Ako sa správajú priatelia, ktorí nás ani v najhoršej situácii nesklamú?

Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete.
Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete. / Foto: Pexels

Mať skutočného priateľa je v dnešnej uponáhľanej dobe veľkým darom. Podľa ktorých znakov ho môžete spoznať? Ako sa takýmto priateľom môžete stať vy sami?

 

Nájsť si naozajstného priateľa, človeka, ktorý nás sprevádza skoro celým  životom, je niekedy dosť náročné. Takého, ktorý stojí pri nás v dobrom aj v zlom, povzbudí a nezávidí, dopraje a veľa nežiada. Od najstarších čias mnohí filozofi a iní myslitelia tvrdili, že jeden skutočný priateľ je hodnotnejší než vlastnenie všetkých bohatstiev na svete. Určite každý túži po skutočnom priateľstve. Je to tá najprirodzenejšia túžba človeka. Toto je správanie priateľa, ktorý nás nikdy nesklame.

 

1. Dokáže si urobiť čas, keď to potrebujete

Dnes mnoho ľudí nemá čas, navštevujú sa málokedy a mnoho priateľstiev funguje hlavne cez telefón a sociálne siete. Často dnes mnoho ľudí vyslovuje slová – nemám čas. Mnoho odborníkov však hovorí, že času máme dosť, len si ho nevieme rozumne usporiadať. Hovorí sa tiež, že keď nám na niekom naozaj záleží, tak si ten čas vždy nájdeme. Je to skutočne len o tom, ako si nastavíte hodnoty a či vám na určitých ľuďoch naozaj záleží alebo nie. Keď po niekom naozaj túžime, čas si nájdeme. Ak nám je niekto ľahostajní, hľadáme hlavne výhovorky. Čas je najdrahší dar, ktorý niekomu môžeme dať. Neexistuje nič cennejšie než tento dar. Čohokoľvek, vrátane peňazí, môžeme mať zajtra zase viac, ale času, ktorý zostáva, už budeme mať vždy len menej. A preto potrebujeme pochopiť túto skutočnosť. Všímajte si, ktorí z vašich priateľov si vždy na vás nájdu čas a ktorí často používajú len výhovorky. Samozrejme, občas sa môže stať, že priateľ naozaj nemôže prísť na stretnutie, ale keď sa to opakuje často, asi nie ste pre tohto človeka skutočným priateľom. Možno sa tvári ako priateľ len z vypočítavosti. A možno máte pri sebe niekoho, kto je vždy ochotný vám pomôcť, vypočuť vás, ale vy si ho až tak nevážite, lebo dúfate, že skutočným priateľom je niekto iný, po kom vy túžite viac. Niekedy je ťažké zmeniť priority a precitnutie z poznania skutočnej pravdy bolí. Ale vždy je lepšie pravdu spoznať skôr, ako keď je už úplne neskoro. Veď si len spomeňte, koľko času a energie ste počas života venovali ľuďom, ktorí si to v konečnom dôsledku ani len nevážia. A naopak, koľkokrát ste ignorovali ľudí, ktorí úprimne túžili po vašom priateľstve?

 

2. Skutočný priateľ vám verí a povzbudzuje vás

Naučiť sa rešpektovať jedinečnosť každého človeka je naozaj veľká vec. A ešte vzácnejšie je, keď dokážeme našich priateľov podporovať, keď vieme chápať ich sny či túžby a obdivovať ich jedinečné schopnosti. Ignorovať druhého je jednoduchšie ako ho podporovať. Pomoc a podpora totiž vyžadujú energiu navyše. Niekedy k radosti nášho priateľa stačí málo. Možno to, že ho vypočujeme a povzbudíme. A možno len to, že spolu mlčíme. Keď sa človek dostane do ťažkostí, často nepotrebuje toho veľa. Potrebuje hlavne podporu, inšpiráciu, niekoho, kto ho chápe a povzbudí. To, že niekto vám v ťažkej chvíli verí, môže pre vás znamenať veľmi veľa. Ak sa vám darí, skutočný priateľ sa teší s vami. Nezávidí. Sila priateľstva sa overuje aj v takýchto situáciách. Keď ste šťastný, váš priateľ je šťastný s vami. Jeho nezáujem o vaše  šťastie vás môže raniť. Keď sa ľudia v starobe pozerajú na svoj život, tak často hovoria, že najviac im pomohli tí ľudia, ktorí pri nich len stáli a podporovali ich. A potom aj tí, ktorí nerobili veci za nich, ale verili im, že to zvládnu sami, a tak sa v živote posunú ďalej.

 

3. Je k vám úprimný

Úprimnosť je krehká vec. Pri úprimnosti keď už niečo povieme, musí to byť pravda. To je úprimnosť. Úprimný je jednoducho ten, na koho sa môžeme spoľahnúť. Kto už pochopil, že je lepšie byť krátkodobo zranený pravdou, než dlhodobo klamaný klamstvami. Skutočným priateľom záleží na tom, aby ste vy nežili v klamstve. Vedia, že keď sa naučíte prijímať pravdu, zaobchádzať s ňou a učiť sa zo životných lekcií, nebudete márniť čas na niečo, čo vám ničí život. Zistíte, že vždy je lepšie prežiť jeden koniec s bolesťou, ako žiť s nejakou bolesťou  do konca života.

 

4. Toleruje, že ste sami sebou

Najťažšie je byť sám sebou, môcť žiť podľa seba. Často je to ťažké, lebo sa musíme mnohým ľuďom prispôsobovať buď v práci, alebo v rodine. Preto je také náročné dosahovať súlad samého so sebou a zároveň sa zavďačiť všetkým okolo, keď každý má inú predstavu a každý nás hodnotí hlavne podľa seba. Skutočný priateľ vás v ničom neobmedzuje, nič nežiada, aby ste na sebe menili. Pred týmto človekom si môžete v každej situácii zachovať vlastnú tvár. Bez strachu môžete rozprávať o svojich snoch, cieľoch a plánoch. Môžete si žiť svoj život bez obáv z kritiky a súdenia za to, že ste sami sebou. Skutočný priateľ vás dokonca podporuje v tom, aby ste mysleli aj na svoje najvnútornejšie potreby. Vie, že jedine tak môžete dosiahnuť svoje šťastie. Za priateľa môžete mať aj niekoho, kto má iné koníčky či nadanie. Skutočný priateľ je bytosť, ktorá inšpiruje k tomu, aby sa človek stal tým, po čom skutočne túži. Láskavosť, povzbudenie a pochvala sú tie atribúty, ktoré pomáhajú priateľom spoločne rásť. Takto sa spoločne stávajú šťastnejšími.

 

5. Skutočného priateľa neodradí ani vzdialenosť

Na skutočnom priateľstvo je nádherné, že funguje na akúkoľvek vzdialenosť. Fyzická diaľka totiž môže zabrániť fyzickému objatiu, ale nie prejavom pochopenia, povzbudenia, podpory. Preto sa tiež vzdialenosť ľudí vo vzťahu nemeria na metre, ale na blízkosť ich sŕdc. Skutočný priateľ je vám najbližší aj vtedy, keď je niekoľko kilometrov od vás. Falošný priateľ môže byť blízko vás, a predsa sa v najťažších chvíľach správa ako cudzinec.

 

V jednom z citátov sa hovorí, že skutočný priateľ je človek, ktorý prichádza, keď sa ti zdá, že celý svet odišiel. Myslím, že v týchto slovách je zachytené všetko. Zostáva len dúfať, že raz každý človek na zemi bude môcť prežívať silu a krásu skutočného priateľstva.

Čítajte viac o téme: Priateľstvo
Zdieľať na facebooku