Darujte dieťaťu pozitívnu pozornosť. Ako na to v každom veku?

Pozitívna pozornosť je dôležitá v každom veku dieťaťa.
Pozitívna pozornosť je dôležitá v každom veku dieťaťa. / Foto: Pexels

Ukázať dieťaťu pozitívnu pozornosť je dôležité, pretože jej nedostatok môže negatívne ovplyvniť zdravie dieťaťa aj v dospelosti.

 

Všetci vieme, čo je to pozornosť. Dávame ju ľuďom okolo seba neustále. Existuje ale rozdiel medzi pozitívnou a negatívnou pozornosťou.

 

Čo je to pozitívna pozornosť?

Pozitívna pozornosť je spôsob, ktorým odpovedáte ľuďom so záujmom a ste k nim milý. Deťom je možné ukázať pozitívnu pozornosť cez obyčajný úsmev, očný kontakt a používanie výrazov tváre, ktoré mu dajú signál, že sa oň zaujímate, či cez fyzickú blízkosť. Okrem toho sem patrí aj používanie milých slov. Podpora a povzbudenie dieťaťa, alebo to, že ukážete svoj záujem o jeho aktivity, záujmy a úspechy.

 

Prečo je pozitívna pozornosť pre dieťa dôležitá?

Už od bábätka potrebuje dieťa skúsenosti a vzťahy, ktoré mu ukážu, že je dôležitá a schopná ľudská bytosť, ktorá dokáže robiť radosť ostatným. Pozitívna pozornosť, reakcie a odpovede od dôležitých dospelých osôb v jeho živote pomôžu dieťaťu uvedomiť si, aké je cenné a dôležité. Obraz dieťaťa o sebe samom sa buduje časom. Ak dieťa dostáva pozitívne a milujúce správy zo svojho okolia, aj jeho obraz o sebe samom bude pozitívny. Zdravý obraz o sebe je veľmi dôležitý, nielen pre vzťah dieťaťa s jeho okolím, ale aj pre jeho sebadôveru a to, ako spoznáva svet a učí sa o ňom.

 

Pocity istoty a bezpečnosti u dieťaťa prichádzajú s interakciami so svojím okolím, najmä jeho rodičov a ľuďom, ktorým na ňom záleží. Ak rodič dieťa uisťuje a podporuje, keď je vystrašené, neisté, alebo čelí neznámej situácii, bude sa cítiť bezpečne. Všetkým deťom sa najviac darí v prostredí, kde sú podporované. Rastú a rozvíjajú sa vďaka pozitívnym interakciám vo svojich prvých vzťahoch, čiže vzťahoch s rodičmi.

 

Ako dieťaťu ukázať pozitívnu pozornosť?

Rodičia majú množstvo príležitostí ukázať dieťaťu pozitívnu pozornosť, a to aj pri každodenných aktivitách. Aj počas svojich povinností, ako je napríklad pomáhať dieťaťu s kúpeľom či odprevadiť dieťa do školy, máte veľa príležitostí spojiť sa so svojím dieťaťom. Už len objatie alebo pošteklenie pri tom, ako ho sušíte po kúpeli, mu ukazuje pozitívnu pozornosť. Nezáleží na tom, aké staré vaše dieťa je. Sú to jednoduché veci, ktoré môžete urobiť každý deň, ako napríklad:

  • Pozrieť sa na svoje dieťa a usmiať sa.
  • Ukázať dieťaťu, že vás zaujíma, to čo robí, a spýtať sa ho na to.
  • Dávať pozor a počúvať, keď sa s vami dieťa rozpráva.
  • Vytvoriť si špeciálne rituály, ktoré budú iba vaše.

 

Ako ukázať pozornosť bábätkám?

Od chvíle, ako sa deti narodia, vnímajú to, čo urobíte a poviete, ale aj spôsob, akým to urobíte. Bábätká dokážu odpovedať na tón vášho hlasu, gestá, výraz tváre a reč vášho tela ešte predtým, než vedia povedať prvé slová. Bábätku môžete vašu lásku ukázať jednoducho:

  • Upokojte ho, keď plače.
  • Usmejte sa, keď sa na vás bábätko usmeje.
  • Odpovedajte na zvuky, ktoré bábätko vydáva.
  • Rozprávajte mu, čo sa okolo vás deje.
  • Všimnite si, keď sa vaše dieťa o niečo zaujíma, a podporte ho v tom, aby skúmalo ďalej, napríklad tým, že mu ukáže objekt, ktorý získal jeho pozornosť, bližšie.

 

Ako ukázať pozornosť batoľatám?

Keď je dieťa trošku staršie, rozumie viac z toho, čo mu poviete.

  • Povedzte mu, čo sa vám páči na tom, čo robí. Keď ho chválite, používajte pozitívny tón hlasu.
  • Vyhľadávajte špeciálne spoločné chvíle, napríklad tým, že sa budete spolu hrať.
  • Keď sa rozprávate, dajte dieťaťu čas dať dokopy odpoveď, aj keď ešte nevie nájsť tie správne slová. Buďte trpezliví.

 

Ako ukázať pozornosť predškolákom?

Keď sa dieťa učí spoznávať svet okolo seba, je ešte jednoduchšie preukázať mu pozornosť.

  • Nájdite si čas, aby ste sa dieťaťu venovali počas jeho obľúbených aktivít.
  • Dávajte dieťaťu spätnú väzbu na jeho správanie. Keď ho chcete podporiť v tom, aby vám viac pomáhalo, môžete mu napríklad poďakovať za to, že vám prinieslo tanier po obede do kuchyne.
  • Pamätajte si, že úsmev a očný kontakt sú to najdôležitejšie. Usmievajte sa na vaše dieťa aj ráno, keď mu želáte dobré ráno.

 

Ako ukázať pozornosť školákovi?

Svet dieťaťa sa dramaticky rozširuje, keď začne chodiť do školy, no aj tak je pre neho stále najdôležitejšia vaša láska a pozornosť, pretože najviac vplývajú na jeho vývoj.

  • Prestaňte s tým, čo robíte, a počúvajte vaše dieťa, keď vám chce porozprávať o svojom dni v škole. Nemusí to byť hneď ako príde domov, ale môže to byť aj pred tým, než ide do postele.
  • Pýtajte sa otázky, keď dieťa rozpráva a snažte sa udržiavať konverzáciu čo najdlhšie.
  • Všímajte si pozitívne interakcie vášho dieťaťa s jeho okolím a chváľte ho.
  • Podporujte ho v jeho záľubách. 

 

Predtým, než vaše dieťa opravíte, zamyslite sa nad tým, či na tom skutočne záleží. Ak ho budete neustále opravovať, získa pocit, že nič samo nedokáže, alebo že si ho nevážite.

 

Je ťažké byť stále pozitívny

Nie je realistické ani normálne byť neustále pozitívny. Ak dieťa dostáva prevažne pozitívne reakcie, stále sa ale cíti milované a v bezpečí. Pravdou je, že ak sa rodičia nedokážu sústrediť na potreby dieťaťa a neustále majú na mysli niečo iné, dieťa môže byť ovplyvnené ich nezáujmom negatívne. Dieťa dokáže rozoznať znaky stresu už vo veku šiestich mesiacov. Rodičia môžu negatívne ovplyvniť zdravie dieťaťa nielen v detstve, ale aj v jeho neskoršom živote.

 


Zdroj: raisingchildren.net.au
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku