Cykotrasy v Dolnom Rakúsku, ktoré zvládnete aj s deťmi

Mnohé Rakúske cyklotrasy sú vhodné aj pre rodiny s deťmi
Mnohé Rakúske cyklotrasy sú vhodné aj pre rodiny s deťmi / Foto: Bigstock

Ak patríte medzi nadšencov bicyklovania, no Slovenské trasy poznáte už naspamäť a radi by ste vyskúšali, čo sa nachádza u našich susedov, práve Rakúsko by mohlo byť vašou ďalšou zastávkou.

 

Región Dolného Rakúska ponúka najväčší výber cyklotrás v Strednej Európe a na svoje si tam prídu skutočne všetci. Nachádza sa tu viac ako 4200 kilometrov cyklistických chodníkov, a dokonca tu nájdete cykloregióny s tematickým zameraním. Viaceré z nich si môžete užiť aj s deťmi.

 

Cyklotrasy vhodné pre rodiny s deťmi v Dolnom Rakúsku. / Zdroj: dolne-rakusko.info

Trasa č.1 - Cyklotrasa popri riekach Morava a Dyje
Trasa č.2 - Cyklotrasa Dampfross & Drahtesel
Trasa č.5 - Dunajská cyklotrasa - Wachau
Trasa č.8 a č.10 - Traisentelská cyklotrasa
Trasa č.9 - Cyklotrasa Türnitzer Bahnradweg
Trasa č.11 - Cyklotrasa popri rieke Pielach
Trasa č.14 - Cyklotrasa v údolí Piestingtal

 

Cyklotrasa okolo Neziderského jazera

Cyklotrasa okolo Neziderského jazera je vhodná aj pre začiatočníkov či rodiny s deťmi. Celková dĺžka trasy je 133 kilometrov, vrátane 38 kilometrov, ktoré sa nachádzajú na Maďarskom území. Trasu si však môžete skrátiť použitím lodného prevozu. Takýto cyklovýlet vám zaberie celý deň, zhruba 7 a pol hodiny. Samotné jazero vám ponúka množstvo spôsobov, ako stráviť voľný čas. K jazeru sa dostanete autom či vlakom Regionalexpresszüge.

 

Cyklotrasa Dampfross & Drahtesel

Táto 50 kilometrov dlhá cyklotrasa vedie po bývalej železničnej trati a je vhodná pre deti od 10 rokov. Jej začiatok nájdete na bývalej železničnej stanici Stammersdorf vo Viedni. Pozdĺž trasy nájdete viacero zastávok, kde si môžete odpočinúť, či vypočuť si zaujímavé príbehy o rakúskej železnici. Celá cyklotrasa je tematicky ladená a ak budete bicyklovať v jej stopách, nájdete tu aj železničné múzeum a rušňové depo.

 

Cyklotrasa popri riekach Morava a Dyje

Táto cyklotrasa patrí medzi tie kratšie, je dlhá len 11 kilometrov, a zvládnu ju deti od 8 rokov. Popri cyklotrase nájdete miesta na kúpanie, na pozorovanie voľnej prírody, ihriská či možnostvo občerstvenia. Trasu začnete v meste Rabensburg a skončíte v meste Hohenau an der March.

 

Traisentelská cyklotrasa

Traisentelská cyklotrasa je dlhá 111 kilomentrov a viacero z jej úsekov je vhodných pre rodiny s deťmi. Deťom sa bude páčiť 12 kilometrový úsek vedúci okolo obce St. Aegyd, ktorý sa nachádza v prekrásnej prírode. Okrem množstva ihrísk a občerstvenia máte možnosť vidieť aj množstvo zvierat na jazdeckej farme Maho či v ZOO v Kernhofe, kde uvidíte ťavie divadlo či biele tigre. Druhý úsek vhodný pre deti sa nachádza okolo rieky Traisen v St. Poltene. Trasa vedie okolo jazier Viehofner Seen, kde môžete vyskúšať vodný bicykel či veslovanie, náučného chodníka Feldmuhle, vyhliadkovej veže a Dolnorakúskeho múzea s akváriami a teráriami. Tento úsek je dlhý takmer 16 kilometrov. Oba úseky sú vhodné pre deti od 6 rokov. Ak by vás zaujímala celá Traisentelská cyklotrasa, môžete si ju rozdeliť na 4 etapy.

 

Cyklotrasa Türnitzer Bahnradweg

Cyklotrasa sa nachádza neďaleko Traisentelskej cyklotrasy. Je dlhá zruba 9 kilometrov a zvládnu ju deti od 6 rokov. Táto trasa je špecifická tým, že vedie cez tri tunely, ktoré sú dlhé 32 až 155 metrov. Koniec trasy a nachádza v obci Türnitz, kde nájdete sankársku dráhu či prírodné kúpalisko.

 

Dunajská cyklistická cesta

Táto cyklotrasa vedie z Bratislavy a patrí medzi tie najkrajšie Európske cyklotrasy. Tiahne sa popri rieke Dunaj a ak ju budete nasledovať, zavítate do Viedne či ešte ďalej. Jedným z úsekov vhodných pre deti je aj úsek vo Wachau, ktorý je dlhý 25 kilometrov a vhodný pre deti od 6 rokov. Patrí medzi tie najkrajšie kilometre na Dunajskej cyklotrase a okrem bicyklovania si môžete na trase užiť aj prírodé kúpaliská, múzeum, romantické dedinky či detské ihriská.

 

Cyklotrasa Ybbstalradweg

Cyklotrasa Ybbstalradweg je dlhá 107 kilometrov a nachádza sa v regióne Mostviertel. Pre deti je vhodný najmä úsek medzi obcami Waidhofen an der Ybbs a Lunz am See. Tento úsek je dlhý 55 kilometrov a vďaka tomu, že nadväzuje na trať bývalej železnice, je rovný a nemusíte prekonávať mnohé stúpania. Užijete si tunely, rokliny, pláže a na konci tejto trasy vás čaká Lunzské jazero, kde sa môžete okúpať.

 

Cyklotrasa popri rieke Pielach

Rieka Pielach je jednou z najčistejších riek v Rakúsku a ak budete bicyklovať popri nej, nájdete aj viacero možností na kúpanie. Druhou výhodou tejto trasy je to, že sleduje trať Pariazellskej železnice, vďaka čomu si môžete trať skrátiť alebo predĺžiť. Popri trase môžete zažiť aj nové dobrodružstvá, ako napríklad plavbu na plti či návštevu westernovej dediny. Trasa je dlhá 11 km a je vhodná pre deti od 6 rokov. Začína v meste Rabenstein an der Pielach a končí v meste Hofstetten-Grünau.

 

Cyklotrasa v údolí Piestingtal

Táto cyklotrasa je dlhá 19 kilometrov a poskytne vám viacero miest, ktoré môžete navštíviť, ako napríklad lezecký raj, vodné ihrisko či plavbu na pltiach. Najzaujímavejšie na tejto trase sú vodopády Myrafälle, ktoré vás čakajú nedaľeko Muggendorfu.

 


Zdroj:www.dolne-rakusko.info
Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku