné zaradenie a vaše postavenie. Choďte do práce, berte výplatu a ostatný život si žite podľa svojho zámeru. Zamestnanie nemusí byť priamo spojené so zmyslom života,“ tvrdí  Elizabeth Gilbert.

 

Poslanie

Poslanie je niečo úplne iné ako práca. Prácu robíme pre peniaze. Poslanie je podľa Elizabeth Gilbert to, čo budujeme celý život, do čoho vkladáme svoje sily, energiu, vášeň. Je to kariéra v širšom slova zmysle. Je to cesta, po ktorej uvedomelo všetci kráčame. Na poslanie sa viaže emocionálna väzba. V tom je najväčší rozdiel medzi prácou a poslaním. Ak svoju prácu milujete a ste na ňu citovo naviazaní, tak aj vaša práca sa pre vás stáva poslaním. A do tohto sa už oplatí aj investovať. A je to jedno, či je to čas, energia alebo peniaze. Do poslania sa človek vkladá celý. Taktiež je potrebné si uvedomiť, že poslanie je vedomá voľba. Dá sa žiť aj bez poslania, a to tak, že človek chodí do práce, aktívne sa venuje svojim záľubám a pozná zmysel svojho života.

 

Životné povolanie

Poslanie je proces verejný. Je to spojenie so svetom. Avšak životné povolanie je osobná téma. Je to spojenie s Bohom, s vesmírom, s niečím, čo človeka presahuje. Je to volanie srdca. Je to ľudské predurčenie. Poslanie je závislé na ľuďoch okolo nás Životné povolanie závisí len na človeku samotnom. Človek môže zmeniť svoje poslanie, ale svoje životné povolanie zmeniť nemôže. Elizabeth Gilbert rozdiel medzi poslaním a životným povolaním vysvetľuje aj takto: „ Písanie bolo mojím životným povolaním dlho pred tým, než som si ako poslanie vybrala cestu profesionálnej spisovateľky. Písanie bude mojím životným povolaním aj vtedy, keď sa moje knihy prestanú čítať. Keď sa na moje písanie pozerám z hľadiska poslania, záleží mi na tom, čo si o mojich knihách myslia čitatelia a vydavateľstvo. Ale ak sa na svoje písanie pozerám z hľadiska životného povolania, je mi úplne jedno, čo si kto myslí. Píšem pre svoju osobnú potrebu.“

Životné povolanie nemusí vynášať peniaze a nemusí byť spojené s kariérou. Je to niečo, čo dáva životu zmysel a dáva nám energiu optimisticky prežívať život. Manželstvo, výchova detí, starostlivosť o niekoho v chorobe, pomoc susedom, to všetko môže byť životným povolaním.

 

Človek veľmi silno cíti svoje životné povolanie a čím ho lepšie pochopí, tým ťažšie bude pre neho to nerobiť. Tu nemá miesto žiadna lenivosť. Záľuby, prácu i poslanie si môžeme vybrať. To, k čomu sme v živote povolaní si však nevyberáme. Iba zisťujeme a uisťujeme sa v tom, čo to je. Ak človek svoje životné povolanie miluje a váži si ho, automaticky sa jeho svet napĺňa radosťou, silou a odvahou konať. Dôležité je však zistiť, čo to je. A ako sa životné povolanie dá najlepšie zistiť? No predsa tým, že sa snažíme načúvať svojmu vlastného hlasu, keď sledujeme svoje reakcie na svet okolo, keď sa učíme vnímať a spoznávať svoje emócie, svoje srdce a dušu. A k tomu nám výborne pomáha občasné zastavenie v tichu, prechádzky v prírode či písanie záznamov do denníka.

 


Zdroj:
mamamia.com.au
Zdieľať na facebooku