5 tipov, ktoré vám pomôžu splniť vaše novoročné ciele

Vytváranie pozitívnych pocitov sebaúcty a vlastnej hodnoty je pre dosiahnutie životnej spokojnosti často dôležitejšie ako to, či sa vám podarilo dosiahnuť ciele, ktoré ste si stanovili.
Vytváranie pozitívnych pocitov sebaúcty a vlastnej hodnoty je pre dosiahnutie životnej spokojnosti často dôležitejšie ako to, či sa vám podarilo dosiahnuť ciele, ktoré ste si stanovili. / Foto: Bigstock

Mesiac január predstavuje začiatok nového roka a zároveň je to mesiac, na začiatku ktorého si mnoho ľudí dáva novoročné predsavzatia. Ale veľmi málo predsavzatí vydrží dlhšie než prvý mesiac. Novoročné predsavzatia často končia sklamaním. Čo urobiť, aby sa novoročné ciele stali súčasťou vášho života?

 

Podľa štúdie uskutočnenej  na Scrantonskej univerzite, len 8 percent ľudí dotiahlo do konca svoje novoročné predsavzatia v roku 2021. Problémom pri prijímaní predsavzatí je, že väčšina ľudí si vyberá veci, ktoré sú nadmieru ambiciózne a nie sú založené na realite ich bežného života. Práve táto skutočnosť ich privádza k neúspechu, čo narúša ich sebadôveru a vytvára pochybnosti o sebe. Často robíme tú chybu, že si dávame predsavzatia príliš nerealistické, ktoré vyžadujú napríklad drastickú zmenu životného štýlu. Napríklad chceme schudnúť 10 kg za mesiac, povieme si, že už nikdy nebudeme jesť sladkosti, nájdeme si lepšiu prácu s dvojnásobným platom a s minimálnymi povinnosťami, založíme si do roka rodinu,  naučíme sa za rok plynule cudzí jazyk a podobne. Potom nemôžeme byť prekvapení, že mnoho z odvážnych plánov po mesiaci stroskotá. Nový rok síce môže byť príležitosťou k zmene alebo novému začiatku, ale k zmenám vedú malé kroky, preto pri ich uskutočňovaní je potrebné pracovať postupne. Pozrime sa na niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť splniť si vaše novoročné ciele.

 

1. Pripomeňte si ciele, ktoré ste dosiahli v roku 2022

Zamerajte sa na to, čo ste dosiahli v roku 2022. Je dôležité pripomenúť si, aké ciele ste si stanovili a dosiahli v minulom roku. Buďte vďační za každý pozitívny krok, ktorý ste urobili a využite ho ako impulz, ktorý vás prenesie do nového roka. Tieto úspešné kroky vnímajte pozitívne bez ohľadu na to, či boli veľké alebo malé.

 

2. Urobte si zoznam nových cieľov, ktoré chcete splniť

Pozrite sa na svoj život a napíšte si zoznam kľúčových oblastí, ktoré považujete za dôležité. Premýšľaniu venujte dostatok času. Premýšľajte podrobne nad jednotlivými oblasťami života. Napríklad práca/škola, sociálna oblasť, zdravie, sebarozvoj alebo koníčky.  Buďte úprimní a autentickí vo svojich rozhodnutiach. Pokúste sa nastaviť reálne  množstvo krokov, ktoré vás povedú k pokroku v určitej oblasti. Nech je to čokoľvek, po čom v živote túžite, potrebujete plán, pomocou ktorého by ste to mohli uskutočniť. Potrebujete si stanoviť ciele, aby ste mali úplne jasno v tom, čo musíte spraviť pre ich dosiahnutie. Človek ak vie, čo presne chce, vytvára si tak základný predpoklad pre formovanie vytrvalosti. Keď ste správne motivovaní, dokážete prekonávať mnohé prekážky. Ciele, pre ktoré si sa rozhodli, si nezabudnite napísať. Konkrétny plán, aj keď je nedokonalý, človeka posúva k vytrvalosti. Spísané ciele musia byť jasné a čo najpodrobnejšie. Nestačí si napísať len, že chcem schudnúť. Musíte si rozpísať podrobné kroky, ktoré musíte absolvovať. Napríklad, akým spôsobom budete cvičiť, ako zmeníte stravu a podobne. Spíšte si teda do zoznamu všetky potrebné úlohy a kroky, ktoré vás na ceste za vašimi snami čakajú. Nevynechajte ani najmenší detail, nezabudnite na žiaden krok, bez ohľadu na to, ako bezvýznamný sa vám môže zdať. Potom, ako ste si zapísali všetko to, čo musíte na ceste za svojimi cieľmi vykonať, nastal čas, aby ste si ich upratali. Pekne si ich logicky usporiadajte podľa toho, ktoré sú dôležitejšie a ktoré sú  menej dôležité.

 

3. Buďte trpezliví

Vytrvalosť je schopnosť zostať činný bez ohľadu na svoje pocity. Ak ste vytrvalí, pokračujete dokonca aj vtedy, keď máte pocit, že už ďalej nemôžete. Ak ostanete činní aj v ťažkej chvíli, nakoniec dosiahnete výsledky, ktoré môžu byť veľmi motivujúce. Vytrvalí ľudia sú tí, ktorí vnímajú porážku len ako niečo dočasné. Oni sa nikdy nezmieria so životným neúspechom. O tom, ako si môžete formovať vytrvalosť, píše vo svojej knihe Myšlením k bohatství spisovateľ Napoleon Hill. Autor píše, že vytrvalosť je stav mysle, a preto ju môžeme rozvíjať. Tiež píše, že čokoľvek si vie ľudská myseľ predstaviť a čomukoľvek vie uveriť, to človek môže dosiahnuť. Ak sa teda chcete postupne posúvať ku svojim cieľom, buďte trpezliví.

 

4. Jednotlivé úlohy plňte postupne

Ak zvolíte riešenie, ktoré je založené na postupných úlohách, začnite s tými jednoduchšími, ktoré sa dajú zvládnuť a potom sa nasmerujte k  zložitejším. Pomôže vám to zvýšiť pravdepodobnosť úspechu. Napríklad, ak je vaším cieľom zvýšiť frekvenciu vášho cvičebného režimu, budujte ho postupne. Nastavte si dni  a  dĺžku cvičenia. Pridajte ďalší deň alebo ho zdvojnásobte, a to podľa toho, čo si myslíte, že môžete zvládnuť. Váš mozog sa prispôsobí vašej úrovni disciplíny a pomôže vám úspešne vykonávať jednotlivé úlohy.

 

5. Vytvorte si čas a priestor na hodnotenie vašich krokov

Cielene si vytvorte čas  na vyhodnotenie vášho pokroku. Zostaňte otvorení a flexibilní, aby ste sa mohli v prípade potreby prispôsobiť novým podmienkam alebo zmeneným možnostiam. Ideálne je raz za mesiac si zapisovať jednotlivé pokroky. Implementácia efektívnej stratégie sebakontroly vám umožní mať na konci roka najvyššiu pravdepodobnosť úspechu. To zvýši vašu úroveň sebavedomia. Vytváranie pozitívnych pocitov sebaúcty a vlastnej hodnoty je pre dosiahnutie životnej spokojnosti často dôležitejšie ako to, či sa vám podarilo dosiahnuť ciele, ktoré ste si stanovili. Nezabudnite sa teda na svoje novoročné predsavzatia pozerať ako nikdy nekončiaci proces.

 


Zdroje:
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem
Brendon Burchard: Životný náboj

Čítajte viac o téme: Ciele
Zdieľať na facebooku