Ako spoznáte, že má vaše dieťa vysokú emocionálnu inteligenciu?

Ako sa u detí prejavuje vysoká emocionálna inteligencia?
Ako sa u detí prejavuje vysoká emocionálna inteligencia? / Foto: Bigstock

Dnes už takmer nikto nepochybuje o tom, že emocionálna inteligencia má nezastupiteľné miesto v živote každého človeka. Má vplyv na naše rozhodovanie či sociálne väzby. Úspešní ľudia majú väčšinou aj vysokú  emocionálnu inteligenciu. Existuje niekoľko znakov v správaní či vlastností, ktoré dokážu naznačiť, ako je človek na tom so spomínanou emocionálnou inteligenciou.

 

1.Bohatá slovná zásoba súvisiaca s emóciami

Všetci  ľudia majú emócie, ale len niektorí z nich ich vedia presne definovať a pomenovať. Používajú bohatý emocionálny slovník. Niekto povie, že sa necíti dobre. No iný však vie presne povedať, že je napríklad podráždený, frustrovaný, utláčaný, depresívny či úzkostný. Čím presnejšie viete pocit pomenovať, tým presnejšie viete, ako sa cítite a čo váš pocit spôsobilo.

 

2. Život ľudí ich zaujíma

Emocionálne inteligentní ľudia sa vždy zaujímajú o to, ako sa ľudia okolo nich cítia. Táto zvedavosť je produktom empatie, ktorá je jedným z hlavných znakov emocionálnej inteligencie.

 

3. Poznajú svoje silné a slabé stránky

Emocionálne inteligentní ľudia nielen rozumejú emóciám, ale  zároveň vedia, v čom sú dobrí a v čom nevynikajú. Vedia tiež, kto a čo ich motivuje k úspechu. Poznajú svoje schopnosti a slabé stránky držia na uzde.

 

4. Vedia odhadnúť charakter iných

Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou vedia pochopiť podstatu správania iných ľudí a vedia odhadnúť ich charakter. Tiež  sa dokážu  odpútať od svojho ega  a dokážu sa sústrediť na iných ľudí.

 

5. Je ťažké na nich útočiť

Keď viete, kto ste, poznáte svoju podstatu a motiváciu, je veľmi ťažké vás uraziť. Emocionálne inteligentní ľudia sú sebavedomí a majú otvorenú myseľ. Dokážu si urobiť humor aj sami zo seba a často to dovolia ja iným, pretože presne poznajú hranicu medzi humorom a ponižovaním.

 

6. Vedia povedať NIE

Tí, ktorí nevedia povedať NIE, prežívajú viac stresu, vyhorenie i depresie. Zistilo sa, že práve emocionálne vyzretí ľudia vedia skôr povedať nie ako iní ľudia. Vďaka tomuto slovíčku sa vyhnete nielen zbytočnej záťaže, ale sa aj skôr dopracujte k splneniu vlastných snov.

 

7. Dávajú a nič za to neočakávajú

Ak vás niekto obdaruje a nič za to nechce, zanecháva vo vás hlboký dojem. Napríklad sa s niekým rozprávate o nejakej hudbe. Pri ďalšom stretnutí vám dotyčný človek len tak venuje CD spomínanej speváčky. Myslel na vás, kúpil vám ho a priniesol. Emocionálne inteligentní ľudia vytvárajú najhlbšie medziľudské vzťahy, pretože neustále myslia na iných.

 

8. Nepoznajú závisť a neprajnosť

Už len premýšľanie nad nepríjemnými situáciami nastavuje ľudskú psychiku k úteku alebo k útoku. Je to prirodzený obranný mechanizmus. A ak sa niečo nepríjemné stalo pred pár dňami a vy ešte stále na to myslíte, zbytočne sa vo vás hromadí stres, ktorý vám permanentne spôsobuje zlú náladu.  A tak všetky zlé udalosti, ale aj zlé vlastnosti, medzi ktoré patrí hlavne závisť a neprajnosť, je potrebné vyhodiť zo života. Sami zistíte, že bez týchto pocitov sa žije oveľa krajšie a ľahšie. A ako sa zbaviť spomienok na zlé chvíle? Snažte sa hlavne odpustiť. Odpustenie má obrovskú silu.

Najviac vyčerpávajúce je stretnutie s toxickými osobami. V takejto chvíli je potrebné identifikovať svoje vlastné emócie, postoje toxickej osoby a hľadať nejaké vhodné riešenie. Najlepšie je urobiť si nadhľad a nenechať sa vtiahnuť do hry. Ak je osoba mimoriadne nepríjemná, najlepšie je čo najrýchlejšie opustiť priestor a vyhnúť sa čo najrýchlejšie kontaktu. Existujú ľudia, s ktorými sa totiž nedá nájsť kompromis a vhodné riešenie.

 

9. Vážia si to, čo majú

Trávenie času premýšľaním nad tým, za čo všetko ste vďační, je veľmi prospešná činnosť. Zlepšuje to náladu, znižuje hladinu stresu, zlepšuje fyzické zdravie a dodáva energiu. Dokonalosť neexistuje a emocionálne vyspelí ľudia to vedia. Práve preto sa vedia tešiť aj z maličkostí a s malých krokov, ktoré vedú k splneniu veľkých snov.

 

10. Milujú samotu

Keď je človek pravidelne  sám, stres má na nízkej úrovni a dokáže tiež viac žiť v prítomnom okamihu. Nebojte sa vypnúť mobil a internet, určite vám to prospeje. A nezabúdajte tiež na dostatok spánku, pretože to je jeden z hodnotných zdrojov energie, ktorá  slúži na prekonávanie problémov tohto sveta.

 

11. Dávajú si pozor na slová

Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou vedia, že slovo má veľkú silu. Čím viac pozitívnejších slov vyslovujete, tým sú vaše dni krajšie. Vy totiž viete, že negatívna energia sa hromadí aj v slovách.

 

12. Uvedomujú si svoju radosť

Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou si svoju radosť nenechajú len tak prekaziť. Ak sa im naozaj niečo podarilo podľa ich predstáv, kritika od ostatných im nedokáže radosť zničiť. Oni totiž veľmi dobre vedia, že názory ostatných sú len odrazom ich duševného stavu a nemajú s ich realitou nič spoločného. Poznajú svoju pravdu, ktorá sa ukrýva hlboko v nich.

 


Zdroj: Travis Bradberry: Emocionální inteligence
Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku