Pasívno-agresívne správanie vo vzťahu s partnerom vás môže priviesť na pokraj šialenstva

Pasívno-agresívne správanie je správanie, ktoré ničí partnerský vzťah.
Pasívno-agresívne správanie je správanie, ktoré ničí partnerský vzťah. / Foto: Pexels

Pasívno-agresívne správanie ničí partnerský vzťah. Pokiaľ ho agresor, ktorý navonok pôsobí pokojným dojmom, nezmení a neprestane pravidelne používať, vzťah je zväčša odsúdený na zánik.

 

Zničím ťa potichu

Ema s Marekom žijú spolu v manželstve 7 rokov. Ema usporiadala pre svoju rodinu malú narodeninovú večeru a Marek jej predtým niekoľkokrát potvrdil, že je v tom čase voľný a nemá s večerou problém. Skoordinovať všetkých pozvaných nebolo ľahké, o to viac sa tešila, že sa to podarilo. Ema všetko nachystala, hostia prišli, ale Marek nie. Prišiel s trojhodinovým meškaním bez ospravedlnenia, lebo veď pár minút pred príchodom hostí napísal, že bude chvíľu meškať. Eme na príjemnej oslave s nimi veľmi záležalo, majú pekný srdečný vzťah, no vídajú sa málo. Aj Mareka majú radi a preto nemá reálny dôvod stretnutia s nimi ignorovať. Napriek tomu to urobil opakovane. Po ich odchode a konfrontácii, prečo prišiel z práce tak neskoro, Ema dostala chladnú odpoveď, že nechápe, prečo sa hnevá. On urobil všetko, čo bolo v jeho silách a bohužiaľ zlyhal. Okamžite jej ale začne vyratúvať, že si žijú vďaka jeho príjmu nad pomery a iné ženy by boli rady, čo pre ne robí. Keď mu povedala, že to nie je po prvý raz, čo jej takto ublížil, len zopakoval, že nechápe, ako môže robiť scénu za takú hlúposť, a mala by so sebou niečo robiť. Správa sa podľa neho ako malé decko. Buchol dvermi a niekoľko dní nasledovala tichá domácnosť, aby Emu za jej „neprimerané nároky“ vytrestal.

 

Lenka s Filipom sa zase pravidelne nezhodnú na tom, čo je vo vzťahu primerané a kde sú hranice rešpektu v normálnom vzťahu. Lenka je s dieťaťom na materskej a celé dni má okolo seba len detský svet a problémy s plienkami, mliekom a výchovou. Keďže má rodinu ďaleko, vždy sa teší, keď sa manžel vráti domov a má aspoň nejakú dospelú spoločnosť, lebo dieťa jej nemá kto postrážiť ani na chvíľu. Filip ale rád ide občas po práci aj na spoločenské podujatia či pracovné večere. Lenka by s tým problém nemala, no vracia sa z nich neskoro nadránom. Nepáči sa jej to a otvorene mu povedala, že vracať sa domov z pracovnej večere o tretej či o piatej ráno nie je primerané, hoci je vo vysokej manažérskej pozícii. Filip ale jej hranice vo vzťahu odignoruje a nazve ju paranoidnou či chorobne žiarlivou. Správanie opakuje znova a znova bez toho, aby s ňou o tom hovoril ako zrelý dospelý muž. Podobne ako Marek, aj on rád zdôrazní, že je živiteľom rodiny a Lenka sa len stará o dieťa, a preto bude diktovať pravidlá on. Viac diskutovať o ubližujúcom správaní odmietne. Po opakovanom návrate nadránom jej výčitky odignoruje a aby jej dal jasne najavo, že sa cíti ukrivdený, lebo on nič zlé neurobil a vlastne bol len do piatej rána v práci, kde vôbec nechcel byť, tak sa s ňou ešte niekoľko dní nerozpráva. Jeho agresivita v tichosti rastie a zostáva visieť vo vzťahu pri každej ďalšej podobnej situácii.

 

Čo sa deje v týchto vzťahoch? Muž chladne odmieta ženine pocity a potreby. Zatvára príležitosti na riešenie problémov, ktoré sa následne kopia a sústredí sa len na to, aby boli veci tak, ako vyhovujú jemu. 

 

Kedy sa človek správa pasívno-agresívne?

Človek, ktorý je pasívno-agresívny nie je schopný komunikovať svoje negatívne emócie priamo. Namiesto toho, aby priamo vyjadril svoje emócie a potreby a diskutoval, ako situáciu riešiť tak, aby sa aj partnerka necítila zranená, tak negatívne emócie dáva najavo pasívnym spôsobom, v ktorom je vždy prítomné nepriateľstvo a agresia. Ako napríklad, že sa Marekovi nechcelo prísť na rodinnú oslavu a nedokázal to komunikovať, tak si predĺžil povinnosti v práci a ešte potrestal Emu tichou domácnosťou, aby sa cítila zle.

Psychiater Scott Wetzler vo svojej knihe Living with the Passive Agressive Man tvrdí , že pri pasívno-agresívnom správaní človek navonok uprednostňuje potreby iných ľudí, potláča svoje vlastné a podriaďuje sa potrebám iných. Toto ale iba vedome predstiera a vystupuje tak pred okolím. Skrýva sa za masku pasívneho pokojného človeka, no pritom je plný hnevu, odporu a touto cestou si presadzuje svoje ciele. V skutočnosti ide o psychické týranie, ktoré začína často tým istým spôsobom: „Tento muž je neskutočný!“ a končí: „Tento chlap je totálne komplikovaný.“

Psychiater opisuje, že jeho pacientky opakovane prichádzajú s tým, že akonáhle mužovi zdelia, čo by chceli, tak im sťažuje príležitosť sa k tomu dostať. Hovorí, že pasívno-agresívne správanie je správanie, ktoré privádza aj tie najpokojnejšie povahy do šialenstva.

 

Pokiaľ len tak ľahko neviete ukončiť vzťah s pasívne-agresívnym mužom, lebo máte napríklad spolu deti, je isté, že ste museli byť často zraňovaná a nahnevaná v dôsledku jeho psychologických hier. Priali by ste si ho opustiť, ale ani neviete, prečo to nedokážete. Napriek všetkému trápeniu, ktoré vám spôsobuje, máte na neho akúsi slabosť. Títo muži sa zväčša vedia dokonale „predať“ vám i svojmu okoliu. 

Wetzler približuje, že pasívno-agresívne správanie neodhalíte vždy ľahko na prvýkrát. Pri týchto mužoch neviete, prečo robia to, čo robia, keď premýšľate o ich správaní. Chvíľu vám potrvá pochopiť, čo tento človek robí: zahmlieva svoje klamstvá a geniálne stiera nezrovnalosti medzi tým, čo predstiera, aký je a medzi tým, ako sa reálne v živote správa. Vždy od neho dostávate len zmiešané správy, pretože on chce, aby ste hádali, aby vám veci neboli jasné, a tým vás chce priviesť do šialenstva, v ktorom sa nakoniec sama cyklíte.

 

Psychológ a psychoterapeut Norbert Uhnák tvrdí, že za pasívnou agresiou je aj istá zbabelosť. Títo ľudia chcú vidieť seba samého ako nevinného. Takýmito taktikami popierajú svoj podiel viny na tom, ako vyzerajú ich vzťahy. Skrývajú sa za svoj vonkajší prejav, ktorý je pokojný a hovoria: „Ale veď ja sa nehnevám, ja som ticho. To ty máš neustále s niečím problém a správaš sa hystericky. Rob so sebou niečo...“ 

 

Nebezpečenstvo pasívno-agresívneho správania 

Nebezpečenstvo tohto správania je v tom, že ak nezdieľate v živote otvorene svoje obavy, nemožno ich ani riešiť. Namiesto otvoreného vyjadrenia potrieb je takéto správanie mätúce aj pre partnerku. Namiesto toho používate pasívno-agresívne správanie, v ktorom je stále prítomný hnev a ten zostáva pod povrchom. To prináša veľa pnutia, frustrácie a nedorozumení do vzťahu. Mužov hnev sa prenáša do ženy a stáva sa jej hnevom a frustráciou. Ženina zúrivosť je tak vlastne partnerova zúrivosť, zatiaľ čo on sa jej pokojným hlasom pýta, prečo sa tak hnevá a obviňuje ju z hnevu, ktorý on sám vyvoláva. Predovšetkým ženu toto jeho správanie vzďaľuje od partnera. Pasívno-agresívni partneri sú vo všeobecnosti závislí a trpia pocitmi hanby a nízkym sebavedomím. Pre ich správanie je typické, že sa potešia a upokoja, keď sa vzoprú voči akejkoľvek kontrole vo vzťahu či v práci. Mnohé ženy, ktoré zažívajú takéto zneužívanie si ho často ani neuvedomujú, pretože táto stratégia vyjadrovania nepriateľstva je skrytá a manipulatívna. To vedie ku konfliktom a nakoniec aj problémom s intimitou vo vzťahu. V dôsledku toho, že ženy nemôžu otvorene hovoriť s takýmto partnerom, nikdy ani nič nedokážu vyriešiť. Muž hovorí áno, ale jeho vnútro kričí NIE. Snaží sa sabotovať ženine túžby, potreby a plány pomocou rôznych taktík, čo je časovaná boma. 

 

Pasívno-agresívne správanie sa podľa vedcov nevyskytuje u jednotlivcov pravidelne len tak. Po 40 rokoch skúmania pasívno-agresívneho správania zistili, že pasívna agresia súvisí s hraničnými a narcistickými poruchami osobnosti, negatívnymi zážitkami z detstva a zneužívaním návykových látok.

 

Typické pasívno-agresívne správanie mužov

Dnešné ženy už nie sú závislé na mužoch ako boli v minulosti. Ak si dostatočne uvedomia, že ich partneri používajú takéto deštrukčné správanie voči nim opakovane, majú na výber – môžu odísť, alebo povedať partnerovi, že to musí skončiť, ak má ich vzťah pokračovať. A aké sú typické prejavy týchto mužov vo vzťahu?

 

Odmietajú intimitu

Svoju nespokojnosť vám dávajú najavo tým, že vám odopierajú svoju fyzickú náklonnosť ako bozky, pohladenia, objatia či sex. To využívajú ako formu trestu, čím z dlhodobého hľadiska narúšajú intimitu páru. 

 

Citovo sa stiahnu

Keď sa vo vašom vzťahu vyskytnú problémy, ich prvou reakciou je citovo sa stiahnuť. Postavia emocionálne bariéry, aby ste sa k nim nedokázali dostať. Trestajú vás tým, že vás odstavia a nedelia sa s vami o dôležité emócie. 

 

Hnev neprejavujú otvorene

Partneri sa bežne v zdravom vzťahu hnevajú, hádajú a riešia svoje partnerské problémy. Títo muži to ale nerobia ako väčšina. Prenášajú svoj hnev na vás a tým vás privádzajú do šialenstva a začarovaného kruhu frustrácie. Keď s nimi potrebujete hovoriť, odkráčajú, stíchnu alebo buchnú dverami.

 

Používajú nepriateľský humor

Často sú sarkastickí, hovoria jemne zahalené nepriateľské vtipy a potom sa smejú, keď vás urazia. Veď si len robili srandu a vy ste tak nanič, že neviete pochopiť ani obyčajný vtip.

 

Trestanie tichom

Trestanie tichom je typické správanie týchto mužov a asi najtoxickejšie vo vzťahu. Môže to byť len ticho alebo môžu zájsť ešte ďalej a tváriť sa, že ste neviditeľná v snahe potrestať vás za niečo, čo ste urobili alebo povedali. 

 

Trucujú a nikdy neriešia svoje pocity 

Trucovanie je ich predvolenou reakciou. Nikdy ich nevidíte prejaviť úprimne ich pocity, frustráciu či hnev. 

 

Schválne vám stláčajú gombíky

Vedia, čo vás určite nahnevá, rozruší, čo sú vaše citlivé miesta. A tak sa zdá, že nahnevaná ste vlastne vy a nie on. Ak ste urobili niečo, čo sa mu nepáčilo, donúti vás stratiť nervy, aby mohol pôsobiť ako ten, komu bolo ublížené. 

 

Zadržiava informácie, ktoré potrebujete vedieť

Zatajovanie pre vás dôležitých informácií je ďalší spôsob, v ktorom sa vyžívajú. Vždy vám poskytnú len toľko informácií, aby ste nenadobudli jasnú predstavu o tom, o čom potrebujete. Prinútia vás, aby ste sa cítili nedôveryhodná alebo vylúčená. Nejasnosť a nejednoznačnosť ich vyjadrení vás stále drží v neistote a týmto spôsobom si nad vami udržujú kontrolu, pričom vás obviňujú, že ich ovládate.

 

Hrajú obeť

Vždy sa im to všetko podarí otočiť proti vám tak, že to vyzerá, že vy ich stále oberáte o pokojný život, lebo ten kto sa hnevá, ste vlastne vy. Ten, kto niečo rieši ste vy. Ten, kto stratil nervy a vybuchol ste vy. Vždy je na konci obeťou a vy by ste mali vyhľadať odbornú pomoc. Hovorievajú: „Áno, ty máš vždy pravdu,“ a uzatvoria tým trucovito diskusiu.

 

Vedia udrieť presne tam, kde to bolí

Presne vedia, aké sú vaše slabé stránky, na čom vám záleží. A vôbec im nevadí, že dávajú údery pod pás. Takýto partner si rád "kopne" do vašich rodičov, hoci ho majú veľmi radi, alebo spochybní váš výzor, keď práve chudnete.

 

Vždy popierajú svoje správanie

Ak sa spýtate, či sa niečo stalo, lebo sa zdajú byť smutní, otrávení alebo nahnevaní, okamžite to poprú, obvinia vás, že opäť niečo vymyslené riešite a naďalej budú zachmúrene zazerať. Ako všetci závislí, popierajú dopad svojho správania. To je dôvod prečo obviňujú ostatných nevediac o problémoch, ktoré spôsobujú. Odmietajú prevziať zodpovednosť za nič, ospravedlniť sa, popierajú a paušálne klamú o svojom správaní a sľuboch či dohodách, ktoré urobili.

 

Sú závislí

Hoci sa obávajú nadvlády iných, sami sú závislí, neasertívni, nerozhodní a neistí sami sebou. Neuvedomujú si svoju závislosť a bojujú s ňou kedykoľvek môžu. Ich obštrukcie sú pseudopokusy o nezávislosť. 

Zdieľať na facebooku