Ako začať znovu dôverovať ľuďom, keď vás zradili

Odpustiť a budovať vzťah nanovo, môže byť, pochopiteľne, ťažké. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa môžete naučiť znovu dôverovať ľuďom, ktorí vás zradili.
Odpustiť a budovať vzťah nanovo, môže byť, pochopiteľne, ťažké. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa môžete naučiť znovu dôverovať ľuďom, ktorí vás zradili. / Foto: Bigstock

Keď vás zradil niekto, koho milujete alebo vám na ňom záleží, naučiť sa mu znova dôverovať, ak ste sa tak rozhodli, vyžaduje čas a úsilie. Odpustiť a budovať vzťah nanovo, môže byť, pochopiteľne, ťažké. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa môžete naučiť znovu dôverovať ľuďom, ktorí vás zradili.

 

Dôvera je základom každého vzťahu. Partnerského, priateľského alebo pracovného. Bez dôvery by tieto vzťahy ani existovať nemohli. Avšak čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú, alebo daná osoba nedôveruje im. Inokedy sa stane, že dôvera existovala, ale jeden z dvojice ju zničil. Zo začiatku to veľmi bolí, ale po čase sa môže situácia vyvinúť tak, že sa rozhodnete človeku, ktorý vás zradil,  odpustiť a budovať vzťah nanovo. Väčšinou k tomu rozhodnutiu prichádza preto, lebo ide o rodičia, súrodenca, najlepšieho priateľa, kolegu z práce, ba dokonca partnera (partnerku), manžela (manželku). Ak sa teda rozhodnete pracovať na odpustení osobe, ktorá vám ublížila, musíte si uvedomiť, že odpustenie prichádza zvnútra. Vychádza tiež z uvedomenia, že ľudia robia chyby a hlavne z tohto dôvodu si zaslúžia aj druhú šancu. Pozrime sa teda na niekoľko tipov, vďaka ktorým je možné opäť začať dôverovať ľuďom.

 

1. Uvedomte si, do akej miery dôverujete sami sebe

Aj keď by ste sa mali vo vzťahoch myslieť hlavne sami na seba, často až po tom, keď vám niekto ublížil, si začnete uvedomovať, že uprednostňujete potreby iných pred svojimi. Práve v tomto ťažkom období sa zamyslite nad tým, ako je to vlastne s vašou sebadôverou. Uvedomte si veci, ktoré ste možno ignorovali. Možno si tiež uvedomíte, že ste sa viac sústreďovali na inú osobu ako na seba. A možno ste energiu vkladali do nesprávnych ľudí a nevšímali ste si tých, ktorí vám chcú len to najlepšie. Keď budete počúvať svoje ja a vybudujete si dôveru v seba, budete sa cítiť viac v súlade so svojimi myšlienkami a pocitmi. V takomto duševnom nastavení budete viac sami sebou a budete aj na ľudí pôsobiť istejšie.

 

2. Povedzte o svojich očakávaniach

Je dôležité rozprávať sa o tom, aké očakávania máte od svojich vzťahov s ostatnými. Každému, kto zlomil vašu dôveru, povedzte, aké máte očakávania od toho, aby ste sa vo vzťahu posunuli vpred. Dotyčnej osobe dajte najavo, že vaša dôvera je narušená a že potrebujete čas na premýšľanie a uzdravenie svojej duše. Vysvetlite jej, čo urobila, ako svojím konaním narušila vašu dôveru a čo môže urobiť, aby vaša dôvera k nej mohla byť opäť obnovená. Keď sa rozprávate  o svojich očakávaniach s dotyčnou osobou a ona ich nie je schopná splniť, v takomto prípade je vzťah lepšie ukončiť.

 

3. Nastavte zrozumiteľné hranice

Hranice možno definovať ako limity, ktoré si stanovujeme s inými ľuďmi a ktoré naznačujú, čo považujeme za prijateľné a neprijateľné v ich správaní voči vám. O týchto hraniciach je potrebné rozprávať sa hlavne s tými ľuďmi,  ktorí narušili vašu dôveru. Dajte im vedieť, ktoré správanie nebudete tolerovať. Nenechajte sa zmanipulovať danou osobou a neskončite v nekonečnom cykle odpúšťania stále tých istých neprijateľných foriem správania. Keď si detailne uvedomíte svoje hranice, snažte sa ich dodržať.

 

4. Uvedomte si, že obnovenie dôvery si vyžaduje čas

Akonáhle je dôvera narušená, vzťah sa začína budovať od nuly. Obnovenie dôvery si vyžaduje čas a tento proces môže prebiehať aj veľmi dlho. Nedovoľte nikomu, aby vám povedal, že sa musíte rýchlo cez problém preniesť a zabudnúť. Vy si stanovte svoj čas, ktorý potrebujete na obnovenie dôvery. Možno budete potrebovať viac času, aby ste sa vyrovnali s bolesťou a to je v poriadku. Ľudia, ktorí vás majú naozaj radi, to budú rešpektovať.

 

5. Všímajte si hlavne konanie človeka

Keď sa znova učíte dôverovať ľuďom, môžete byť veľmi váhaví a niekedy až prehnane opatrní. Aj keď môže byť ľahké počúvať slová druhých a veriť im, že sa zmenili a že vám už neublížia rovnakým spôsobom, sledujte hlavne ich činy. Správajú sa tak, ako ste sa dohodli? Nezačínajú konať na základe svojich starých zvykov? Počúvajú vás, keď s nimi komunikujete? Činy ľudí vám povedia veľmi veľa o tom, čo potrebujete vedieť a tiež o tom, či sa dotyčnej osobe ešte dá  dôverovať. 

 

5. Porozprávajte sa s terapeutom

Ak si neviete poradiť sami, robí vám problém odpustenie, aj keď po ňom napríklad túžite, ak začína u vás prerastať nedôvera z jedného človeka aj na ďalších ľudí, rozhovor s profesionálom vám môže pomôcť na vašej ceste.

Súčasťou života je aj schopnosť opäť veriť tomu, že vám ľudia už neublížia. Naučiť sa znova dôverovať ľuďom, si vyžaduje čas i úsilie a u každého človeka prebieha tento proces špecifickým spôsobom. Nech sa už rozhodnete v živote posunúť akokoľvek, vedzte, že každý si zaslúži druhú šancu. Je na vás, ako sa rozhodnete.

 


Zdroje:
Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
How to trust people
4 ways set and keep your personal boundaries
How to date again

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Efektívna komunikácia
Zdieľať na facebooku