Poľské mestá, ktoré sa oplatí navštíviť – 1. časť

Poľské mestá, ktoré vás očaria na prvý pohľad.
Poľské mestá, ktoré vás očaria na prvý pohľad. / Zdroj: Hanka Herinková

Poľsko je krajina, ktorá ponúka mnoho krás, ktoré možno objavovať aj počas leta - nádherné mestá, národné parky, prímorské mestečká, prístavy, púšť a mnoho ďalšieho. Ak nemáte Poľsko preskúmané, my sme tu strávili dva týždne a pripravili sme pre vás zoznam miest, ktoré sa oplatí navštíviť. 

 

1. Krakov

Hrad Wawel / Zdroj: H. Herinková

Mesto Krakov je druhé najväčšie mesto Poľska, zároveň je hlavným mestom Malopoľského vojvodstva. Staré mesto je charakteristické historickými stavbami, sídli tu známa Jagelovská univerzita. Mestom preteká rieka Visla, Krakov leží neďaleko našich hraníc. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Hlavné námestie - Rynek Glówny 

Hlavné námestie v Krakove patrí medzi najväčšie v Európe, jeho dominantou je Mariánsky kostol. Známe sú aj vianočné trhy, s nezabudnuteľnou atmosférou. Celé mesto sa tiahne v stredovekej atmosfére a námestie nie je výnimkou, život v ňom dotvárajú kaviarne a reštaurácie s krásnym výhľadom. 

Hlavné námestie Krakov /  Zdroj: H. Herinková

2. Hrad Wawel 

História hradu siaha až do roku 1320, známy je aj vďaka legende, ktorá hovorí, že medzi hradbami žil drak. Na prehliadke uvidíte súkromné miestnosti, ktoré slúžili na prijímanie oficiálnych návštev, kráľovské apartmány, zbrojnicu, dračí brloh či záhradu. 

 

3. Sukiennice

Sukiennice je trhovisko v centre Krakova, kúpite tam najlepšie suveníry z celého Poľska. Na tržnici sa kedysi predával len textil, avšak dnes to nahradili luxusnejšie šperky či spomínané suveníry. 

 

4. Schindlerova fabrika 

Historické múzeum, kde môžete vidieť expozície tankov, výrobkov továrne či samotnú pracovňu Oskara Schindlera. Práve on preslávil fabriku, napriek tomu, že bol Nemcom a členom nacistickej strany, tak zamestnával tisícky židov, ktorí by inak skončili v koncentračnom tábore. 

 

5. Soľná baňa Wieliczka 

Patrí medzi najstaršie na svete, ťažba prebiehala od 13. storočia až do roku 2007. Dnes je sprístupnená verejnosti. Turistická časť je dlhá 3,5 kilometra, nachádzajú sa tam sochy baníkov, ale aj súčasných umelcov, vidieť môžete tiež podzemné jazero veľkú sieň či kaplnku. Počas druhej svetovej vojny bola Nemcami využívaná ako továreň. 

 

2. Katovice

Katedrála Krista Kráľa /  Zdroj: H. Herinková

Mesto Katovice leží neďaleko Krakova, blízko sa nachádza tiež koncentračný tábor Osvienčim. Mesto je kontrastom moderných a historických budov. Katovice sú skôr mestom priemyselným, avšak návšteva tohto mesta určite stojí zato. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Katedrála Krista Krála 

V centre Katovíc sa nedá prehliadnuť monumentálna stavba Katedrála Krista Krála. Je považovaná za najväčšiu katedrálu v celom Poľsku. Stavba bola dokončená až po druhej svetovej vojne, pôvodne mala byť ešte väčších rozmerov, avšak po nátlaku komunistickej vlády bola znížená o 38 metrov. 

 

2. Palác Goldstein 

Nachádza sa priamo v meste, na námestí Plac Wolności. Jeho história siaha do roku 1875, dnes je sídlom matričného úradu. 

 

3. Sliezske múzeum 

Väčšina Sliezskeho múzea sa nachádza pod zemou, nad zemou sa nachádzajú administratívne a technické oddelenia. Súčasťou je aj veža Varšava, z ktorej možno obdivovať celé mesto. 

 

4. Katovice Forest Park 

Ak si chcete na chvíľu oddýchnuť od mesta, môžete navštíviť Lesný park v Katoviciach. Jeho rozloha je 420 hektárov, okrem zelene tu môžete vidieť aj jelene či inú divú zver. Súčasťou parku je tiež Údolie troch rybníkov.

 

5. Hrad Bedzin 

Hrad leží neďaleko mesta Katovice, jeho história siaha do 14. storočia. Pôsobí rozprávkovým dojmom, nájdete tam tiež Uhoľné múzeum.

 

3. Sandomierz

Sandomierzké uličky. /  Zdroj: H. Herinková

 

Mesto Sandomierz leží východne od mesta Krakov. Malé mesto, ktoré vás ihneď upúta svojimi uličkami, námestím i pamiatkami. Je ako stvorené pre turistov. Nájdete tam mnoho kaviarničiek a reštaurácií, po rieke Visla sa môžete člnkovať alebo si zapožičať šlapadlo. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Rynek – námestie

Námestie mesta Sandomierz /  Zdroj: H. Herinková

2. Baziliku narodenia najsvätejšej Márie Panny 

3. Zátoku rieky Visla 

Zátoka rieky Visla./  Zdroj: H. Herinková

4. Turistická podzemná trasa 

Trasa je dlhá 470 metrov, počas prehliadky sa dozviete o histórii mesta. Prehliadky sú iba v poľskom jazyku. 

 

5. Kráľovský hrad 

Gotický hrad vás bude vítať hneď pri príchode do mesta, jeho história siaha až do 10. storočia.

 

4. Varšava

Pouličný umelec na námestí vo Varšave /  Zdroj: H. Herinková

Varšava je hlavným mestom Poľska, žije v nej viac ako 1,7 milióna obyvateľov. Mesto bolo počas druhej svetovej vojny zničené na 85%, avšak po vojne sa rýchlo spamätalo a dnes je zaradené do UNESCO. Čo v ňom môžete vidieť? 

 

1. Palác kultúry a vedy

Dominantou Varšavy je jednoznačne Palác kultúry a vedy, je najvyššou budovou v meste. Budova má 42 poschodí a na 30. poschodí sa nachádza vyhliadka. Budova bola dlhé roky symbolom utláčanie, preto sa zvažovalo aj jej zbúranie, dnes je chránenou pamiatkou. 

 

Palác kultúry a vedy./  Zdroj: H. Herinková

2. Staré mesto 

Staré mesto leží na brehu rieky Visly, prechod medzi Starým a Novým mestom predstavuje Barbakan, okrúhla ochranná bašta na pozostatkoch opevnenia.

 

3. Zámocké námestie 

V strede námestia sa nachádza socha kráľa Zigmunda, ktorí Varšavu ustanovil za hlavné mesto Poľska. Neďaleko sa nachádza aj Kráľovský zámok, dnes je v ňom múzeum s umeleckými dielami. 

 

4. Staromestské námestie 

Je obkolesené kópiami pôvodných domov zo 16. a 18. storočia. História námestia však siaha až do 13. storočia, kedy ho obývali mestskí obchodníci.  

 

5. Koperníkovo vedecké centrum 

Tu sa môžu deti i dospelí stať čímkoľvek, napríklad vedcom, výskumníkom, chemikom či fyzikom. Vystavených exponátov je možné sa chytiť, všetko si môžete vyskúšať. Lístky si však radšej zarezervujte vopred, aby ste nemuseli čakať na vstup niekoľko hodín. 

 

6. Multimediálny park fontán 

Počas letných mesiacov môžete vidieť hru vodu, svetiel i hudby. Park sa nachádza v Novom meste neďaleko brehu rieky Visla. 

 

7. Univerzitná knižnica 

Univerzitnú knižnicu sa oplatí navštíviť pre jej strešné záhrady, ktoré sú rozdelené do dvoch úrovní a sprístupnené aj pre verejnosť. Univerzitná knižnica sa nachádza neďaleko Koperníkovho vedeckého centra. Je z nej výhľad na mesto Varšava.

 

Pohľad na domy zo zachovaného opevnenia. /  Zdroj: H. Herinková
Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku