Ako udržať sebe i ľuďom v okolí pozitívne naladenie?

Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť.
Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť. / Foto: Bigstock

Každý deň máte možnosť urobiť rozhodnutie a sami seba sa opýtať, či chcete prežiť deň v dobrom alebo zlom naladení. Ako budete deň prežívať, závisí od vášho postoja. Ak sa hneď ráno naladíte pozitívne, život vám bude prinášať viac energie a šťastia. A ak budete pozitívne naladení vy aj ľudia vo vašej blízkosti budú šťastnejší.

 

Pozitívna energia predstavuje pohodu, chuť, náboj, trpezlivosť a húževnatosť. Pozitívne naladení ľudia s chuťou začínajú svoju prácu, trpezlivo pracujú na plnení jednotlivých úloh a s určitou dávkou energie ju aj dokončia. A ak aj niečo nevyjde na sto percent, z nedostatkov si berú ponaučenie a otvorení sú aj konštruktívnej kritike. Oni dobre vedia, že vďaka nej sa najviac učia a že len vďaka nej v budúcnosti úlohy splnia ešte lepšie. Pozitívni ľudia sú predurčení k úspechu. Je to hlavne tým, že to, čo robia, robia radi. A to, čo robia radi, robia aj často. A keď človek niečo robí často, tak sa v tom neustále zdokonaľuje. Zo svojho zdokonaľovania má, samozrejme, radosť. A tak to ide dokola. Títo ľudia sú zameraní na dosiahnutie cieľa a hľadanie riešení. K problémom sa stavajú konštruktívne a realisticky.

 

V čom spočíva tajomstvo pozitívneho naladenia?

Pozitívne myslenie znamená objavenie jednoduchého tajomstva, ktoré spočíva v tom, že vo  väčšine vecí sa skrýva niečo pozitívne. Základom pozitívneho myslenia je pozitívne bilancovanie spočívajúce v tom, že človek je vďačný za všetko dobré, čo sa mu podarilo v živote uskutočniť. Človek sa zameria na pozitívne body v doterajšom živote. Nemyslí na všetko to, čo ešte nemá, ale hlavne na to, čo už má a čo dosiahol. Na toto by sme mali myslieť hlavne večer pred spaním. Nabijeme sa tak pozitívnou energiou, ktorú spánok počas noci ešte viac znásobí. Tiež je dôležité vedieť odhodiť strach, ktorý často vedie k pasivite a neúspechom. Životný optimizmus a viera vo vlastné sily dokážu zázraky. Dokážu dokonca zlepšiť, skvalitniť a predĺžiť život. Ale aj keď je človek presvedčený o výhodách spomínaného postoja, môže sa dostať do situácie, ktorá na neho pôsobí nepríjemne a má čo robiť, aby si dokázal uchovať svoje pôvodné naladenie. Negatívnych situácií v práci, v škole, ale aj v rodine je každý deň neúrekom, a tak aj ten najväčší optimista sa dostáva do zlomových situácií, ktoré akoby chceli overiť, či to so svojím optimistických naladením myslí naozaj vážne. Ako si teda zachovať rovnováhu, nedať sa vtiahnuť do nepríjemných situácií a snažiť sa uchovať si svoj optimizmus a pozitívny postoj? Na ktoré aspekty života je dobré sa zamerať, aby pozitívne naladenie vydržalo čo najdlhšie? Možno vám pomôže niektorá z nasledujúcich stratégií. Ich podstata spočíva v tom, že ak ste pozitívne naladení vy, existuje veľké šanca, že aj ľudia vo vašom okolí budú na tom podobne.  Tým, že sa zameriate na seba, automaticky budete šíriť pozitivitu všade okolo seba. Môžete vyskúšať napríklad toto:

 

1. Spomeňte si, komu ste dnes vyčarili úsmev na tvári? Táto spomienka vás dokáže zohriať pri srdci.
 

2. Akonáhle dnes budete mať možnosť urobiť niekoho šťastným, urobte to. Skúste urobiť najmenšiu radosť komukoľvek. Môžete potešiť aj  cudzieho človeka. 
 

3. Veľa ľudí stavia medzi seba múry. Vy to tak nerobte. Skúste stavať mosty, ktoré ľudí spájajú.
 

4. Nezabúdajte na veľké či malé láskavosti. Práve tie dnešný svet tak veľmi potrebuje. Láskavý človek sa úprimne zaujíma o radosť a dobro druhých. Svoj záujem prejavuje tým, čo hovorí a čo pre nich robí. Nesnaží sa na druhých urobiť len vonkajší dojem, že je slušný a zdvorilý. Láskavosť znamená niečo viac. Vyviera z hlbokej lásky a súcitu.
 

5. Využívajte prvky neverbálnej komunikácie. Svoje čaro má  moc dotyku, úsmevu, láskavého slova, aktívneho počúvania, úprimného komplimentu, najmenšieho prejavu lásky. Pritom všetko uvedené má potenciál zmeniť inému človeku život.
 

6. Všímajte si dary iných ľudí a nie ich nedostatky. Keď sa v živote zameriate na tieto veci, vaše vzťahy sa zlepšia.
 

7. Uvedomte si, že ľudia väčšinou nepotrebujú vaše rady. Niekedy im stačia ruky, ktorými ich objímate, uši, ktorými ich počúvate a srdce, ktorým sa im pokúšate porozumieť.
 

8. Buďte k dispozícii tým, na ktorých vám záleží a ktorí vás potrebujú. 
 

9. Je skoro nemožné niekoho milovať a dlhšiu dobu o ňom nevedieť. Preto sa zaujímajte o ľudí, na ktorých vám záleží.
 

10. Snažte sa aktívne počúvať. Najväčším problémom medziľudskej komunikácie je nepočúvanie. Často sa tvárime, že počúvame, ale v skutočnosti striehneme len na to, aby sme už konečne my mohli začať hovoriť. Tí, ktorí skutočne počúvajú, nevnímajú len slová,  ale aj to, čo je skryté za nimi.
 

11. Zaobchádzajte s druhými ľuďmi s rešpektom, aj keď oni sa tak k vám nesprávajú. Buďte príjemní, aj keď oni sú nepríjemní. Väčšinou ich niečo trápi alebo sú nešťastní.
 

12.  Keď s vami druhí jednajú zle, buďte im vďační za to, že vás učia, ako sa k ľuďom nesprávať.
 

13. Niekedy je lepšie dať najavo nadhľad ako pravdu. Kto mlčí, ten nemusí vyjadrovať súhlas. Mlčaním len môže vyjadrovať to, že vám niečo alebo niekto nestojí za hádku.
 

14. Skutočná sila pozitívneho nastavenia prichádza vtedy, keď od druhých nedostávate to, čo očakávate. Práve vtedy prejavujete svoju silu, keď nereagujte hnevom a  zachovávate pokoj. Spôsob, akým zaobchádzate s ľuďmi, ktorí sú negatívne nastavení, je vašou vizitkou, ktorá naznačuje, čo všetko už viete o láske k blížnym, súcite a láskavosti.
 

15. Buďte súcitní a šírte radosť. Využívajte príležitosti, rozdávajte súcit, humor, veľkorysosť, a to aj vtedy, keď vám nie je príliš do spevu. Vďaka tejto sile rozdávate nádej a dobrú náladu nielen iným, ale hlavne sami sebe. A ak sa vám u inej osoby nedarí vyvolať úsmev, možno sa vám podarí aspoň na chvíľu odstrániť jej smútok. 

 

Ak chcete prežiť náročné dni aspoň o trochu radostnejšie, neseďte a netýrajte sa vlastným smútkom. Vstaňte a začnite konať. Čokoľvek, čo je vo vašich silách. Možností je veľa. Vďaka stretnutiam a v práci s inými ľuďmi určite pocítite viacej radosti a postupne sa k vám vráti aj nádej. Napokon zistíte, že svet nie je len zlý, ale v mnohých aspektoch ponúka aj krásne veci. Podstatné je, aby ste dokázali zamerať svoju myseľ práve na ne. Buďte sami tou zmenou, po ktorej toľko túžite. Buďte tým dôvodom, prečo sa iný človek dnes usmeje. Tajomstvo vášho pozitívneho naladenia spočíva hlavne v tom, že dokážete urobiť šťastným iného človeka. Práve vtedy budete pocítite nával šťastia a pozitivity aj vy.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
S. Peters: Paradox šimpanze
A. Robbins: Nekonečná vnútorná sila
B. Burchard: Životný náboj
J.D.Pamplona Roger: Vychutnaj život
N.V. Peale: Sila pozitívneho myslenia

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku