Poľské mestá, ktoré sa oplatí navštíviť - 2. časť

Poľské mestá, ktoré by ste mali navštíviť.
Poľské mestá, ktoré by ste mali navštíviť. / H. Herinková

Prinášame vám druhú časť článku o poľských mestách, ktoré sa oplatí vidieť. V prvej časti sme spomenuli blízke mestá Krakov a Katovice, hlavné mesto Varšavu a tiež malebné mestečko, ktoré nás uchvátilo na prvý pohľad – mesto Sandomierz. Či už sa vám páčia väčšie alebo tie menšie mestá, v článku sa budeme venovať obom typom. 

1. Malbork

Hrad Malbork./ Zdroj: H. Herinková

 

Mesto Malbork leží asi hodinu od mesta Gdansk, nájdete ho medzi Mazurskými a Elblagskými jazerami. Mesto toho neponúka až tak veľa, avšak ak máte cestu ku moru určite sa tu oplatí zastaviť. Za zmienku stojí jednoznačne Hrad Malbork, ktorý bol postavený v 13. storočí ako sídlo germánskeho rádu. Hradný komplex tvoria tri hrady, výstavba trvala takmer 230 rokov a je to najväčšia stavba v Európe z pálených tehál. Počas druhej svetovej vojny bolo zničených viac ako 50%, obnovy prebiehajú aj dnes. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Hrad Malbork

2. DinoPark Malbork 

3. Múzeum mesta Malbork
 

2. Gdansk

Mesto Gdansk./ Zdroj: H. Herinková

Prístavné mesto Gdansk, ktoré leží pri Baltskom mori, sa odlišuje od ostatných najmä svojou architektúrou, ktorá bola ovplyvnená bohatými obchodníkmi. Mesto je taktiež spojené s druhou svetovou vojnou, podobne ako takmer celé Poľsko. Gdansk žije turizmom viac ako ktorékoľvek iné mesto, ktoré sme doposiaľ spomenuli. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Ulica Mariacka

Patrí k najkrajším v celom meste, okrem dych berúcej architektúry tam nájdete veľa obchodov a stánkov so suvenírmi.

 

2. Dlhá ulica 

Ulica je obľúbenou medzi turistami, počas druhej svetovej vojny bola úplne zničená, avšak podarilo sa ju zrekonštruovať. Na ulici sa nachádza aj mestská radnica, veľa reštaurácií, barov a kaviarní. 

 

3. Kostol sv. Márie

Je dominantou Starého mesta, jeho výška je 105,5 metrov. História siaha až do 14. storočia, patrí medzi 3 najväčšie tehlové kostoly na svete.

 

4. Polostrov Westerplatte

1.9.1939 priplávala k polostrovu nemecká loď a začala bez vyhlásenia vojny ostreľovať poľské sklady, polostrov je významným miestom, kde sa začala druhá svetová vojna. Na znak úcty obrancom bol postavený pomník. Dostať sa naň môžete autobusom, v sezóne tu však premávajú aj lode priamo z mesta, počas plavby uvidíte aj prístav mesta Gdansk. 

 

5. Európske centrum solidarity

Nachádza sa na gdaňskej lodenici, patrí k novým múzeám v meste. Budova je postavená z ocele a má tvar lode, je teda lákadlom aj pre milovníkov architektúry. Múzeum je spojené s knižnicou, venované je hnutiu Solidarita, ktoré vzniklo v auguste 1980 a pričinilo sa o pád komunizmu. 

Uličkami mesta Gdansk./ Zdroj: H. Herinková

 

Mesto Gdansk toho ponúka naozaj veľa, za zmienky stojí tiež múzeum Druhej svetovej vojny. V sezóne môžete využiť aj plavbu loďou, ktorá vás dovezie na polostrov Westerplatte alebo polostrov Hel, kde nájdete mnoho pláží. Dostať sa naň však viete aj z mesta Wladyslawowo, ktoré sa nachádza neďaleko mesta Gdansk. 

Polostrov Hel./ Zdroj: H. Herinková

3. Poznaň

Stary Rynek./ Zdroj: H. Herinková

Mesto Poznaň sa nachádza na západe Poľska blízko hranice s Nemeckom, je dôležitým uzlom medzi Varšavou a Berlínom. Poznaň patrí medzi najväčšie mestá v Poľsku, nájdete tam farebné centrum s výbornými kaviarňami, historické uličky na romantické prechádzky a tiež veľa parkov. Čo môžete vidieť v meste? 

 

1. Stary Rynek alebo aj Staré Námestie

Patrí k najkrajšej časti mesta, je plný farebných budov, v strede námestia stojí renesančná radnica, zaujímavosťou na nej sú hodiny s dvoma kozlami. Každý deň o 12.00 sa na veži nad hodinami otvoria dvere a objavia sa kozly. A prečo práve kozly? Legenda hovorí, že keď boli na radnici dokončené hodiny mali byť predvádzané všetkým radcom a guvernérovi Poznane. Na túto príležitosť bola pripravená hostina, ale kvôli nešikovnosti jedného z kuchárov sa všetka zverina spálila. Kuchár chcel zachrániť svoje meno a tak ukradol dva kozly, ktoré mal v úmysle opiecť, avšak tie mu ušši na radničnú vežu. Preto guvernér prikázal pripojiť ich podobizeň na radničné hodiny. 

Mestská radnica./ Zdroj: H. Herinková

 

2. Cytadela park

Cytadela park je najväčší park Poznane, nachádza sa blízko centra. Nájdete v ňom Múzeum zbrojenia a tiež Múzeum armády Poznaň. 

 

3. Národné múzeum Poznaň

 

4. Katedrála svätých apoštolov Petra a Pavla

Katedrála bola postavená v 14. – 15. storočí. V roku 1962 získala čestný titul Basilica minor. 

 

4. Zamość

Radnica v meste Zamość./ Zdroj: H. Herinková

 

Mesto Zamość je zapísané v kultúrnom svetovom dedičstve UNESCO, avšak nedokáže prilákať toľko turistov. Mesto sa nachádza blízko ukrajinských hraníc, aj preto je cesta doň veľmi dlhá. Ak sa tam však rozhodnete prísť, tak na vás čaká okúzľujúce námestie, kostoly a aj veľa pamiatok. Za zmienku stojí jednoznačne mestský park, ktorým preteká rieka. My sme sa rozhodli prejsť mesto na bicykli, začali sme námestím, pokračovali okolo kostolov, prešli cestou popri mestskom opevnení až do parku.

 

5. Vroclav

Námestie mesta Vroclav./ Zdroj: H. Herinková

 

Vroclav je hlavným mestom Dolnosliezskeho vojvodstva, je štvrtým najväčším mestom Poľska. Patrí k akademickým centrám, letisko Mikuláša Koperníka ročne prepraví vyše 2 milióny ľudí, a okrem toho má aj nákladnú prepravu. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Tumský Ostrov

Je to najstaršia časť mesta, nájdete tam jeden z najkrajších komplexov sakrálnej architektúry v Európe s gotickou katedrálou. 

Vroclav./ Zdroj: H. Herinková

2. Vroclavská radnica

Nachádza sa uprostred Hlavného námestia, vedľa nájdete štvrť Štyroch náboženstiev, v ktorej sídli Kráľovský palác a budova Národného fóra hudby. 

 

3. Múzeum Hydropolis

Vodné mesto, vzniklo zo zrekonštruovanej zásobárne pitnej vody. Je to vzdelávacie centrum venované vode, prepája vzdelávacie hodnoty s modernou výstavou.

 

4. Národné múzeum 

 

5. Vroclavská multimediálna fontána 

Mestská Radnica./ Zdroj: H. Herinková

 

V dvoch článkoch sme vám priblížili poľské mestá, ktoré sa nám počas dvoch týždňov podarilo navštíviť. Keďže Poľsko je šesťkrát väčšie ako Slovensko, na jeho návštevu si treba vyhradiť dostatočne veľa času. Nech si vyberiete akékoľvek zo spomínaných miest, všetky sú krásne a je v nich čo obdivovať. Nám sa páčili všetky predovšetkým svojou architektúrou. Poliaci si veľmi dávajú záležať na tom, ako mestá vyzerajú. Každé jedno bolo pekne upravené, námestia hrali farbami. Mestá boli ako stvorené pre turistov - mnoho jedinečných pamiatok a všade plno kaviarní, reštaurácií, množstvo pouličných umelcov. 

 

Zdieľať na facebooku