Ako podporiť dieťa, ktoré sa neustále sťažuje?

Dieťa, ktoré sa neustále sťažuje, je veľkou záťažou pre rodiča a býva tiež neobľúbené v kolektíve detí..
Dieťa, ktoré sa neustále sťažuje, je veľkou záťažou pre rodiča a býva tiež neobľúbené v kolektíve detí.. / Foto: Bigstock

„Túto bundu si neoblečiem, lebo sa mi nepáči.“ „Nechcem ísť na prechádzku, keď prší.“ „Toto jedlo nemám rád.“ Počúvanie neustálych sťažností dieťaťa začne časom poriadne skúšať vašu trpezlivosť. Sťažovanie sa nie je dobré ani pre vás, ani pre samotné dieťa. Kto by sa chcel v škole priateliť s niekým, kto sa neustále na všetko sťažuje a nikdy nie je v pohode? Ak sa deti sústredia len na to zlé, sú vystavené väčšiemu riziku vzniku problémov súvisiacimi s duševným zdravím, ako sú depresie a úzkosť. S tým budú súvisieť aj sociálne problémy. 

 

Ak sa vášmu dieťaťu neustále niečo nepáči a nad všetkým ohrnie nos, pomôžte mu stať sa pozitívnejším. Ak sa to dieťa neodnaučí, tak z neho bude v dospelosti typický „ufrfľanec“, ktorého nikto nebude mať rád. Ako dieťaťu pomôcť osvojiť si pozitívnejšie reakcie?

 

Uznajte emócie svojho dieťaťa

Uznanie nepohodlia, ktoré dieťa prežíva, môže postačovať na to, aby sa upokojilo a prestalo sa opakovane sťažovať. Ak máte pokušenie použiť typickú výchovnú vetu: „Prestaň plakať, lebo ti dám dôvod,“ skúste ju v sebe potlačiť. Skúste namiesto toho povedať niečo povzbudivé a dieťa utešiť. Povedzte niečo ako: „Viem, že si unavený a kráča sa ti ťažko, ale keď prídeme na vrchol, tak budeme vidieť krásny výhľad a hneď zabudneme na únavu.“

Deti sa niekedy sťažujú preto, aby ste vedeli, že majú nejaké fyzické nepohodlie alebo zlé pocity. Prvým krokom je ich vypočutie. Ukážte deťom svoju empatiu a dajte im najavo, že vyrovnávanie sa s nepohodlím patrí k životu a nie vždy je všetko ružové. Ak sa vaše dieťa nevie ani po tom ovládnuť, povedzte mu: „Je v poriadku, že sa hneváš, ale nie je v poriadku hádzať veci na zem,“ musíte usmerniť jeho správanie a nie poprieť emócie. 

 

Podporte dieťa v riešení problémov

Ak sa vaše dieťa na niečo sťažuje povzbuďte ho v tom, aby daný problém vyriešilo. Ak za vami príde napríklad s tým, že je vonku príliš teplo na to, aby sa tam hralo s kamarátmi. Navrhnite mu, že sa môžu zahrať v tieni alebo si môže dať osviežujúci nápoj. Najprv však skúste dieťa naviesť k tomu, aby samo popremýšľalo nad tým, ako by sa dal daný problém vyriešiť. 

Takýto prístup naučí vaše dieťa riešiť problémy a pochopí, že nestačí prísť len za rodičom, aby sa daný problém hneď vyriešil. Musí sa do jeho riešenia aktívne zapojiť. Môže vás však požiadať o pomoc pri hľadaní riešenia. Keď sa dieťa zlepší vo svojich zručnostiach pri riešení problémov, časom bude pravdepodobné, že sa bude menej sťažovať. Namiesto toho bude hľadať možné cesty, ako z neho von. 

Buďte opatrní pri záchrane svojho dieťaťa, keď zápasí s frustráciou alebo má ťažšie obdobie. Ak za dieťa vyriešite všetky jeho problémy, tak si môže osvojiť koncept naučenej bezmocnosti, kedy bude predpokladať, že za neho každý problém niekto vyrieši, no v skutočnosti sa to nebude diať a preto bude upadať do stále väčších frustrácií a depresií. 

 

Sústreďte sa na pozitívne

Ak vaše dieťa v akejkoľvek situácii hneď poukazuje na negatíva, tak vy ukážte pozitíva. Hľadanie pozitív môže vášmu dieťaťu pomôcť vytvoriť si vyváženejší pohľad na svet. Ak dieťa povie: „Som smutný z toho, že sme museli opustiť ihrisko kvôli tomu, že začalo pršať,“ môžete odpovedať takto: „Áno, je to smutné, ale zároveň sa môžeme tešiť z toho, že sme sa stihli v parku zahrať predtým, ako začalo pršať“.

 

Kedy vyhľadať odbornú pomoc 

Niekedy môže príliš negatívny postoj signalizovať aj problém duševného zdravia. Deti s depresiou sa často zaoberajú negatívami a deti s úzkosťou si často predstavujú tie najhoršie scenáre. Ak máte podozrenie, že neustále sa sťažovanie vášho dieťaťa môže byť takýmto znakom, porozprávajte sa s jeho lekárom. 

 

Nedovoľte deťom, aby uviazli v mentalite obete. Ak si myslia, že sú neustále obeťou zlých okolností a ľudí, tak neurobia nič preto, aby sa z takej situácie dostali. Pomôžte im sústrediť sa na dobré veci. Vždy sa im snažte vnuknúť nejakú náhradu za niečo, napríklad: „Si smutný, že sa nemôžeš bicyklovať, pretože prší?" Odpovedať môžete aj takto: „Čo zábavné by si mohol robiť namiesto toho v obývačke?"

Zdieľať na facebooku