Telesná dysmorfická porucha: Je vaše dieťa posadnuté svojím telom? Zbystrite pozornosť

Niekedy záujem o módu, líčenie, vlasy  či formovanie postavy môže prerásť až do posadnutosti. Tento druh správania môže byť spôsobený problémom duševného zdravia, ktorý nazývame Body Dysmorphic Disorder (BDD).
Niekedy záujem o módu, líčenie, vlasy či formovanie postavy môže prerásť až do posadnutosti. Tento druh správania môže byť spôsobený problémom duševného zdravia, ktorý nazývame Body Dysmorphic Disorder (BDD). / Foto: Bigstock

Žijeme v období kultu tela, takže v celej spoločnosti sa kráse tela venuje veľa priestoru, a to hlavne v médiách. Samozrejme, ovplyvňuje to aj deti. Niekedy to môže mať na ne negatívny vplyv a môže sa to odzrkadliť aj na ich zdraví. Ak je vaše dieťa vo veľkej miere zamerané na svoj vzhľad, môže to byť dôvod na obavy. Kedy je problému potrebné venovať zvýšenú pozornosť?

 

Niekedy priveľký záujem o módu, líčenie, vlasy či formovanie postavy môže byť prejavom zdravotného problému. Ak sa dieťa nadmieru zaoberá nedostatkami svojho vzhľadu, ktoré jeho okolie často ani nepostrehne, môže ísť o problém duševného zdravia nazývaný telesná dysmorfická porucha alebo telesná dysmorfia, z angl. Body Dysmorphic Disorder (BDD). Ľudia s touto poruchou sa chorobne zaoberajú nejakou časťou svojho tela, ktorú považujú za defekt svojho vzhľadu. 

 

Príčiny Telesnej dysmorfickej poruchy (BDD)

Presné príčiny poruchy nie sú jasné. Súvisieť môže s genetikou – človek má väčšiu pravdepodobnosť rozvoja poruchy, ak má príbuzného s BDD, obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD) alebo depresiou. Možná je i súvislosť s chemickou nerovnováhou v mozgu a s traumatickými skúsenosťami z minulosti. Človek má väčšiu pravdepodobnosť rozvoja poruchy, ak v detstve zažil šikanovanie alebo zneužívanie. Niektorí ľudia majú popri BDD aj inú psychickú diagnózu, napríklad úzkostnú poruchu alebo poruchu príjmu potravy. Tento problém nemá nič spoločné s fyzickým telom osoby. Problém je v tom, že osoba verí, že má fyzickú nedokonalosť, ktorá je taká zlá, že jej spôsobuje takmer neustále utrpenie. 

 

Ďalšie príčiny môžu byť aj tieto:

Vplyv médií a spoločnosti

Ukazuje sa, že vplyv médií a reklamy má rozhodujúci vplyv na to, ako vnímame naše vlastné telo. Sme neustále obklopení časopismi, videami, obrázkami a reklamami, ktoré nám posielajú správu, že ak nemáme dokonalé telo, nežijeme skutočne šťastný život. Najlepší spôsob, ktorý pomáha tomuto negatívnemu vplyvu čeliť, je vzdelávať deti od raného veku tak, aby si dokázali vážiť a oceňovať najdôležitejšie veci v živote ( rodina, vzdelanie, vzťahy, dobré skutky a podobne.)

 

Šikanovanie

Ľudia, ktorí trpia BDD, môžu mať negatívne vnímanie vlastného tela v dôsledku toho, že boli šikanovaní počas dospievania alebo aj v mladšom veku. Prejavuje sa to hlavne vtedy, keď dieťa veľmi citlivo vníma svoj vzhľad. Niekedy kvôli postave šikanujú svoje deti aj samotní rodičia.

 

Strach zo samoty

Strach, že človek nebude mať priateľov alebo partnera/partnerku, ak nebude vyzerať podľa spoločenských noriem, ktoré sú väčšinou umelo nastavené kvôli zisku a reklame, môže spôsobiť, že dieťa začne používať také myšlienkové vzorce, ktoré ho privedú až  k BDD. Napríklad niekedy si dieťa myslí, že vďaka vzhľadu môžu mať viac priateľov a byť viac populárne. 

 

Perfekcionizmus

Perfekcionizmus je sklon vnímať aj najmenší odklon od dokonalosti ako neprijateľný. Ide hlavne o iracionálnu túžbu po bezchybnosti, navyše v kombinácii s prísnou sebakritikou. Perfekcionista očakáva dokonalosť od seba, od ostatných okolo seba a dokonca aj od toho, čo sa deje okolo neho. U niekoho sa môže perfekcionizmus prejavovať posadnutosťou zameranou na fyzický vzhľad.

Ak sa BDD nelieči, dlhodobé následky môžu byť nepríjemné. Môže sa objaviť napríklad porucha príjmu potravy a existuje  tiež vysoké riziko samovražedných myšlienok. Z tohto dôvodu by rodičia mali poznať príznaky tohto ochorenia.

 

Príznaky BDD

Príznaky BDD sú viditeľné, ale u každého dieťaťa sa môžu prejavovať ináč. Neexistuje žiadny prevládajúci príznak. Môže to vyzerať ináč u dievčat a ináč u chlapcov, ale u každého pohlavia dochádza k dramatickej zmene správania. Vzťah dospievajúcich sa k jedlu zrazu mení, či už ide o konzumáciu väčšieho alebo menšieho množstva jedla, zrazu jedia iné druhy jedla, ako zvyčajne konzumujú alebo sa u nich prejavuje veľká posadnutosť tým, čo jedia alebo nejedia vôbec. Dievčatá môžu začať nosiť viac make-upu, môžu venovať oveľa viac času cvičeniu alebo čomukoľvek, o čom si myslia, že môže zmeniť ich vzhľad. Medzi špecifické príznaky patrí hnev alebo dokonca násilné správanie, depresia a úzkosť, pitie alkoholu, používanie drog a tiež reči o samovražde. Mnohí sa tiež vyhýbajú sociálnym situáciám zo strachu z negatívneho hodnotenia. Rodičia si tiež môžu všimnúť nutkavé a opakujúce sa správanie, ako je nadmerné česanie vlasov, umývanie tela a rúk, nadmerné nakupovanie, opakované prezliekanie a posadnutosť fyzickým pohybom. Môže sa tiež objaviť prílišná obava o konkrétnu časť tváre alebo oblasť tela (o jej poškodenie či premenu), dieťa tiež mnoho času venuje porovnávaniu sa s ostatnými, neustále sa sleduje v zrkadle alebo sa úplne vyhýba svojmu obrazu v zrkadle. Medzi ďalšie príznaky patrí tiež nutkavé škriabanie, obhrýzanie a drhnutie pokožky, aby bola hladká a podobne. Podľa výskumov dieťa s  BDD sa týmto prejavom správania venuje tri alebo viac hodín denne.

 

Ako môžu rodičia pomôcť svojim deťom?

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa má problémy, čo najskôr urobte potrebné kroky. Zamerajte sa predovšetkým na kvalitnú a úprimnú komunikáciu so svojím dieťaťom. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je upozorniť na veci, ktoré ste spozorovali. Povedzte to znepokojeným a otvoreným spôsobom. Dajte dieťaťu najavo, že ste pripravení problém riešiť so špecialistom a rázne zdôraznite, že je to najlepší spôsob, ako sa so situáciou vyrovnať. Odborníci jednoznačne odporúčajú rodičom, aby riešenie problému neodkladali a snažili sa poradiť napríklad s detským lekárom, ktorý im odporučí ďalšie možnosti. 

 

Liečba BDD

Príznaky BDD môže pomôcť zlepšiť liečba, ktorá môže prebiehať napríklad takto:

  • Ak ide o relatívne mierne príznaky BDD, môže byť vhodná rozhovorová terapia, nazývaná kognitívna behaviorálna terapia (CBT - kognitívno behaviorálna terapia), ktorá prebieha buď samostatne, alebo v skupine.
  • V prípade stredne závažných príznakov BDD lekár môže naordinovať CBT alebo nasadiť antidepresívum - selektívny inhibítor spätného vychytávania sérotonínu (SSRI).
  • Keď pacient má závažnejšie príznaky BDD alebo iná, neinvazívna liečba nezaberá, je naordinovaná CBT spolu s SSRI.

 

Prevencia

Jedným z najlepších spôsobov, ako môžu rodičia pomôcť vštepovať svojim deťom pozitívny obraz o svojom  tele, je pozitívne vnímať svoje vlastné telo a hovoriť o ňom prijateľným spôsobom. Tiež je potrebné hovoriť o zdravých stravovacích návykoch, význame pohybu, cvičenia, samozrejme v primeranej miere. Ideálne je, keď členovia rodiny tieto aktivity spoločne vykonávajú. Ideálne by bolo, keby médiá, reklamy a celá spoločnosť zmenila svoje nastavenie tak, aby sa neustále nezdôrazňovala len vonkajšia krása, ale aj duchovné hodnoty. Deti by mali jasne vedieť, že človeka necharakterizuje len telo, ale predovšetkým jeho charakter, správanie, hodnoty a postoje. Tie síce nevidno ani v zrkadle, ani pred očami iných, ale sú oveľa dôležitejšie, ako si na prvý pohľad možno  myslíme. Už sme si akosi zvykli na to, že v dnešnej dobe sa uznáva len to, čo dobre vidno na prvý pohľad – teda krásne telo, nádherné šaty či kvalitné veci, ale nezabúdajme na to, že skutočný a dlhotrvajúci pocit šťastia a naplnenosti pocítime až vtedy,keď budeme mať krásny pohľad do zrkadla našej duše. Veď tak, ako povedal Horatius: „Aby bol život krásny, zastavme sa minútu pred zrkadlom, päť minút pred svojou dušou a pätnásť minút pred tým, čo nás prevyšuje.“

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku