Tip na výlet v Poľsku: Slowinský národný park ukrýva jazerá, nížinu aj piesočné duny pripomínajúce horúcu Saharu

Jedinečná púšť v Európe, Poľská Sahara.
Jedinečná púšť v Európe, Poľská Sahara. / Zdroj: wowabouts.com

Pri spoznávaní krás Poľska by ste nemali vynechať ani Słowiński Park Narodowy. 

 

Słowiński Park Narodowy je jedným z 23 národných parkov a jedným z dvoch prímorských parkov v Poľsku. Park vznikol s cieľom zachovať systém prímorských jazier, rašelinísk, lúk, prímorských lesov a predovšetkým dunových pásiem. Od roku 2004 je umiestnený do chráneného územia HELCOM BSPA (chránené oblasti Baltského mora). 

 

Hlavným cieľom vytvorenia systému HELCOM BSPA je ochrana morskej prírody s osobitným dôrazom na biologické zdroje Baltského mora prostredníctvom ochrany druhov rastlín a živočíchov a ich prirodzených biotopov, ako aj ochrana mechanizmov regulujúcich fungovanie morského ekosystému. 

 

Stromy, ktoré mali zachytávať piesok a zabrániť rozširovaniu./ Zdroj: H. Herinková

 

Kde sa nachádza Slowinský národný park? 

Park sa nachádza na severe Poľska, pri Baltskom mori a je rozľahlý 186 km2. Jeho súčasťou je piesočný unikát Lebská kosa, Gardeńsko-Lebská nížina a tiež jazerá: Lebsko, Gardno, Smoldzińskie, Jeziero Dolgie Wielkie a Dolgie Male. Dostať sa k parku môžete z viacerých miest. My sme išli z mesta Leba autom, no keďže je tu parkovanie zadarmo, nie vždy tu bývajú voľné parkovacie miesta. Ak prídete na obed, miesto si zrejme nenájdete, preto vám odporúčame ísť z mesta radšej na bicykloch. Alebo využite autobus, ktorý vás dovezie priamo pred vstup, prípadne si môžete urobiť prechádzku. Samotná púšť, ktorá láka turistov najviac, sa nachádza približne 6 kilometrov od parkoviska a vedie k nej asfaltová cesta. Ak ste išli bicyklom, priamo pred púšťou ho môžete odstaviť, keďže je tu veľké parkovisko pre bicykle. Ak ste sa rozhodli pre autobus, pri vstupe do parku môžete prestúpiť na iný autobus, ktorý vás dovezie priamo k púšti. 

 

Mólo na Lebskom jazere./ Zdroj: H. Herinková

 

Ak sa rozhodnete ísť pešo, nezabudnite si zobrať vodu a dobrú obuv, nakoľko reštaurácia a niekoľko bufetov sa nachádzajú iba na začiatku. Pre turistov je popri ceste vybudovaný chodník, ťahá sa blízko pobrežia, avšak chodiť mimo chodníka je zakázané, rovnako ako aj v národných parkoch na Slovensku. 

Najväčším lákadlom Slowinského národného parku sú jednoznačne pieskové duny, niektoré sú vysoké viac ako 40 metrov. Navštíviť tu však môžete aj jazerá. Najlepší prístup ku piesočným dunám je z mesta Leba, za vstup do národného parku sa platí symbolické vstupné. 

 

Lebské jazero./ Zdroj: H. Herinková

 

Kúsok z histórie parku

Słowiński Park Narodowy bol založený v roku 1967. Od roku 1977 patrí do UNESCO. Asi pred 6-tisíc rokmi sa na mieste parku nachádzal záliv Baltského mora, v dôsledku vĺn a morských prúdov sa prinášal piesok, vznikla malá piesočnatá zátoka oddelená od mora. Postupne sa však zväčšovala až vznikol polostrov oddeľujúci zátoku od mora. Dnes je dlhý 35 kilometrov a miestami široký až 15 kilometrov. Proces usadzovania piesku však stále prebieha, pieskové duny zasypali dokonca niektoré osady, medzi nimi bola aj osadu Słowińców, preto sa park nazýva Słowiński. Rozloha národného parku je 186 km². 

 

Vstup na púšť./ Zdroj: H. Herinková

 

Atrakcie v národnom parku 

  • Múzeum Słowiński Park Narodowy (SPN) – nájdete ho v obci Czołpino aj v meste Leba, v časti Rabka
  • Maják – obec Czołpino
  • Raketová základňa - Leba, časť Rabka
     
Zdroj: H. Herinková

 

Slowinský národný park dnes slúži najmä pre turistov, v minulosti však bol aj cvičiskom pre nacistov. Boj v púšti tu nacvičoval aj poľný maršal Erwin Rommel, ktorý sa stal veliteľom nacistických vojsk v Afrike. 

 

Zdroj: H. Herinková 

 

Návštevu Slowinského národného parku môžete spojiť s prístavným mestom Gdansk, ktoré sa nachádza len 2 hodiny od parku. Alebo sa môžete vybrať do mesta Malbork či prímorského mesta Kolobreh. Jeho najväčšou atrakciou je jazda loďou po otvorenom mori, vlny bývajú divoké a tak sa váš výlet môže zmeniť v adrenalínový zážitok.  V meste Leba môžete navštíviť miestny labyrint, avšak určite nezabudnite na kúpanie v Baltskom mori. V letných mesiacoch je voda príjemná, výhodou sú pieskové pláže. 

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku