Tipy na cyklotrasy pre rodiny s deťmi: Stredné Slovensko

Tipy na cyklovýlety pre rodiny s deťmi po Strednom Slovensku.
Tipy na cyklovýlety pre rodiny s deťmi po Strednom Slovensku. / Foto: Bigstock

Keď sa povie Stredné Slovensko, každému sa vybaví niečo iné. Niektorí si hneď predstavia krásy Horehronia a majestátnu Kráľovu hoľu, iní si naopak predstavujú chuť čerstvého ovčieho syra z Liptova, niekto naopak obdivuje Turiec obkolesený horami. Stredné Slovensko nosí v sebe veľa krás, od historických miest až po Nízke a Západné Tatry. Jeho regióny sú známe aj vďaka bohatému zimnému využitiu, avšak v strediskách, a nie len v nich sa ukrývajú mnohé cyklotrasy. V minulom článku sme vám priniesli cyklotrasy po Západnom Slovensku, teraz sme sa presunuli na Stredné Slovensko, trasy vás prevedú krásnymi lúkami, dolinami i horami.

 

1. Cyklotrasa Blatnica – Čertova brána (Gaderská dolina)

Čertova brána./ Zdroj: Hanka Herinková

 

Cyklotrasa začína v obci Blatnica, neďaleko mesta Martin. Auto si môžete nechať na parkovisku pred vstupom do Gaderskej doliny. Dolinou vedia iba jedna cesta, budete sa držať zelenej turistickej značky, po zhruba 10 kilometroch prídete ku turistickému rozcestníku, ktorý vás navedie k Čertovej bráne, odtiaľ je to už iba cca 5 minút na bicykli. Cesta je tam už kamenistá, pre korčuliarov nevhodná. Dolina je vhodná počas horúcich letných dní, kedy v nej stromy a potok udržujú príjemný chládok. Cyklotrasa tam a späť je dlhá 20 kilometrov s miernym stúpaním.

 

2. Cyklotrasa Liptovský Mikuláš – Žiarska dolina

Výhľad cestou do Žiarskej doliny./ Zdroj: Hanka Herinková

 

Trasa začína na parkovisku Háj – Nicovô, Vojnový pamätník a cintorín. Odtiaľ sa spustíte asi jeden kilometer cestou do Liptovského Mikuláša (po ktorej ste prišli na parkovisko) a odbočíte doprava na štrkovú poľnú cestu, po zelenej turistickej značke do obce Smrečany. Cyklotrasa ďalej vedie cez obec Kamence, Žiar až do ústia Žiarskej doliny, stále po zelenej značke. Dĺžka trasy je cca 8 km, prevýšenie je tu už väčšie, avšak na ceste späť sa vám to všetko vráti a pôjdete len z kopca. Späť môžete ísť po istej trase, z parkoviska v Žiarskej doline sa dá ešte pokračovať na Žiarsku chatu, ktorá je vzdialená iba 5 kilometrov, taktiež je asfaltová a vhodná pre deti.

 

3. Cyklotrasa okolo vodného diela v Žiline

Nenáročná cyklotrasa začína na parkovisku pri vodnom diele v Žiline, vedie až do obce Strečno, kde sa stáča späť do Žiliny. Cesta je asfaltová, bez prevýšenia, vhodná na cestné bicykle, kolobežky i korčule. Cyklotrasa okolo vodného diela je dlhá cca 22 kilometrov.

 

4. Cyklotrasa okolo vodného diela Nová Bystrica

Trasa začína pri priehradnom múre alebo pri pohostinstve „Granát“ v Novej Bystrici, v letných mesiacoch môžete využiť aj cyklobus, ktorý premáva zo Žiliny do Novej Bystrice. Okolo vodnej nádrže vedie cykloturistický chodník s dĺžkou 30 kilometrov. Nájdete na ňom napríklad kostol v obci Riečnica, ktorý ostal ako jediný nezatopený.

 

5. Cyklotrasa na Martinské hole

Trasa sa začína na parkovisku pod Martinskými hoľami, mestská časť Stráne. Odtiaľ vedie značený chodník pre cyklistov i turistov. Vedie na chatu Martinské hole, ak by ste chceli pokračovať, tak môžete ísť až po vysielač, takmer 10 kilometrov. Cyklotrasa je s veľkým prevýšením, po štrkovej ceste.

 

6. Cyklotrasa Veľký okruh okolo Liptovskej Mary

Trasa vedie okolo najväčšej vodnej nádrže na Slovensku, Liptovskej Mary. Dá sa skrátiť, poprípade aj predĺžiť, trasa prechádza cestami druhej a tretej triedy, niektoré úseky sú viac frekventovanejšie, najmä tie pri Liptovskom Mikuláši. Práve tam môžete začať svoju cyklotúru, pokračuje sa cez okolité obce Trstené – Bobrovec – Pavlova Ves – Liptovské Behárovce – Liptovský Trnovec – Dlhá Lúka – Prosiek – Liptovská Anna – Bukovina – Bobrovník – Vlašky – Vlachy – Krmeš – Fiačice – Galovany – Svätý Kríž – Lazisko – Pavčiho Lehota – Demänovská dolina – Ploštín – Iľanovo – Liptovský Mikuláš. Ak by ste si chceli trasu skrátiť môžete ísť zo Svätého Kríža priamo do Mikuláša. Trasa je náročnejšia, nájdete na nej aj poľné a lesné cestičky, je dlhá 71 kilometrov, a tak si ju môžete rozdeliť napríklad na dva dni.

 

7. Cyklotrasy cez Štiavnické vrchy

Trasa Veľkého hodrušského okruhu ohraničuje obec Hodruša – Hámre. Okruh je označený červenou značkou, začiatok môžete zvoliť napríklad v mieste Hodruša – Hámre (Kyslá), kde si môžete pri obecnom úrade nechať svoje auto. Trasa vedie z Hámrov na vrch Kerling (820 m), je dlhá takmer 42 kilometrov s väčším prevýšením, preto sa odporúča ísť na cyklotrasu s väčšími a skúsenejšími deťmi, ktoré sa taktiež neboja zjazdu z vrchu Kerling. Ak by ste sa chceli v Štiavnických vrchoch zdržať, môžete tiež vyskúšať Belianskú, Banskoštiavnickú či Vyhnianskú cyklotrasu.

 

8. Cyklotrasa na Ťatliakovo pleso

Trasu môžete začať na parkovisku pod zjazdovkou Roháče – Spálená. Trasa je dlhá iba 4 kilometre, a tak je vhodná aj pre menšie deti. Ak by ste si chceli trasu predĺžiť, môžete ísť na chatu z parkoviska pri Brestovskej jaskyni alebo z obce Podbiel (25 km). Cesta je asfaltová s miernym stúpaním.

 

9. Kysucká cyklomagistrála

Trasa začína v obci Kotešová a vedie cez Čadcu, Novú Bystricu, Gbeľany až do Nového Kysuckého Mesta, je dlhá 131 kilometrov. Avšak vy si ju môžete upraviť podľa svojich predstáv a kondície.

 

10. Cyklotrasa na Kubínsku hoľu

Trasa začína v obci Istebné (artikulárny kostol), odkiaľ vedie zelená značka do obce Revišné, tu začína stúpanie do lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa. Dĺžka trasy je takmer 13 kilometrov, odporúčajú sa horské bicykle.

 

11. Cyklotrasa Donovalský okruh

Nenáročná a krátka cyklotrasa začína pri informačnom centre na Donovaloch, kde si môžete na parkovisku nechať auto. Dáte sa na chodník, ktorý vedie ku lanovke Telemix (Nová Hoľa), pokračujete poza reštauráciu Magura k smerovej tabuli Zadný kút. Ďalej po asfaltovej ceste k domu seniorov a chatám v časti Pod Magurou, v druhej prudkej zákrute sa vydáte doprava na lesnú cestu, teda na okruh okolo vrchu Magura. Na prvej možnej odbočke pokračujte doľava cestou nahor, cesta prechádza ponad bobovú dráhu, križuje zjazdovku Telemix a pokračuje ďalej medzi domčekmi v časti Mišúty. Okruh končí opäť pri informačnom centre, kde sa aj začínalo. Trasa je dlhá 8 kilometrov s miernym prevýšením, vhodné sú horské bicykle, nakoľko sa ide aj lesnými cestami.

 

12. Cyklotrasa na Kráľovu hoľu

Čítajte viac o téme: Šport, Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku