Poznajú vaše deti tieto vtáčiky? Zoznámte ich s tými najznámejšími!

Naučte sa poznať vtáčiky spolu s deťmi.
Naučte sa poznať vtáčiky spolu s deťmi. / Zdroj: nahuby.sk

Ku prvým znameniam, že príroda sa prebúdza zo zimného spánku patrí neodmysliteľne spev vtákov. Okrem toho, že ich môžeme počuť už od skorého rána, vidíme ich v parkoch, lesoch alebo aj na záhradách. Poznajú však vaše deti najčastejšie druhy vtákov, ktoré žijú na Slovensku? Pripravili sme si pre vás zoznam vtákov, ktoré môžete bežne vidieť v prírode a rozpoznávať ich spolu s deťmi.

 

1. Lastovička obyčajná

Zdroj: ephoto.sk

 

Lastovička obyčajná alebo aj lastovička domová patrí do čeľade vtákov lastovičkovité. Hniezdi vo vnútri opustených budov alebo si svoje hniezda vytvára v oknách panelákov na celom území Slovenska, od nížin až do nadmorskej výšky 1350, teda lastovičku možno vidieť aj na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. Je to vták sťahovavý, ktorý na zimu odlieta do teplých krajín. Najviac lastovičiek odlieta v polovici septembra, posledné až v novembri, zo zimovísk sa vracajú od marca do konca apríla. Samček aj samička majú čierny chrbát s modrým leskom, vyznačujú sa vidlicovitým chvostom, na ktorom majú svetlé škvrny. Nohy a zobák majú čiernej farby. Lastovičky obyčajné sa živia hmyzom.

 

2. Drozd čierny

Zdroj: nahuby.sk

 

Drozd čierny je rozšírený na celom území Slovenska, od nížin až po pásma kosodreviny, okolo výšky 1650 m.n.m. Samce sú neprehliadnuteľné pre svoje čierne perie a žltý zobák, samica má hnedý vrch tela a svetlejší spodok s tmavohnedým čiarkovaním. Drozd čierny sa živí živočíšnou i rastlinnou potravou, v zime občas aj odpadkami.

 

3. Sýkorka veľká

Zdroj: sk.wikipedia.org

 

Sýkorka veľká alebo aj sýkorka bielolíca patrí do čeľade vtákov sýkorkovitých. Je to veľmi pestro sfarbený vták, s charakteristickým žltým bruškom. Vyhľadáva najmä listnaté lesy, ale nájdeme ju i v ihličnatých. Bežne sa vyskytuje v blízkosti ľudských sídlisk, v záhradách, parkoch či sadoch. Živí sa prevažne živočíšnou potravou, ako je hmyz v rôznych vývojových štádiách.

 

4. Červienka obyčajná

Zdroj: nahuby.sk

 

Červienka obyčajná alebo aj slávik červienka patrí do čeľade vtákov muchárovité. Červienka je vtákom sťahovavým, avšak niekedy u nás aj prezimuje. Hniezdi na celom území Slovenska od nížin až do výšky 1 650 m.n.m. Červienka má sivobiele telo s červeno-oranžovou hruďou. Živí sa najmä hmyzom, niekedy aj slimákmi či rôznymi plodmi. Tento vták nie je veľmi spoločenským, ostatným sa vyhýba a často sa stáva potravou pre sokolov a orlov. Svoje teritórium si bráni spevom, a ako jedného z mála operencov Červienku môžeme počuť spievať počas celého roka.

 

5. Orol skalný

Zdroj: horou.sk

 

Orol skalný má tmavohnedú farbu. Hniezdi v skalných stenách, previsoch alebo na stromoch. Loví zväčša v otvorených krajinách v nízkom lete s využitím rôzneho krytia. Plachtí tesne nad strmými zrázmi a snaží sa svoju korisť náhle prekvapiť.

 

6. Straka obyčajná

Zdroj: tech.sme.sk

 

Straka obyčajná alebo aj straka čiernozobá patrí do čeľade vtákov krkavcovitých. Straka je veľký vták, merať môže až do 50 cm. Je rozšírená na celom území Slovenska, najradšej obýva otvorenú krajinu s roztrúsenými stromami, alejami. Má dlhý stupňovitý chvost, sfarbenú má hlavu, hruď a chrbát do čierna, brucho a ramená sú biele, krídla kovovo lesklé. 

Straka patrí medzi veľmi inteligentné vtáky. Dokáže spoznať v zrkadle svoj vlastný odraz (okrem cicavcov tak ide o jediný druh, ktorý to dokáže). Vo voľnej prírode sa straky dokážu spoločne organizovať pri love iných vtákov alebo pri ohrození predátormi.

 

7. Ďateľ veľký

Zdroj: fotoma.sk

 

Ďateľ veľký sa vyskytuje na celom území Slovenska, od nížin až po hornú hranicu lesa, do 1 400 m.n.m. Má čiernobiele strakaté operenie, rozdiel od ostatných ďatľov je v silnom čiernom prúžku nad zobákom. Vyskytuje sa v lesoch, parkoch. Živí sa živočíšnou potravou i rastlinnou potravou.

 

8. Kukučka obyčajná

sk.wikipedia.org

 

Kukučka obyčajná je známa vďaka svojmu hlasu. Má sivé telo s výraznými krídlami. Kukučky nestavajú hniezda a vajíčka znášajú do cudzích hniezd, kde sa o mladé nestarajú. Žijú na celom území Slovenska, živia sa hmyzom, prevažne chlpatými húsenicami.

 

9. Stehlík obyčajný

Zdroj: nahuby.sk

 

Stehlík obyčajný alebo aj stehlík pestrý patrí do čeľade vtákov pinkovité. Obe pohlavia sú zafarbené rovnako, stehlíka rozpoznať jednoducho vďaka prednej časti hlavy, ktorá je červená. Žije na okrajoch lesov, lúk a pasienkov. Hniezdo si stavia na koncoch konárov.

 

10. Žltochvost domový

Zdroj: birdsofslovakia.blogspot.com

 

Žltochvost domový sídli na celom území Slovenska od nížin po vysoké hory, nad hranicou lesa 1562 m.n.m. (napríklad Roháče). Je sťahovavý, ale zriedka aj prezimuje. Vyhýba sa súvislým lesom, žije v skalách, na hradoch, zrúcaninách a podobne. Živí sa hmyzom. Spoznať ho možno podľa chvosta a kostrče, ktorú má hrdzavej farby.

 

11. Hrdlička záhradná

Zdroj: nahuby.sk

 

Hrdlička záhradná alebo aj hrdlička zlatá patrí do čeľade vtákov holubovitých. Sídli na celom území Slovenska do 900 m.n.m., v lete aj v zime. Samec je o niečo väčší ako samička, má sivý až ružovkastý nádych na krku a hlave, samica je o niečo tmavšia, hlavne na chrbte. Vyzerá podobne ako holub, preto sa nám môže mýliť.

 

12. Vlha obyčajná

Zdroj: zvierata.xyz

 

Vlha obyčajná je sťahovavý vták, ktorý sa vracia na prelome apríla a mája. Na Slovensku je pravidelne sa vyskytujúci vták v stredných až nižších polohách. Samec je výrazne sfarbený do žlta, samica je naopak nenápadná olivovo zelená. Žije v svetlých listnatých lesoch, sadoch, hájoch či parkoch. Živí sa bezstavovcami a dužnatými plodmi (čerešňa, vinná réva).

 

13. Slávik obyčajný

Zdroj: karolmaco.sk

 

Slávik obyčajný alebo aj slávik lesný patrí do čeľade vtákov muchárovité. Slávik je vtákom sťahovavým, odlieta v auguste a vracia sa v apríli. Hniezdi v nížinách a kotlinách Slovenska, na okrajoch listnatých lesov s hustým porastom, v brehových porastoch riek či poľných lesíkoch. Živí sa hmyzom, larvami, húsenicami, v lete aj bobuľovými plodmi. Samček aj samička slávika sú rovnakej hnedej farby s bledším spodkom tela, majú hrdzavohnedý chvost.

Čítajte viac o téme: Príroda
Zdieľať na facebooku