9 znakov, pomocou ktorých odhalíte falošných priateľov, ktorí vám dobré veci neprajú

Naozajstných priateľov, ktorí vás sprevádzajú celým životom, nemá každý človek.
Naozajstných priateľov, ktorí vás sprevádzajú celým životom, nemá každý človek. / Foto: Bigstock

Priateľstvo je dôležité pre vaše celkové zdravie a pohodu. Ale buďte opatrní, priatelia, ktorí sa vyskytujú vo vašom živote, si môžu aj tajne priať vaše životné zlyhanie. Je dôležité sledovať tie prejavy správania, ktoré vám môžu naznačiť, že vo vašom živote existujú aj  takí ľudia, ktorí vám neprajú, aj keď na prvý pohľad sa považujú za vašich priateľov.

 

Mať skutočných priateľov je v dnešnej uponáhľanej dobe veľkým darom. Naozajstných priateľov, ktorí vás sprevádzajú celým životom, nemá každý človek. Skutoční priatelia sú aj tí, ktorí stoja pri vás v dobrom aj v zlom, povzbudia a nezávidia, doprajú a veľa nežiadajú. Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete. Určite každý túži po skutočnom priateľstve. Je to tá najprirodzenejšia túžba človeka. Niekedy žijeme s pocitom, že takýchto ľudí okolo seba máme. Lenže môže prísť aj sklamanie. Existujú totiž aj takí „priatelia“, ktorí predstierajú, že vás majú radi, ale zároveň tajne dúfajú, že zlyháte. Toto sú falošní priatelia. Ako ich odhaliť? Všímajte si nasledujúce znaky.

 

1. Vnímajú vás ako konkurenciu

Každý človek má  sklon porovnávať sa s druhými a podvedome alebo aj vedome súťažiť s nimi a vnímať ich ako konkurenciu.  Niekedy sa ľudia porovnávajú s tými, ktorí majú menej a častejšie možno s tými, ktorí sú silnejší, bohatší alebo nadanejší. Účinok je v každom prípade negatívny. Mylne sa domnievajú, že hodnota človeka závisí od toho, čo má alebo čo všetko dokáže. Môže sa takto tiež vyvinúť závisť či duch súperenia. Odborníci upozorňujú na to, že konkurencia je, bola a bude. Nepatrí do bežného života a do úprimných vzťahov. Zbytočne ničí priateľstvo, a preto sa jej treba vyhnúť. Ak máte vo svojom živote niekoho, kto s vami neustále súťaží, pravdepodobne nechce, aby ste v živote uspeli. Chce byť vždy lepší ako vy. A táto túžba narúša vo vzťahu úprimnosť a harmóniu.

 

2. Pravidelne porušujú vaše hranice

Priatelia, ktorí majú na mysli vaše najlepšie záujmy, budú rešpektovať vaše hranice. Ale neprajníci si vždy nájdu spôsoby, ako ich zlomiť. Napríklad, pravdepodobne máte presne nastavené hranice, ktoré sa točia okolo vašich noriem a morálky, ale ľudia, ktorí tajne chcú, aby ste zlyhali, sa snažia tieto hranice neustále posúvať.

 

3. Pravidelne vás urážajú

Tí priatelia, ktorí vám prajú zle, môžu spochybňovať vaše presvedčenie a urážať vás pre veci, ktoré netolerujete. Zvyčajne sú to ľudia, ktorí vašu nechuť niečo urobiť považujú za nenávisť k nim. To sú však dve rozdielne veci. Možno si myslia, že ak vás budú obviňovať z neustálej nenávisti, zmeníte svoje štandardy a prijmete veci, ktoré považujete za nevhodné. To vám môže zničiť život a oni to vedia. Cieľom urážok môže byť čokoľvek. Môžu vás urážať pre váš vzhľad, môžu im prekážať vaše emócie, niektoré vaše činnosti, vzťahy a podobne.

 

4. Podporujú vaše nevhodné správanie

Povedzme si úprimne, všetci sa občas aj nevhodne správame a mávame horšie chvíľky v živote. Priatelia, ktorí k vám nie sú úprimní, však podporujú vašu temnejšiu stránku, a to zvyčajne z dvoch dôvodov. Vaše negatívne prejavy sa im javia ako zábavné a potom niektorí sú až takí zákerní, že radi sledujú, ako sa váš život pod vplyvom nevhodného správania zhoršuje. Napríklad sa zamyslite nad tými priateľmi, ktorí vás nútia jazdiť autom rýchlo a porušovať zákon. Naozaj si myslíte, že majú na mysli vaše najlepšie záujmy a sú to skutoční priatelia? Alebo tí, ktorí vás povzbudzujú v tom, aby ste ešte viac pili a fajčili.

 

5. Keď to najviac potrebujete, nepodporia vás

Niektorí priatelia nemusia byť nápadne zlí alebo toxickí, ale možno im na vás nezáleží. To, že ste im ľahostajní, sa prejavuje napríklad aj tým, že vám nič nepovedia alebo nenaznačia ani maličkú radosť, keď im oznámite nejaký svoj úspech. Hoci vy ich podporujete, oni sa takto neprejavujú. V skutočnosti nedostatok pozornosti môže byť prejavom ich tichého odporu k vám. Možno žiarlia na váš úspech, možno vám závidia, možno vám neprajú šťastie. Možno hlboko vo svojom  vnútri chcú, aby ste zlyhali, aby mohli oni zažiariť.

 

6. Radi vás využívajú

Priatelia, ktorým naozaj nezáleží na vašom úspechu, vás dokáže veľmi ľahko využiť na svoj vlastný zisk. Aj keď vám možno hovoria, že vás podporujú a majú veľmi radi, ich činy dokazujú presný opak. A možno vás využívajú tak, že neustále prosia o pomoc a radu, ale oni vám nikdy nepomôžu.

 

7. Pripomínajú vám neustále vaše zlyhania

Možno ste v živote urobili niečo, čo je nesprávne. Váš priateľ/ka však začala váš skutok zveličovať a venovať mu oveľa viac pozornosti, ako je to nutné. Možno vás kvôli tomu až súdi a vyčíta vám to. Dokonca aj po týždňoch alebo mesiacoch sa stále vracia k tomuto vášmu zlyhaniu. Skutoční priatelia toto nerobia. 

 

8. Klamú a ohovárajú vás

Ak zistíte, že priateľ o vás šíri klebety, je to pravdepodobne preto, že vám nepraje nič dobré. Prečo to robí? Dôvodov môže byť niekoľko. Možno vám závidí niečo, čo on nemá. V každom prípade je to človek, ktorý sa len tvári ako priateľ. V skutočnosti nechce, aby ste uspeli. Ak zostanete v kontakte a vám sa bude dariť ešte viac, takýto človek bude stále viac a viac  negatívnych vecí o vás hovoriť. A v živote to tak často býva, že  väčšinou tí, ktorí ohovárajú, sa pred vami tvária veľmi milo.

 

9. Chcú vás izolovať od iných ľudí

Falošní priatelia sa niekedy snažia aj o to, aby ste sa nestretávali s členmi rodiny alebo inými priateľmi. Ich cieľom je izolovať vás od vašich blízkych. Doslova máte pocit, akoby vám chceli zo života ukradnúť ľudí, ktorých máte radi. A väčšinou vás chcú izolovať od tých ľudí, ktorí sú pre vás najväčšou oporou. Venujte zvýšenú pozornosť takémuto správaniu.

 

Každý túži mať skutočných  priateľov, ktorí ho podporujú a pomáhajú mu uspieť v živote. Aby ste vedeli pochopiť, ktorí to naozaj sú, musíte poznať znaky, na základe ktorých dokážete zistiť, ktorí vám prajú dobre a ktorí vám prajú zlé veci v živote.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku