Ako citlivo ukončiť vzťah? Vyskúšajte týchto 5 krokov vedomého rozchodu

Vedomý rozchod je citlivý proces, ktorý vám pomôže premeniť bolesť z rozchodu a pripraví vás na nový začiatok.
Vedomý rozchod je citlivý proces, ktorý vám pomôže premeniť bolesť z rozchodu a pripraví vás na nový začiatok. / Foto: Bigstock

Vedomý rozchod je citlivý proces, ktorý vám pomôže premeniť bolesť z rozchodu a pripraví vás na nový začiatok. Vďaka vedomému rozchodu môžete prežiť stresujúcu životnú etapu bez hlbokých psychických rán či nenávisti a prebudiť v sebe to najlepšie, čo vo vás je. Cieľom vedomého rozchodu je oslobodiť sa od minulosti a začať budovať nový a šťastný život.

 

Rozhodnutie rozísť sa je bolestivé pre väčšinu ľudí. Zlý rozchod môže byť jednou z najviac traumatizujúcich udalostí, ktoré môže človek prežívať. Čas niekedy neuzdraví všetky rany. Čo bolo raz vytvorené a zapísané do duše, často je potrebné v duši prepísať. Mnohí psychológovia a terapeuti hovoria, že budúcnosť sa dá prepísať pomocou jazyka bezpodmienečnej lásky, súcitu, empatie a odpustenia. Nezáleží na tom, či je rozchod čerstvý alebo sa stal pred mnohými rokmi. Bolesť, ktorú ste zažili alebo prežívate je skutočná, pretože zahŕňa stratu. Stratu vzťahu, niekedy aj domova, rodiny a priateľstva. Často ani nezáleží na kvalite vzťahu. Je jedno, ako kvalitný vzťah ste mali, vždy to bolí. Našťastie existujú techniky, ktoré vám dokážu pomôcť vedome zmierniť bolesť a môžu vám pomôcť tiež získať späť osobnú schopnosť konať a vytvoriť si svoj šťastný život po rozchode. Niektoré techniky tiež dokážu premeniť smútok na odolnosť a bolesť do novo nájdenej slobody žiť život, ktorý milujete. Vedomý rozchod ponúka láskavý a citlivý spôsob, ako sa odpojiť od svojho partnera (partnerky). Učí človeka pracovať so svojimi emóciami, inšpiruje k transformácii života. Pomáha zbaviť sa nedostatočného pocitu vlastnej hodnoty a nedostatočného pocitu lásky, ktorý zažívate, ak ste vo vzťahu boli alebo ste v pozícii obete. Pomáha tiež odhaliť opakujúce sa nevhodné vzorce správania či zdroje bolesti prameniace z lásky a v konečnom dôsledku dokáže tieto vzorce meniť a uzdravovať srdce. Vedomý rozchod v ideálnych podmienkach môžete pretransformovať na prirodzený zdroj sily, ktorá vytvára pozitívnu budúcnosť pre vás aj pre ostatných, bez ohľadu na to, aký bolestný a ťažký bol váš rozchod. Cieľom tohto procesu je plne sa uzdraviť, aby bolo možné úplne ukončiť jednu kapitolu pred začiatkom ďalšej. „Vedomé rozchádzanie je v skutočnosti o umení vedome dokončiť veci, na ktorých nám záleží, takým spôsobom, ktorý nám umožní ísť ďalej,“ hovorí terapeutka Katherine Woodward Thomas. Dodáva tiež, že  ide o vyriešenie mnohých veľmi ťažkých pocitov, ako je hnev, zlosť, pocit nespravodlivosti, túžbu pomstiť sa alebo získať toho človeka späť. Stručne povedané, vedomé rozchádzanie je spôsob, ako získať späť svoju integritu a naozaj sa z tejto skutočnosti poučiť. Vedomý rozchod pomáha v budúcnosti privítať vo svojom živote lásku a neprenášať nevyriešenú záťaž z predchádzajúceho vzťahu do ďalšieho alebo neopakovať rovnaké chyby s ďalšou osobou.

 

Ako sa vedome rozísť?

Katherine Woodward Thomas vo svojej knihe Rozchod sprevádza čitateľov rozchodom v piatich krokoch. 

 

1. Nájdite emocionálnu slobodu

Aj keď ste predpokladali, že rozchod nastane, je úplne normálne, že ste ním emocionálne aj fyzicky otrasení. „Naše intímne vzťahy nás v skutočnosti regulujú emocionálne aj fyziologicky, takže vaše emócie môžu byť po rozchode všelijaké,“ hovorí Katherine Woodward Thomas. Upozorňuje, že existujú spôsoby, ktoré pomáhajú mať svoje emócie viac pod kontrolou. Prvým krokom je vytvorenie vnútorného pocitu pokoja, aby ste mohli jasnejšie myslieť. Ako to dosiahnuť? Zistite, ako môžete svoje negatívne emócie využiť vo svoj prospech. Keď si začnete uvedomovať, že sa k vám váš bývalý v priebehu rokov nesprával dobre, môžete cítiť zlosť. Ten však možno využiť aj na to, aby ste si vytvorili rôzne predsavzatia do budúcnosti, napríklad: „Od tejto chvíle v mojom živote už nebude narcis.“ Alebo si môžete povedať: „Budem sa priateliť len s ľuďmi, ktorí sú úprimní.“ To vám umožní presmerovať negatívne pocity pozitívnym smerom.

 

2. Získajte späť silu a svoj život

„Spôsob, akým psychika spracováva traumu, spočíva v tom, že o nepríjemných veciach stále dookola premýšľame,“ hovorí terapeutka. Inými slovami, stále prežívame to, čo druhá osoba urobila. To je však beznádejná slučka, ktorá neponúkne vysvetlenie ani pokoj. Schopnosť vidieť sám seba ako spolutvorcu toho, čo sa vo vzťahu stalo  bez toho, aby ste sa za to hanbili alebo sa obviňovali, je kľúčová pre to, aby ste sa v procese posunuli ďalej. Pomáha tiež pochopiť, čo bolo príčinou toho všetkého, napríklad že ste si neverili alebo že ste sa príliš snažili a dávali zo seba veľmi veľa, aby ste si dokázali svoju hodnotu. Mali by ste sami sebe odpustiť. Katherine Woodward Thomas radí vytvoriť si mantry typu: 

„Vždy budem hovoriť o svojich pocitoch.“

„Vždy si budem vážiť sám seba.“

„Vždy budem riešiť svoje potreby.“

 „Vždy si budem stanovovať hranice“.

 

3. Uzdravte svoje srdce

Tento krok spočíva v tom, že sa pozriete na svoje vzťahové správanie, ktoré bolo pravdepodobne vytvorené už v detstve a vychádza z vášho puta s jedným alebo oboma rodičmi. Zamyslite sa nad tým, ako vtedy k citovému zraneniu dochádzalo a ako ste si to vysvetľovali. Možno ste prišli o rodičov, takže ste nadobudli dojem, že všetci, ktorých máte radi, vždy odídu a vy na všetko zostanete sami. Alebo ste mali narcistického rodiča, takže ste sa naučili, že nie je bezpečné byť veľmi viditeľný. „Nech už sa v detstve komukoľvek z nás stalo čokoľvek, nie je to naša vina, ale musíme pochopiť, ako sme si tento príbeh v dospelosti vytvárali a prevziať zaň zodpovednosť,“ hovorí Katherine Woodward Thomas. Pri rozchode sa často cítime emocionálne aj fyzicky, ako by sme mali zomrieť. To sa, samozrejme, nestane. Neznamená to však, že nepotrebujeme nástroj, ako sa s týmto smútkom vyrovnať. Spojenie s naším mladším ja môže pomôcť tento príbeh napraviť. Môžete si povedať niečo ako: „Nie, nie som sám. Nenarodil si sa preto, aby si bol sám. Môžem sa naučiť mať zdravšie vzťahy.“

 

4. Staňte sa alchymistom lásky

Terapeutka vysvetľuje, že štvrtý krok spočíva v stlačení tlačidla reset. Je to proces odpustenia sebe aj svojmu bývalému (bývalej) a následného stanovenia zámeru, akú novú podobu bude tento vzťah mať. To neznamená, že nebudete už nikdy gúľať očami, rozčuľovať sa alebo vyťahovať vreckovku. Ide len o to, že tieto emócie nebudú mať takú silu ako kedysi, pretože ste ich spracovali a zmierili sa s minulosťou. Akonáhle to urobíte, budete schopní si skutočne predstaviť a prijať čokoľvek, čo príde nabudúce, či už to bude obstaranie vlastného bytu alebo nadviazanie nového vzťahu.

 

5. Vytvorte si svoje „a žili šťastne aj po tom“

Piaty krok je o tom, ako to urobiť, aby z rozchodu odišli všetci ako víťazi. Napríklad v prípade rozvodu to môže znamenať veľkorysé rozdelenie spoločného majetku alebo v prípade párov s deťmi nastavenie bývania tak, aby bolo spravodlivé pre všetkých. Potom sa zamyslite nad tým, ako bude vyzerať vaša „nová forma rodiny“. „Možno to bude celoživotné priateľstvo alebo zdravo nastavené spoločné rodičovstvo,“ hovorí autorka knihy. Celoživotné priateľstvo s bývalým partnerom nie je zďaleka konečnou métou vedomého rozchodu, a to najmä vtedy, ak váš bývalý partner nesúhlasí s vaším úsilím, je narcis alebo trpí duševnou chorobou. Katherine Woodward Thomas hovorí, že ide o to, aby ste si uvedomili, čo vy aj on (ona) skutočne môžete alebo naopak nemôžete urobiť, keď sa posuniete vpred.

 

Samozrejme, život je zložitý  a často je to oveľa zložitejšie, ako to Katherine Woodward Thomas vo svojej knihe píše. Ale za pokus to určite stojí. V mnohých prípadoch pri tomto procese klientom pomáhajú terapeuti.

 


Zdroje:
Katherine Woodward Thomas: Rozchádzení
Katherine Woodward Thomas: Otevři se lásce
Conscious-uncoupling

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Rozvod
Zdieľať na facebooku