10 najčastejších dôvodov, ktoré vás oberajú o úspech

Dôležité je nielen poznať dôvody, ktorý vás brzdia na ceste k úspechu, ale tiež urobiť v živote také zmeny, pomocou ktorých sa sa môžete odraziť iným smerom.
Dôležité je nielen poznať dôvody, ktorý vás brzdia na ceste k úspechu, ale tiež urobiť v živote také zmeny, pomocou ktorých sa sa môžete odraziť iným smerom. / Foto: Pexels

Úspešní ľudia majú svoj vlastný štýl myslenia, používajú vlastné princípy a techniky. Sú sami sebou, idú za tým, čo si vytýčia ako cieľ. A naopak, mnohí ľudia sa nemôžu dopracovať k úspechu hlavne kvôli tomu, lebo ich brzdia rôzne výhovorky či iné dôvody. 

 

Trápi vás, že nedokážete v niečom uspieť? Máte pocit, že sa snažíte, no napriek tomu výsledok neprichádza? Skúste sa pozrieť hlbšie na možné príčiny. Môže ich byť viac, ako si možno myslíte. Možno vás na ceste za úspechom brzdia rôzne výhovorky či dôvody, ktoré si možno ani neuvedomujete. Pozrime sa na niektoré z nich.

 

1. Neviete povedať nie

Možno aj vy patríte medzi tých ľudí, ktorí nevedia povedať NIE. Často robíte niečo iba preto, lebo to neviete odmietnuť. Je potrebné, aby ste sa naučili hovoriť nie. Často sa bojíme toho, že druhého človeka sklameme, keď nevyhovieme jeho prosbe. Bojíme sa, že dotyčný človek sa s nami nebude baviť alebo nás nebude mať rád. Ale ak človek uvážene povie NIE, je to jeho právo a ten druhý by to mal rešpektovať bez zbytočných negatívnych emócií. Človek by mal však svoje NIE vyjadriť jasne. Všetci tí, ktorí už NIE vedia používať svorne tvrdia, že sa im tým uľahčil život. Zistili, že prestali robiť veci, ktoré ich vyčerpávali. A predovšetkým, začali robiť veci, na ktorých im veľmi záleží a vďaka tomuto prístupu sa aj skôr dopracovali k úspechu.

 

2. Neviete efektívne využívať čas

Každý človek by si mal uvedomiť, že má  k dispozícii 24 hodín za deň. Základom je naučiť sa, ako ten čas efektívne využiť. Už od detstva by sme sa mali učiť  plánovať, rozvrhnúť si veci, prípadne vedieť, čo nerobiť, lebo je to neefektívne a čomu sa naopak venovať viac, pretože je to užitočné pre život. A viete, pri ktorých aktivitách ľudia strácajú najviac času? Sú to tieto aktivity:

  • prezeranie sociálnych sietí, čítanie bulvárnych článkov,
  • sledovanie seriálov, telenoviel,
  • časté stretávanie sa s ľuďmi, ktorí vám odoberajú energiu a v ničom vás neobohacujú,
  • časté navštevovanie reštaurácií,
  • dlhodobé snívanie a málo reálnych skutkov.

 

3. Vyhovárate sa nedostatok peňazí

 „Ak by som mal(a) peniaze, tak by som…“ Veľmi často túto výhovorku používajú ľudia, ktorí minú rovnakú sumu na niečo, čo v podstate ani nepotrebujú. Alebo osoby, ktoré si peniaze odkladajú a nechcú ich minúť. Samozrejme, sú aj osoby, ktoré momentálne reálne potrebnú sumu nemajú, aby si danú vec či aktivitu mohli dovoliť. Aj v tomto prípade je potrebné sa zamyslieť hlavne nad tým, akým spôsobom a na čo svoje peniaze míňate. Možno, keď si urobíte vo financiách poriadok, podarí sa vám uskutočniť to, po čom tak veľmi túžite.

 

4. Máte pocit, že vás nikto nepodporuje a nikto vám nepomáha

Ľudia, ktorí žijú v presvedčení, že im nikto nepomáha, často hovoria alebo si myslia toto:

 „Tebe je ľahko, ty sa môžeš spoľahnúť na manžela, partnerku, tebe dali rodičia peniaze.“

„Tebe sa to ľahko hovorí, teba podporovali rodičia.“

„Bez rodiny, ktorá pomôže, je to veľmi ťažké.“

„Moja žena (muž) mi v tom bráni. Kladie mi prekážky pod nohy.“

V takomto nastavení mysle je dobré si uvedomiť, že na svete existujú milióny ľudí, ktorí veľa toho dokázali, a to aj napriek tomu, že boli úplne sami. Spoliehali sa len na seba a išli za tým, po čom tak veľmi túžili. Napokon sa im to podarilo, lebo to veľmi chceli.

 

5. Žijete v presvedčení, že za vaše neúspechy môže ťažké detstvo

Niektorí ľudia sa veľmi radi vyhovárajú na rodičov alebo na rodinu. Zbavujú  sa tak zodpovednosti a nachádzajú v rodičoch vinníka, kvôli ktorému zažívajú neúspech. Vyslovujú napríklad tieto vety: 

„Ja som výbušný, lebo som po otcovi.“ 

„Žiarlim, pretože som sa to tak naučil od mamy.“ 

„Neviem variť, nikto ma to nenaučil.“

„Neskončil som vysokú školu, lebo ma nikto nemotivoval.“

„ Som obézna, lebo mi v detstve varili nezdravé jedlá.“

 

6. Nedostatok vytrvalosti

Vytrvalosť je základná zručnosť, na ktorej musí každý z nás pracovať, ak chceme uspieť v akejkoľvek oblasti života. Vytrvalosť sa vzťahuje na schopnosť sledovať cieľ alebo vášeň v priebehu času a držať sa ich, ak narazíte na nejaké prekážky alebo neúspechy, či už malé alebo veľké. Schopnosť držať sa svojich cieľov a vášní je životne veľmi dôležitá. Vytrvalosť si vyžaduje úsilie aj prax. Zahŕňa to aj našu schopnosť poučiť sa z neúspechu a skúsiť to znova. Takmer všetci sú úžasní v prinášaní nápadov, manažovaní vecí či kritizovaní toho, čo už existuje. No majte na pamäti, že len mizivé percento ľudí je schopné svoje myšlienky reálne uskutočňovať. Pustiť sa do práce a navyše v nej i vytrvať až do samého konca, nedokážu všetci.

 

7. Váhanie

Váhanie patrí medzi najčastejšie prekážky, aby ľudia uspeli. Väčšina prežije život bez výraznejšieho úspechu, lebo čakajú na správnu chvíľu či šancu. Mnohí ľudia však nevedia to najpodstatnejšie. A to je stará pravda, že ten správny čas nikdy nepríde. Musíte začať tam, kde sa nachádzate a len s tým, čo máte. 

 

8. Nedostatok disciplíny

Disciplínu získate iba sebaovládaním. Žiadna skratka neexistuje. Pred tým ako môžete začať kontrolovať iných, musíte zvládať seba samého. Získavanie sebaovládania je tou najťažšou úlohou, aká vám stojí v ceste.

 

9. Únava

V súčasnosti žijeme v hektickom svete, a tak mnohí ľudia cítia skutočnú únavu, ale sú aj takí, ktorí za únavu skrývajú svoju lenivosť. Určite sa vám už viackrát stalo, že sa vám niečo nechcelo robiť, pretože ste si povedali, že ste unavení. Možno vám energia nezostala preto, lebo ste ju vynaložili na niečo, čo nie je pre vás dôležité alebo zbytočné. Odborníci radia, že je potrebné sa čo najskôr pustiť do naplánovanej činnosti, hoci by sme ju aj nedokončili. Napríklad, chcete piecť a variť, ale nevládzete. Tak aspoň niečo uvarte a pečenie si nechajte na neskôr. Často totiž nejde o únavu. Niekedy je len ťažké začať niečo robiť.

 

10. Nedostatok skúseností

Každý človek raz niečo robil prvýkrát. Dôležité je, že sa do danej práce vôbec pustil. Ak sa ľudia vyhovárajú na nedostatok skúseností, je to často hlavne kvôli tomu, že majú strach niečo urobiť. Často v takýchto situáciách používajú nasledovné vety:

 „Nemôžem to robiť, lebo nemám skúsenosti.“

„Nemôžem si od šéfa vypýtať viac peňazí, lebo nemám ešte toľko skúseností.“

„Mala by som počkať, kým naberiem nejaké skúsenosti.“

 

Toto je len niekoľko dôvodov, prečo sa ľudia nemôžu dopracovať k úspechu. Existuje ešte množstvo ďalších príčin, ktoré človeka brzdia urobiť to, po čom tak veľmi túži. Dôležité je ich nielen poznať, ale urobiť v živote také zmeny, pomocou ktorých sa od dôvodov, ktoré vás brzdia na ceste k úspechu, odrazíte iným smerom.

 


Zdroje:
Carol Dweck: Nastavenie mysle
Hal Urban: To najdôležitejšie v živote
Stephen R. Covey: 7návykov skutočne efektívnych ľudí
Anthony Robbins: Nekonečná vnútorná sila

Čítajte viac o téme: Produktivita, Úspech
Zdieľať na facebooku