Workoholizmus ovplyvňuje vzťahy i osobný život. Ako nájsť v živote rovnováhu?

V živote je dôležité vedieť nájsť rovnováhu medzi jednotlivými činnosťami.
V živote je dôležité vedieť nájsť rovnováhu medzi jednotlivými činnosťami. / Foto: Bigstock

Keď sa človek  vo veľkej miere venuje práci, môže to mať škodlivý vplyv na formovanie vzťahov, ale aj osobný život, pretože môže dôjsť k vyhoreniu. Z tohto dôvodu je potrebné sledovať sprievodné znaky, ktoré charakterizujú workoholizmus a ak sa dá, situáciu riešiť čo najskôr.

 

Keď je človek workoholik, tak na svoje okolie pôsobí špecifickým spôsobom. Mnohí z workoholikov si tieto špecifiká ani poriadne neuvedomujú. Lepšie je ich však poznať, ako nepoznať. Keď workoholik vie, ako vplýva na iných, ale aj na svoj vlastný život, má väčšiu šancu nepriaznivé vplyvy korigovať, a tak formovať lepší vzťah k sebe samému i kvalitnejšie vzťahy s tými, ktorí sú v jeho okolí. Ak ste teda workoholici, čo by ste si mali uvedomiť?

 

1. Často nie ste vo vzťahu fyzicky prítomní

Ak pracujete, zvyčajne to znamená, že nie ste doma. Môžete byť v kancelárii od rána do neskorej noci alebo môžete byť často na služobných cestách. V podstate sa veľmi málo nachádzate fyzicky vo svojej rodine. Aj keď pracujete z domu, byť 24 hodín denne zavretý v domácej kancelárii môže znamenať, že sotva trávite čas v rovnakom priestore ako váš partner, prípadne deti. Tento nedostatok času stráveného spolu vytvára nielen fyzickú vzdialenosť, ale vedie tiež k emocionálnej vzdialenosti, lebo začínate strácať prehľad o tom, čo sa deje v živote tých druhých.

 

2. Často nie ste vo vzťahu duševne prítomní

To, že ste v rovnakom priestore ako ten, ktorých milujete, neznamená, že ste skutočne prítomní. Jedným z hlavných problémov pri veľkom množstve práce je aj to, že aj keď ste so svojím partnerom (partnerkou), nemôžete vypnúť a stále myslíte na prácu.  Napríklad ste so svojou partnerkou, máte ísť na večeru, môžete sa tešiť z blízkosti milovanej osoby, no vaša myseľ sa neustále vracia k novému klientovi, pre ktorého niečo pripravujete alebo myslíte na projekt, ktorý ste ešte stále nedokončili. Toto sú signály, že sa už nedokážete skutočne uvoľniť, byť sami sebou a užívať si daný moment. Vaša partnerka to cíti a vôbec nie je šťastná. Keď takto na ňu pôsobíte, môže to byť pre ňu veľmi zraňujúce a môže si myslieť, že ste o ňu stratili záujem alebo že je pre vás menej dôležitá ako vaša práca.

 

3. Menia sa vaše priority

Keď trávite príliš veľa času v práci a v interakcii s kolegami, do centra pozornosti vášho života sa dostávajú hlavne  problémy spojené s kariérou a prácou. Celá vaša existencia sa točí okolo práce a úspechu. Niekedy zabúdate na všetky úžasné veci v živote, ako je vaša rodina, priatelia a záujmy, pre ktoré ste skutočne nadšení a ktoré vás skutočne robia šťastným človekom. Môže to znamenať aj to, že zabudnete, aký dôležitý je pre vás váš partner (partnerka). Váš partnerka (partner) prestávajú cítiť vašu lásku, rešpekt, úctu a starostlivosť.

 

4. Cítite stres

Bez ohľadu na to, ako veľmi vás vaša práca baví, vaše dni sprevádza stres, najmä ak v nej trávite viac času, ako by ste mali. Termíny, spolupracovníci, projekty... Nech už je to čokoľvek, veľké množstvo práce  môže zvýšiť úroveň vášho stresu až do nezdravej podoby. Stres môže začať ovplyvňovať váš nervový systém, spôsobiť, že budete netrpezliví a budete mať problémy so spánkom alebo môžete mať nekvalitný spánok. 

 

5. Celkove sa cítite nezdravo

Stres má negatívny vplyv aj na fyzické zdravie. Ak ste prepracovaní, pravdepodobne nemáte potrebnú energiu alebo záujem na varenie zdravých a vyvážených jedál, ktoré vaše telo potrebuje. Je pravdepodobné, že príliš veľa práce tiež znamená, že si neviete nájsť čas na cvičenie. Nedostatočná starostlivosť o seba môže znamenať, že sa začnete cítiť úplne vyčerpane a nezdravo. Je ťažké cítiť sa sebavedomo a dávať a prijímať lásku, keď sa necítite pohodlne vo svojej vlastnej koži a nedostávate do tela primerané množstvo výživných látok a necvičíte. Toto všetko potrebujete aj na udržanie hormónov šťastia. A to všetko, samozrejme, môže začať spôsobovať aj problémy vo vašom vzťahu.

 

4 tipy pre workoholikov, ako môžu začať svoj život meniť

Ak vám niečo na svojom prístupe k životu prekáža, cítite sa vyčerpaní, nespokojní  a skutočne ste sa rozhodli robiť postupné zmeny, môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

 

1. Zamyslite sa nad svojimi prioritami a cieľmi

Prvý krok spočíva v tom, aby ste si našli čas a pozreli sa detailne na svoj život. Zamyslite sa hlavne nad tým, čomu momentálne dávate prednosť. Potom buďte k sebe úprimní, pokiaľ ide o ciele, na ktorých pracujete. Všetky sa týkajú len práce? Máte nejaké osobné ciele súvisiace aj so svojou rodinou, priateľmi alebo záľubami? Je skvelé byť v práci ambiciózny, ale práca nie je všetko, čo vám život môže ponúknuť. Dôležité je uvedomenie si skutočnosti, že práca je len  prostriedok na dosiahnutie cieľa, ktorý vám umožní finančnú slobodu a čas na to, aby ste si užili život s ľuďmi, ktorých máte radi. Môže vám pomôcť napríklad aj to, keď si  napíšete, čo si úprimne myslíte, že sú vaše priority a ciele a potom premýšľajte o tom, čo by vám momentálne, okrem práce, dokázalo urobiť radosť.

 

2. Stanovte si hranice

Ak chcete zmeniť svoj režim workoholika a túžite do života okrem práce vpustiť aj niečo iné, musíte si nastaviť určité hranice, kým svoje návyky úspešne nezmeníte. Nestačí len vágne povedať, že sa pokúsite niečo vo svojom živote urobiť lepšie. Musíte to detailne rozobrať a stanoviť si konkrétne ciele, o ktorých budete vedieť, či ich dodržujete alebo nie. Napríklad sa rozhodnite, že odteraz už nikdy nebudete pracovať cez víkendy. Alebo budete vždy doma o 19:00. Alebo si nebudete nosiť prácu domov. Alebo sa rozhodnete iným spôsobom ovplyvniť svoju produktivitu.  Uistite sa, že vaše ciele sú realistické vzhľadom na vašu konkrétnu prácu a životný štýl. Ak si zvyknete nebrať dlhšiu dovolenku, zarezervujte si dovolenku práve teraz, aby ste mali dostatok času na prežívanie spoločných chvíľ so svojím partnerom a rodinou. Samozrejme, nie vždy všetko  budete môcť splniť na sto percent. Niektoré situácie prichádzajú do života nečakane. Ale pokiaľ máte jasno v tom, ako sa chcete v živote posunúť, mali by ste byť na seba prísni.

 

3. Povedzte niekomu o svojich plánoch

Mnohí ľudia, keď sa snažia urobiť v živote veľkú zmenu, zistia, že potrebujú niekoho, kto by ich povzbudzoval na správnej ceste. Dôveryhodný priateľ je zvyčajne najlepší a najmä ak je to niekto, kto má podobné workoholické sklony, na ktorých chce popracovať. Z času na čas sa môžete navzájom porozprávať o pokroku, ktorí robíte, o tom, v ktorej oblasti by ste sa mohli ešte viac zlepšiť a ako zmeny ovplyvňujú váš život.

 

4. Povedzte aj partnerovi (partnerke) o tom, že sa snažíte o zmenu

Váš partner (partnerka) by nemal/a  byť zodpovedným/zodpovednou za plnenie vašich cieľov, ale mal/a by vidieť, že sa snažíte. Keď partner (partnerka) vidí, že sa aktívne snažíte niečo zmeniť a cíti, že si postupne začínate viac všímať aj ju/jeho a robíte zo vzťahu väčšiu prioritu, potom ste na správnej ceste. Hmatateľné veci ako napríklad rande s prekvapením alebo spoločný víkend, je jasným dôkazom, že ste sa rozhodli naozaj zmeniť.

 

Ako môžu workoholikovi pomôcť najbližší ľudia?

Dôležitá je hlavne úprimnosť

Naplánujte si úprimný rozhovor s týmto človekom. Začnite tým, že mu poviete, ako veľmi si vážite všetko, čo robí pre vás alebo pre rodinu. Potom mu ale povedzte aj to, že jeho pracovné nasadenie zhoršuje  váš vzťah a že sa obávate o spoločnú budúcnosť, ak sa veci nezmenia. Úprimný rozhovor vám môže pomôcť vyhnúť sa veľkej hádke, ku ktorej pravdepodobne dôjde, ak budete všetko v sebe dusiť a nepoviete, čo si naozaj myslíte.

 

Stanovte si spoločné ciele

Ak je partner (partnerka) ochotný/á situáciu riešiť, popremýšľajte spoločne o tom, čo by sa dalo vo vašom spoločnom živote zmeniť. Vyhnite sa prázdnym rečiam a očakávaniam, ktoré sú buď nereálne, alebo o ktorých viete, že ich nebudete môcť dodržať.

 

Každý deň robte spoločne aspoň malé kroky

Keď si sľúbite urobiť zmeny, je veľmi dôležité praktizovať to, čo kážete na základe postupných krokov. Nemôžete sa sťažovať na workoholické sklony svojho partnera a potom tráviť vlastné večery alebo víkendy odpovedaním na pracovné e-maily alebo vo všeobecnosti sa venovať nejakej vlastnej práci. Mal by ste každý deň robiť niečo spoločne. Zamyslite sa teda nad tým, do akej miery máte vytvorenú zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a čo môžete urobiť pre jej zlepšenie. Keď sa budete snažiť pomôcť vášmu/vašej partnerovi (partnerke) nájsť zdravú rovnováhu medzi prácou a inými vecami v živote, obidvaja budete spokojnejší a začnete žiť šťastnejší život.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Šťastie, Produktivita
Zdieľať na facebooku