Týchto 9 dôvodov vás núti odkladať veci na neskôr. Zbavte sa ich!

Ľudia majú rôzne dôvody k prokrastinácii. Aké sú tie najčastejšie?
Ľudia majú rôzne dôvody k prokrastinácii. Aké sú tie najčastejšie? / Zdroj: Pexels

Prokrastinácia je chorobné odkladanie vecí na neskôr, až na poslednú možnú minútu. Ak sa aj vám stáva, že viete o tom že niečo máte urobiť, avšak neviete sa nijako motivovať, či sa vám vôbec nechce, možno s ňou tiež máte problém. V určitom bode života sa s ním stretne drvivá väčšina ľudí. Každý má na odkladanie vecí na neskôr rozličné dôvody. Možno ste produktívnejší, keď vám do deadlinu zostávajú posledné minúty, avšak prokrastinácia vám môže priniesť omnoho viac zlého ako dobrého. Ak chcete prestať odkladať veci na neskôr, musíte si najprv uvedomiť dôvody, prečo ste práve teraz k odkladaniu vecí náchylní. Aké majú na to ľudia najčastejšie dôvody?

 

1. Strach z neznámeho

Strach z neznámeho alebo aj strach z pravdy môžu viesť k odkladaniu vecí na neskôr. Často sa môže jednať o pravdu, to jednoducho vedieť nechcete, pokiaľ si myslíte že to, čo neviete, vám nemôže ublížiť.  Avšak ak sa budete riadiť tým heslom, nič dobré vám to neprinesie. Ak nemáte správne informácie, tak je tým ovplyvnené vaše myslenie, aj keď viete, že neviete úplnú pravdu. Najmä pokiaľ sa jedná zdravia, šírenie neúplných informácií a nepoznanie pravdy vás môže vyjsť veľmi draho. Tento druh prokrastinácie sa najviac prejavuje pri zdravotných otázkach, ale taktiež aj legálnych záležitostiach či nepríjemných rozhovoroch. Ak niečo budete ignorovať, tak to nezmizne. Avšak ak poznáte pravdu, môže vám to len pomôcť.

 

2. Perfekcionizmus

Pokiaľ patríte medzi perfekcionistov, tak strach z toho, že urobíte chybu, môže spôsobiť chorobné odkladanie povinností. Je to spôsob, akým váš mozog funguje, avšak môže vám narobiť viac škody, ako úžitku. Ak máte takto nastavené vaše myslenie, tak vám zabraňuje meniť, sa rásť, a učiť sa. Vyhýbate sa určitým úlohám či povinnostiam len preto, že sa bojíte chyby a toho, že by ste nezvládli všetko urobiť perfektne. Pokiaľ zadaná úloha nezodpovedá vašim prirodzeným talentom, radšej ju odložíte na neskôr. Perfekcionizmus vám zabraňuje nielen vykonať veci včas, ale ovplyvňuje aj váš prístup.

 

3. Čakáte na ideálne podmienky

Ak používate výhovorku urobím to neskôr, tak používate tú najbežnejšiu výhovorku vôbec.  Zaväzuje vás k hľadaniu dokonalého času a perfektných podmienok, avšak nič také v skutočnosti neexistuje.  Nikdy neviete, aké budú neskôr podmienky. V ideálnom svete, na ideálnom mieste, a v ideálnom čase možno budete mať motiváciu, čas, a všetko, čo chcete, ale ideálny svet nenastane. Čím realistickejšie si predstavíte svoju budúcnosť, tým je väčšia pravdpeoobnosť, že dané úlohy či záväzky splníte teraz. Ľudia, ktorí používajú túto výhovorku patria do dvoch kategórií. Niektorí podceňujú vplyv svojich inštinktov na ich správanie, postoje, a preferencie a neuvedomujú si, že všetko záleží len od stavu mysle. Druhá kategória ľudí je zase nestabilná vo svojich preferenciách v dlhšom časovom úseku. Ľahko sa môže teda stať, že to, čo vás baví teraz, ale odložíte na neskôr, vás o týždeň už zaujímať vôbec nebude. Ľudia sa rozhodujú rôzne pokiaľ sa rozhodujú hoci len pár dní popredu alebo v blízkosti k danej udalosti.

 

4. Chýbajúca motivácia

Chýbajúca motivácia je tiež veľmi častým dôvodom prokrastinácie. Avšak často si to ľudia dokážu odôvodniť inak- dôležitosť, nedostatok energie, rozdielne priority, nečakané udalosti, nedostatok dôvery, či vlastne čokoľvek, čo ich dokáže zdržať. Jedna zo štúdií, venujúcich sa tejto téme zistila, že ľudom začne chýbať motivácia keď zistia, že očakávané výsledky budú veľmi malé, alebo sa nespájajú s ich cieľmi.

 

5. Neistota na začiatku

Ďalším z dôvodov prokrastinácie môže byť to, že sa cítite neisto už na začiatku a ani vlastne neviete, ako začať. Často môže daná úloha pôsobiť príliš zložito, komplikovane a jedinečne. Chýba vám nápad, ako vôbec vykonať prvý krok, alebo aj keď prvý krok máte za sebou, tak neviete pokračovať. Ak je práve toto dôvodom vašej prokrastinácie, tak si skúste rozdeliť komplexnejšie úlohy na menšie a zorganizujte sa.

 

6. Vyberanie si menších a jednoduchších úloh

Často odkladáte tie ťažšie úlohy na neskôr? Robí to veľa ľudí. Predsa len je ľahšie venovať sa niečomu menšiemu, len preto, že je to jednoduchšie. Malé úspechy vás navyše posúvajú vpred. Ale často potom odkladáte to veľké a neraz aj dôležitejšie.  Čím viac času a snahy by niečo väčšie zabralo, tým je väčšia pravdepodobnosť, že to odložíte na neskôr. Pri rozhodovaní sa, čo skôr, ľudia zvažujú, čo sa viac vyplatí z časového hľadiska a buď porovnávajú dva okamžité scenáre alebo dva scenáre v budúcnosti.

 

7. Ľahko vás niečo rozptýli

V dnešnej dobe existuje veľa vecí, ktoré vás môžu rozptýliť, či už sú to sociálne médiá, mobil, alebo ľudia okolo vás. Väčšinu času teda strávite neefektívne. Snažte sa zostať sústredený po celú dobu a odstráňte zo svojho okolia čokoľvek, čo by vás mohlo rozptylovať. Vymažte si hry z mobilu, zatvorte dvere, odpojte internet.

 

8. Nadchne vás hocičo

Ďalším dôvodom prokrastinácie môže byť to, že patríte medzi ľudí, ktorých nadchne čokoľvek.Úplne čokoľvek. Akonáhle vás niečo nadchne, strácate motiváciu a už sa vám nechce pokračovať. Danú úlohu potom odkladáte tak dlho, až voči nej získate úplný odpor a vykonáte ju len so zaťatými zubami. Snažte sa dokončiť svoje úlohy čo najskôr, ešte pokým váš záujem trvá.

 

9. Viete, že to čo vás čaká, bude ťažké

Posledným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia prokrastinujú je to, že vedia, aká ťažká daná úloha bude. Najmä pokiaľ vás čaká dhší projekt, nechce sa vám začať už len preto, že viete čo všetko tomu budete musieť obetovať. Ľuďom sa vo všeobecnosti nechce čakať, ani sa k ničomu zaväzovať, ale chcú všetko hneď, tu a teraz.

 

Čítajte viac o téme: Produktivita, Prokrastinácia
Zdieľať na facebooku