11 pravidiel, ak plánujete navštíviť novorodenca

Prvá návšteva novorodenca a mamičky je špecifická. Mali by ste byť pri nej veľmi ohľaduplní.
Prvá návšteva novorodenca a mamičky je špecifická. Mali by ste byť pri nej veľmi ohľaduplní. / Foto: Bigstock

Aj prvá návšteva čerstvej mamičky a bábätka má svoje pravidlá. Na čo by ste mali myslieť?

 

Narodilo sa vašej kamarátke alebo niekomu z rodiny bábätko a vy sa už neviete dočkať prvej návštevy? Predtým, než navštívite túto novú alebo rozšírenú rodinku, pamätajte na pár pravidiel.

 

1 | Je to o nich, nie o vás

Určite chcete rodinku navštíviť, pretože ich máte radi a ste si blízki. Ľudia ale pri takýchto návštevách bežne zabúdajú, že táto návšteva má byť v prvom rade krátka a celá o nich a ich novom živote. Zamerajte sa na nich a nerozprávajte o sebe, o svojich problémoch v práci alebo vo vzťahoch. Mamička by vás nemala počas návštevy zabávať, alebo sa o vás starať. Spýtajte sa, kedy jej vaša návšteva najviac vyhovuje, a ak náhodou povie, že sa jej to najbližšie dni či týždne nehodí, skúste to pochopiť.

 

2 | Neurážajte sa

Nová mamička vás má rada a cení si, že ju aj bábätko chcete vidieť. Avšak možno ešte na návštevu nie je pripravená a to je úplne v poriadku. Dajte jej vedieť ešte predtým, než to sama povie, že ju chápete a nebudete sa hnevať, ak sa na to s bábätkom zatiaľ necíti. Alebo povedzte, že by ste sa cítili pravdepodobne úplne rovnako, a že môžete prísť kedykoľvek neskôr. Každá žena a každý pôrod je úplne iný. Niektoré mamičky budú mať obrovský nedostatok sociálnej interakcie, a niektoré prejdú do stavu, kedy nebudú chcieť nikoho vidieť. Vaša kamarátka potrebuje najmä vašu podporu a vedieť, že je to v poriadku, ak sa necíti na širšiu spoločnosť a chce byť sama.

 

3 | Najprv zavolajte

Nerobte náhle prepady, aj keď to bolo doteraz pre vás možno úplne normálne. Vždy zavolajte alebo napíšte, že sa chystáte prísť, aj keď ste sa na návšteve dohodli už predtým. Takto dáte mamičke možnosť pripraviť sa na vás. Ak máte cestu okolo obchodu, spýtajte sa, či niečo nepotrebuje priniesť. To môže byť pre ňu skutočne užitočné.

 

4 | Myslite na baktérie

Čerstvá mamička sa pravdepodobne obzvlášť bojí baktérií, pretože bábätká majú veľmi slabú imunitu a aj malá infekcia môže spôsobiť veľké problémy. Preto by ste nemali na návštevu ísť, ak ste chorí, alebo ste strávili čas ľuďmi, ktorí chorí sú. Neberte so sebou deti, aj keď choré nie sú, pokiaľ vám mamička nepovie, že je to v poriadku. Veľa detí so sebou prenáša množstvo baktérií, o ktorých ani neviete. Pre novorodenca môžu byť naozaj nebezpečné. Hneď po príchode si umyte dôkladne mydlom ruky, aj keď vás o to mamička nepožiada. Hoci je niekedy ťažké odolať, v žiadnom prípade nedávajte bábätku pusu.

 

5 | Prineste so sebou jedlo

Prineste mamičke jedlo, aj keby to mali byť len koláčiky alebo ovocie. Myslite pritom na akékoľvek alergie alebo obmedzenia v jedle, aby ho mohla skutočne aj skonzumovať.

 

6 | Buďte nápomocná

Ak môžete, pomôžte. Mala by to byť ale pomoc, ktorú mamička skutočne potrebuje a nie to, čo si myslíte, že potrebuje. Napríklad postrážte bábätko zatiaľ, čo si mamička zdriemne alebo sa osprchuje. Spravte jej týždenný nákup, zahrajte sa s jej ostatnými deťmi, alebo choďte vyvenčiť psa. Prípadne jej pomôžte s upratovaním.

 

7 | Myslite skôr, ako položíte otázku

Vaše úmysly sú nepochybne len tie najlepšie, no čerstvé mamičky sú často priveľmi citlivé a emocionálne, preto môžu aj dobre mierené otázky vnímať zle. Namiesto toho, aby ste sa spýtali, či bábätko v noci spí, povedzte: „Pamätám si, aká som bola po pôrode unavená. Daj mi vedieť, ak si chceš zdriemnuť.“ Namiesto toho, aby ste sa pýtali priame otázky o pôrode, spýtajte sa jej, či sa chce o pôrode rozprávať. Skúste sa pýtať otvorené otázky. Čo bude chcieť povedať, o to sa s vami podelí.

 

Možno sa vám to zdá úplne prirodzené, ale nepýtajte sa mamičky, či ľúbi svoje dieťa, pretože nie vždy je to tak hneď po pôrode. Niektoré mamičky môžu trpieť úzkosťou alebo popôrodnou depresiou, ktorá môže zabrániť tomu, aby si hneď našli k dieťatku cestu. Ak sa mamičky spýtate, či svoje dieťa ľúbi, znamená to, že predpokladáte, že všetko v jej živote je dokonalé, a ak to náhodou také nie je, bude sa cítiť ešte smutnejšie. Namiesto toho sa spýtajte, ako sa cíti. Mala by vedieť, že s vami sa môže porozprávať o čomkoľvek, čo ju trápi.

 

8 | Nekomentujte domácnosť ani mamičkin výzor

Posledná vec, ktorú chce čerstvá mamička riešiť je to, ako vyzerá, alebo to, že doma nie je tip-top vyupratované. Namiesto toho rozdávajte komplimenty, pretože nikto nepotrebuje počuť, ako zle a vyčerpane vyzerá. Skôr potrebuje povzbudenie.

 

9 | Nekomentujte rodičovské rozhodnutia

Možno máte už viacero detí a vaša kamarátka je prvodorička, no keď ste na prvej návšteve, nie je ten správny čas, aby ste ju poúčali o jej rodičovských rozhodnutiach. Jej rozhodnutie je, ako často bude dieťa kŕmiť, či sa rozhodne ísť naspäť do práce alebo zostane na materskej dovolenke. Všetky jej rozhodnutia sú osobné a pravdepodobne bude o nich pochybovať, aj keď sa rozhodne. Nemusíte jej pridávať ešte viac pochybností a takisto nepotrebuje mať pocit, že ju súdite. Ak sa vás sama spýta na váš názor, choďte na to jemne. Ak sa nespýta, nezačínajte s tým sama od seba.

 

10 | Odíďte včas

Nech sú návštevy akokoľvek skvelé, každá musí raz skončiť. Je dôležité, aby ste nezostali príliš dlho. Mamička potrebuje spať, oddýchnuť si, a nadväzovať vzťah s dieťaťom. Dajte jej tú možnosť.

 

11 | Zostaňte v kontakte

Počas prvých mesiacov budú rodičom všetci gratulovať a budú mať množstvo návštev. Keď toto obdobie pominie, rodičovstvo zostane skutočne ťažké a práve vtedy vás mamička bude potrebovať najviac. Nezabudnite sa pravidelne ozývať.

 


Zdroj: mother.ly, parents.com
Zdieľať na facebooku