Návyky, ktoré signalizujú, že prežívate úzkosť

Úzkosť je prirodzená reakcia tela na potenciálne nebezpečnú alebo náročnú situáciu.
Úzkosť je prirodzená reakcia tela na potenciálne nebezpečnú alebo náročnú situáciu. / Foto: Bigstock

Úzkostné poruchy stále častejšie zasahujú do života ľudí. Za ich zvýšeným výskytom stojí najmä emočné napätie z každodenného života. Niekedy si človek ani možno neuvedomuje, že prežíva úzkosť. Pozrime sa na niekoľko veľmi bežných návykov, ktoré ju môžu naznačovať.

 

Úzkosť je prirodzená reakcia tela na potenciálne nebezpečnú alebo náročnú situáciu. Je to pocit nepokoja, obáv, strachu alebo hrôzy z toho, čo sa stane. Je úplne normálne, že z času na čas pociťujete úzkosť, ba dokonca to môže byť prospešné. Úzkosť nám môže pomôcť pripraviť sa na konkrétne situácie a uistiť sa, že dávame pozor a sme ostražití voči akýmkoľvek nebezpečenstvám. Niektorí ľudia však ťažko zvládajú svoju úzkosť. Dlhodobá vysoká úroveň úzkosti, ktorá ovplyvňuje bežné každodenné činnosti, môže znamenať, že niekto trpí úzkostnou poruchou. Príznaky úzkostných porúch sa  u jednotlivých ľudí môžu líšiť. Medzi typické príznaky patrí strach, vnútorné napätie, podráždenosť, slabá schopnosť sústrediť sa, suchosť v ústach, závraty, svalové napätie, potenie a búšenie srdca. Každý z týchto príznakov negatívne ovplyvňuje každodenný život. Tieto príznaky sú dobre známe. Pozrime sa však aj na tie príznaky úzkosti, o ktorých si často myslíme, že s úzkosťou vôbec nesúvisia.

 

1. Vytrhávanie alebo ťahanie vlasov

Keď sa občas hráte s vlasmi, nemusí to znamenať nič zlé, ale ak to robíte príliš často, nemôžete s tým prestať, silno si ich ťaháte, ba dokonca si ich vytrhávate, môžete mať trichotilomániu, čo je vážnejší stav. Trichotilománia je psychické ochorenie, ktoré sa prejavuje neodolateľným nutkaním jedinca vytrhávať si ochlpenie z pokožky hlavy, obočia, mihalníc alebo iných oblastí tela. Takto namáhaná pokožka je okrem podráždenia zbavená aj vlasovej pokrývky, čo sa prejavuje vznikom plešín, oblastí bez ochlpenia, ktoré sú neestetické, ovplyvňujú psychiku jedinca a môžu narúšať sociálne alebo pracovné fungovanie. Niektorí postihnutí jedinci  trichotilomániou majú tendenciu vytrhnuté vlasy žuť a prehĺtať. Tento stav sa nazýva trichophagia.

 

2. Neustále navštevovanie kúpeľne

Úzkosť môže spôsobiť, že často chodíte do kúpeľne, pozeráte sa do zrkadla, stále sa češete, upravujete, stále máte pocit nespokojnosti so sebou. Robíte to aj niekoľkokrát za sebou. Niekto zase pred odchodom z domu musí ísť viackrát na toaletu.

 

3. Neustále kontrolovanie správ pred odoslaním 

Možno máte neustále obavy z toho, či ste  e-mail alebo textová správu právne napísali. Tento pocit vás núti k tomu, aby ste správu neustále, znovu a znovu čítali a kontrolovali. Jadrom tohto úzkostlivého zvyku môže byť perfekcionizmus alebo strach z toho, že  adresát prejaví nesúhlas.

 

4. Neustále opakovanie určitých fráz

Pri pocite úzkosti môžete mať tendenciu opakovať určité frázy. Väčšinou pri lúčení môžete neustále niekoľkokrát  za sebou opakovať napríklad: „Milujem ťa. Veľa šťastia. Všetko dobre dopadne.“

 

5. Neustále kontrolovanie a preverovanie

Ak sa obávate, že ste nechali sporák zapnutý alebo ste zabudli zamknúť dvere a neustále sa vraciate spred domu, aby ste všetko ešte raz skontrolovali i to môže byť jeden z prejavov úzkosti. Táto úzkosť väčšinou pramení zo strachu alebo z nepríjemnej skúsenosti z minulosti.

 

6. Opakované prehrávanie komunikácie v hlave

Opätovné prehrávanie rozhovorov v hlave, či už s rodinným príslušníkom, priateľom alebo kolegom, je ďalším návykom, ktorý signalizuje, že pravdepodobne prežívate úzkosť.

 

7. Chodíte všade príliš skoro

Váš strach z toho, že prídete niekde neskoro, možno spôsobuje to, že vždy prídete na stretnutie či akciu aj o hodinu skôr.

 

8. Obhrýzanie nechtov

Obhrýzanie nechtov je podľa odborníkov prejavom ľahkej neurózy, vonkajším prejavom vnútorného napätia. Obhrýzanie pomáha uvoľňovať stres a zmierňuje psychické napätie. Tento typ hryzenia nechtov môže začať v detstve ako priama reakcia na napätie doma alebo v škole. Deti nemajú emočné schopnosti vyrovnať sa s úzkosťou, a preto sa často upokojujú obhrýzaním nechtov. Niektoré deti sa časom  zlozvyku zbavia, ale  štatistiky ukazujú, že polovica z týchto detí si aj ako adolescenti nechty obhrýzajú a tretina s týmto zlozvykom zápasí aj v období vysokoškolských štúdií. Niekto sa s týmto problémom trápi ešte aj v dospelosti.

 

9. Žuvanie pier

Aj keď sa to môže zdať niekedy až roztomilé alebo dokonca koketné, hryzenie alebo žuvanie pier je ďalšou formou správania, ktorá je prejavom úzkosti a poskytuje dočasnú úľavu od ťažkých emócií.

 

10. Rolovanie na sociálnych sieťach

Ďalšia vec, ktorá je prejavom úzkosti, je aj nekonečné rolovanie na sociálnych sieťach. Niekedy pod vplyvom negatívnych informácií sa môže v konečnom dôsledku  úzkosť zhoršiť.

 

11. Odmietanie návštev a stretnutí

Aj stretnutie s ľuďmi môže vo vás vyvolať úzkosť. To platí najmä vtedy, ak vás stresuje dochádzanie, spoznávanie nových ľudí alebo rozhovory s nimi.

 

12. Sedávanie blízko východu

Úzkosť vás môže prinútiť sedieť na konci radu v kine, pri východe z reštaurácie alebo v zadnej časti konferenčnej miestnosti. 

 

Veľkou výhodou pre ľudí je, ak si uvedomujú svoje prejavy úzkosti. Vďaka tomu dokážu s nimi aj reálne pracovať a v prípade potreby zlepšovať svoju situáciu v živote.

Čítajte viac o téme: Úzkosť
Zdieľať na facebooku