9 krokov, ktoré vám pomôžu zvládnuť detské hádky

Súrodenecké hádky a bitky sú v mnohých rodinách na dennom poriadku.
Súrodenecké hádky a bitky sú v mnohých rodinách na dennom poriadku. / Foto: Bigstock

Počas detských hádok je niekedy ťažké zachovať chladnú hlavu, avšak zachovanie pokoja je kľúčovým bodom k zvládnutiu ich konfliktov.

 

Súrodenecké bitky, hádky a nezhody sú súčasťou detských životov. Pre svoje hádky majú mnoho dôvodov, a často sú to úplne maličkosti, ako napríklad požičanie hračky. A to najmä hádky medzi súrodencami. Z týchto hádok však môžu vzniknúť dlhodobé priateľstvá, rovnako, ako to môže detské kamarátstva ukončiť. Je to normálne súčasť vývinu dieťaťa. Avšak pre rodičov je ťažké vedieť, ktoré nezhody sú tie, kde treba zakročiť, a ktoré sú tie, ktoré zmiznú samé od seba. Našťastie, existuje zopár spôsobov, ktoré vám pomôžu znížiť počet detských bitiek.

 

Zachovajte pokoj

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré musíte urobiť, ak sa deti hádajú, je vedieť zachovaj pokoj a udržať si chladnú hlavu. Deti potrebujú, aby ich rodičia dokázali byť v takejto chvíli pokojní a slúžili ako pokojný prístav uprostred búrky. Ak dokážete zostať pokojní, deti sa upokoja tiež. Je to prvý krok k tomu, aby sa dokázali naučiť ovládať svoje pocity. Okrem toho vás s chladnou hlavou potrebujú vidieť aj v iných situáciách. Neustále vás pozorujú, každý deň, a vidia vás, keď vás niečo nahnevaná, alebo niečo nejde úplne podľa vašich predstáv. Ak sa dokážete ovládať, deťom ukazujete dobrý príklad. Takisto sa môžete s nimi aj o konkrétnych situáciách porozprávať a analyzovať s nimi kroky, ktoré ste podnikli, aby ste si zachovali chladnú hlavu.

 

Buďte deťom príkladom

Nemôžete očakávať, že deti sa nebudú hádať ani biť s inými deťmi, ak pravidelne vidia dospelých hádať sa. Rodičia by mali byť príkladom pre dieťa vo všetkom, aj v tom, ako spolupracovať a správať sa k ostatným ľuďom. Neustále im ukazujte príklady dobrého správania a riešenia situácií.

 

Učte deti, ako riešiť problémy

Každý z nás potrebuje poznať princípy férovosti, a inak to nie je ani pri deťoch. Rozprávajte sa so svojimi deťmi o bitkách, a o iných spôsoboch, ako by mohli problémy vyriešiť. Vždy by ste mali mať pravidlá toho, čo môžu deti urobiť na vyriešenie problému, a čo urobiť nemôžu. Na zozname nepovolených riešení môžu byť bitky, krik, plač. Avšak do tvorby takéhoto zoznamu by ste mali zapojiť aj vaše dieťa, nech príde s vlastnými nápadmi. Nebojte sa ich nápady vyskúšať- nikdy neviete, čo môže fungovať.

 

Nepridávajte sa na stranu jedného z detí

Keď sa deti pohádajú, je ľahké postaviť sa na stranu jedného z nich. Budú sa vzájomne obviňovať a hovoriť, kto tú bitku vlastne začal. Avšak snažte sa nepridať sa na stranu ani jedného z nich, a správajte sa k nim rovnako. Nepadnite do tejto pasce, nesnažte sa ani zistiť, kto konflikt začal, kto čo povedal. Takisto nedávajte deťom rozličné tresty, pretože potom budú deti označené ako agresor a obeť. Nie je cieľom, aby jedna zo strán vyhrala a druhá prehrala, ale to, aby deti prestali s bitkou či hádkou.

 

Dávajte si pozor na to, ako reagujete

Ak budete na deti kričať, nič to nevyrieši. Takisto nepomôže, ak budete deti obviňovať, alebo nadávať. Výsledkom môže byť to, že deti budú ešte viac nahnevané a budú sa ďalej hádať. Rovnaký účinok môžu mať aj tresty, pretože môžu už nahnevané dieťa ešte viac podráždiť, a dieťa sa bude ďalej biť a hádať.

 

Pochváľte dieťa

Chválenie a pozitívne slová dokážu zázraky pri budovaní pozitívneho správania dieťaťa. Kľúčom je ignorovať bitky a potom získať pozornosť dieťaťa, keď robí niečo dobré, za čo ho môžete pochváliť. Deti rýchlo pochopia, že za dobré správanie získajú vašu pozornosť, zatiaľ čo bitkou si vašu pozornosť nezískajú vôbec.

 

Nevenujte im pozornosť

Mnoho detských hádok je úplne zbytočných a skončí tak ako rýchlo, ako vznikli. Zapojenie dospelého niekedy hádku zbytočne predĺži, pretože proces, ktorým si deti musia prejsť, aby si konflikt dokázali samy vyriešiť, je dlhší. Mnoho detí používa bitky len ako spôsob na získanie pozornosti rodiča, pretože pre niektoré deti je aj negatívna pozornosť lepšia, ako žiadna. Ak rodič hádku ignoruje, a nedovolí jej, aby sa stala udalosťou dňa, dieťa má o jeden dôvod menej, prečo by sa vôbec do hádky či bitky zapojilo. Jedným z nápadov by mohlo byť určiť jednu izbu v dome ako izbu určenú na bitky. Potom tam vždy môžete deti poslať, keď budú mať problém, a nedovolíte im vyjsť, pokiaľ si problém nevyriešia samé medzi sebou.

 

Ak sú deti príliš rozrušené a nevedia sa upokojiť, oddeľte ich

Ak môžete, je lepšie keď počúvate jedno dieťa, zatiaľ čo to druhé je prítomné. Avšak ak je jedno z detí príliš nahnevané a nehovorí pekne o tom druhom, je lepšie, ak deti dočasne oddelíte.

 

Snažte sa zmenšiť počet príležitostí na hádku

Zvážte všetky dôvody, pre ktoré sa deti môžu hádať a skúste urobiť všetko, čo je možné, aby ste tieto dôvody vedeli eliminovať. Ak sú deti náchylnejšie k hádkam, keď sú hladné, dajte si na to pozor. Deti potrebujú vedieť, že ich máte radi, aj keď sa hádajú, ale že ste šťastnejší, keď sa nehádajú. Niekedy všetko, čo dieťa potrebuje, aby sa cítilo lepšie, je objatie.

Zdieľať na facebooku