Tínedžeri potrebujú veľa spánku, aby boli zdraví, hoci ho mnohí ignorujú

Spánok je pre tínedžerov veľmi dôležitý.
Spánok je pre tínedžerov veľmi dôležitý. / Foto: Pexels

Spánok je nevyhnutný pre všetkých ľudí, nehľadiac na to, či hovoríme o deťoch alebo dospelých. Spánok je potrebný na regeneráciu organizmu po fyzickej, ale i psychickej námahe. Súčasné výskumy sa zamerali aj na skúmanie spánku tínedžerov a dospeli k zaujímavým zisteniam. Prečo je pre tínedžerov spánok tak dôležitý? 

 

Odborníci z UniSA Sleep Dr. A. Agostini a Dr. S. Centofanti v nedávnom výskume potvrdili, že spánok je bytostne dôležitý a je spojený s duševným zdravím. Upozorňujú však, že bežní lekári na to veľakrát zabúdajú a neupozorňujú svojich pacientov na jeho dôležitosť. Dr. Agostini preto zdôrazňuje, že rodičia detí aj lekári by si mali uvedomiť dôležitosť a nevyhnutnosť kvalitného spánku pre zdravie, najmä v citlivom období dospievania detí. 

 

Odborníci hovoria, že v období dospievania prebieha celý rad fyzických, sociálnych a vývojových zmien, ktoré všetky súvisia s nedostatkom spánku. Výskum ukazuje, že tínedžeri potrebujú v noci najmenej osem hodín spánku. Vtedy dokážu lepšie čeliť sociálnym výzvam v škole, ako je nadväzovanie vzťahov, ale aj negatívnym aspektom ako šikana či iným stresovým faktorom. Taktiež je nesmierne dôležité, že ak už  nie je možnosť spať v časovom rozpätí, ktoré lekári a odborníci odporúčajú, treba sa o to aspoň snažiť. Možno si dopriať napríklad krátke zdriemnutie počas dňa. 

 

Dr. A. Agostini a Dr. S. Centofanti zistili, že ak spánok klesne na menej ako šesť hodín za noc, majú tínedžeri tendenciu zapájať sa do rizikového správania častejšie, ako by dodržali dĺžku spánku podľa odporúčaní.

 

Tínedžeri sú náchylní na duševné ochorenia a rizikové správanie

Ukázalo sa, že napríklad v Austrálii zažije každé siedme dieťa a dospievajúci vo veku od štyroch do sedemnásť rokov poruchu duševného zdravia. WHO v nadväznosti na tieto zistenia dodáva, že najhoršie na tom je, že väčšina týchto stavov zostáva jednak neliečená a jednak sa nezisťujú príčiny, ako k tomu došlo. 

 

Dr. S. Centofanti v súvislosti so spánkom a duševnými ochoreniami hovorí najmä o probléme s technológiami. Tínedžeri sú v tomto veku najnáchylnejší na trávenie priveľa času s technológiami. V dôsledku toho chodia spať neskoro a následne prežívajú negatívne pocity, ktoré sa s nedostatkom spánku priamo spájajú. 

 

Zároveň pri častom až nadmernom používaní technológií sú tínedžeri vystavení žiareniu modrého svetla, ktorý tlmí produkciou melatonínu (spánkového hormónu), čím sa odďaľuje doba zaspávania. 

 

Ak dospievajúci nespia v rozmedzí osem až desať hodín, ako je odborníkmi odporúčané, majú tendenciu k rizikovému správaniu, zhorší sa im pamäť a pozornosť počas dňa, môžu byť náladoví, agresívni a prežívať úzkosť či depresie. V extrémnom prípade sa môže spánková deprivácia natoľko rozšíriť, že sa môže pomerne výrazne znížiť celkový akademický výkon a spôsobiť až záškoláctvo.       

   

Tipy pre rodičov, ako predchádzať spánkovej deprivácií tínedžerov

Spánková deprivácia je už extrémna forma toho, že dospievajúce deti odmietajú chodiť spať v odporúčanom čase. Neuvedomujú si dôležitosť spánku a jeho dopad na ich každodenný výkon a správanie, a preto s rodičmi bojujú, aby mohli ostať čo najdlhšie hore. Ak sa tento deficit znásobí, teda deti chodia spať veľmi neskoro a vstávajú skoro ráno, aby šli do školy či pomohli doma, spánková deprivácia sa môže postupne dostaviť. Preto je dobré vedieť, ako jej z pozície rodiča možno predchádzať. 

 

  • V prvom rade sa s tínedžerom ohľadne ideálneho odchodu do postele nehádajte. Bude to brať len ako ďalšie pravidlo zo strany rodičov, ktorým sa ho snažia nejakým spôsobom limitovať a obmedziť. Radšej spoločne otvorte debatu o tom, prečo je spánok pre neho dôležitý a snažte sa mu všetky výhody a nevýhody vysvetliť ľudskou rečou.
     
  • Vyhraďte si dni, kedy môže tínedžer zostať dlhšie hore. Dokáže si tak nastaviť, že v ostatné dni bude chodiť spať v primeranom čase, aby jeho spánok trval minimálne osem hodín, ako je odporúčané. V špeciálny deň alebo dni bude môcť zostať hore dlhšie.
     
  • Upravenie celkových aktivít počas dňa môže tiež pomôcť k tomu, že tínedžer nebude preťažený a môže mať priestor na krátke zdriemnutie, napríklad poobede, po vyučovaní. Krátke zdriemnutie má tiež svoje opodstatnenie a mnoho benefitov, no treba mať na pamäti, že nedokáže plnohodnotne nahradiť nočný spánok.
     
  • Pred spaním by sa mal váš dospievajúci venovať iným činnostiam ako pozerať do obrazovky elektroniky. Je preto dôležité viesť ho k tomu, aby si na chvíľu pred spaním odložil svoj smartfón a radšej si prečítal knižku či časopis, prípadne vypočul nejaký zaujímavý podcast alebo príjemnú hudbu, pri čom môže ležať a pripravovať a tak na spánok.

 

Nie je hanba navštíviť lekára či psychológa

Ak naozaj nedochádza k žiadnemu zlepšeniu a dospievajúci majú so spánkom stále problém, je na mieste, aby navštívili s rodičmi odborníka. Ten najlepšie vie, čo a ako podniknúť, aby sa situácia zlepšila. Keď rodičia nevedia, kedy presne za odborníkom ísť, môžu pomôcť nasledovné príznaky a prejavy:

  • budenie sa počas noci alebo veľmi skoro ráno s neschopnosť opätovne zaspať
  • pocity nedostatku energie aj napriek dostatočnému spánku
  • neschopnosť pracovať (v škole, v práci) naplno tak, aby boli splnené všetky povinnosti
  • opakujúce sa pocity smútku a úzkosti
  • neschopnosť sústrediť sa na veci kvôli opakujúcim sa obavám
  • fyzické príznaky (bolesti hlavy, nechuť do tela a podobne)

 

Kvalitný spánok je nevyhnutný v období dospievania. Je preto kľúčové na to dospievajúcich a zároveň rodičov upozorňovať, aby mu prikladali dostatočnú dôležitosť. A ešte predtým, než tínedžer začne užívať voľne dostupné tabletky a lieky, je lepšie ísť za odborníkom a prebrať daný prípad individuálne. Možno lieky nestačia a ani nie sú potrebné a problém v spánkovej deprivácií spočíva v niečom úplne inom. 

Čítajte viac o téme: Spánok detí
Zdieľať na facebooku