Covid-19 vraj môže ovplyvniť aj mužskú plodnosť, tvrdí výskum

Nová štúdia naznačuje, že Covid-19 môže ovplyvňovať aj mužskú plodnosť.
Nová štúdia naznačuje, že Covid-19 môže ovplyvňovať aj mužskú plodnosť. / Foto: Unsplash

Ochorenie Covid-19 zhoršuje tvorbu a kvalitu mužských spermií, čo môže mať negatívny dopad na plodnosť mužov. S takýmto záverom prišla nová štúdia nemeckých vedcov, ktorú publikovali v časopise Reproduction.

 

Výsledky zverejnenej štúdie poukazujú na to, že prítomnosť Covid-19 v mužskom tele znižuje funkčnosť spermií a tým priamo vplýva na mužskú plodnosť. Zistenia boli publikované v časopise Reproduction a hneď po ich zverejnení vyvolali veľkú diskusiu.

 

Ide zatiaľ vôbec o prvú štúdiu, ktorá priniesla informáciu o tom, že prítomnosť Covidu-19 by mohla mať vplyv na ľudské zdravie aj takýmto spôsobom. Keďže išlo o úplne nové informácie z tejto oblasti mužského zdravia odborníci, ktorí sa štúdie nezúčastnili, hodnotia závery štúdie omnoho zdržanlivejšie ako jej autori a vyzvali k opatrnosti pri nadmernom zovšeobecňovaní nových zistení.

 

Ako sa zmenili spermie mužov s Covid-19?

Štúdia skúmala 105 zdravých mužov a 84 mužov s ochorením Covid-19. Všetci zúčastnení muži boli plodní. Skúmané boli ich spermie v 10-denných intervaloch po dobu 60 dní. Výsledky ukázali, že spermie mužov s ochorením Covid-19 mali nižšiu koncentráciu, horšiu pohyblivosť a zmenil sa aj ich tvar. V bunkách spermií prebiehali zápalové procesy. Bolo tiež zistené, že rozdiely narastali v závislosti od závažnosti ochorenia. Teda čím horšie príznaky a priebeh muži mali, tým väčší negatívny vplyv to malo aj na samotné spermie.

 

Podstatným zistením v tejto súvislosti bolo, že na semenníkoch sa nachádzajú rovnaké bunky ako na pľúcach, na ktoré sa samotný vírus viaže. Ide o enzým ACE2 (angiotenzín), ktorý poskytuje akýsi vstupný bod pre Covid-19, aby sa napojil na ľudské bunky a infikoval. Tým pádom, ako tvrdí profesor Allan Pacey zo Sheffieldskej univerzity vo Veľkej Británii, je prirodzené, že ak sa rovnaké bunky nachádzajú aj v mužských semenníkoch, tak prítomnosť vírusu ich výrazne ovplyvní. 

 

Na jednoznačné závery potrebujeme hlbší výskum

Odborníci, ktorí sa výskumu nezúčastnili, ako napríklad spomínaný profesor A. Pacey alebo Ch. Jasena, konzultantka v oblasti reprodukčnej endokrinológie a andrológie z Imperial College London tvrdia, že vysvetlenie výsledkov štúdie môže byť aj iné ako prezentujú autori.

 

Pacey je presvedčený, že nemožno hovoriť o priamom vplyve Covidu-19 na mužskú plodnosť, ale len o možnej súvislosti medzi týmito javmi. Muži mohli mať obezitu alebo kvôli chorobe byť liečení rôznymi liekmi, čo rovnako ovplyvňuje kvalitu spermií. Odborníčka Jasena zase hovorí o tom, že je prirodzené, že aj akékoľvek iné ochorenie, napríklad aj bežná chrípka, spôsobuje zníženie množstva mužských spermií, niekedy dokonca až na nulu. A to po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov. Konzultantka tak odkazuje na to, že nie je úplne jednoduché identifikovať a určiť, aký veľký vplyv má práve Covid-19 na zníženie tvorby spermií u skúmaných mužov. Pochybnosti o výsledkoch štúdie časopisu Reproduction uvádza aj majiteľka reprodukčného centra  v Newcastle, A. Murdochová. Tvrdí, že v spermiách je ťažké identifikovať prítomnosť Covidu-19 a zároveň nie je dokázané, že by sa toto ochorenie spermiami prenášalo. 

 

Trvalé zmeny zatiaľ vylúčili

Ak je osoba pozitívna na koronavírus, jej telo je naozaj postihnuté na viacerých oblastiach. V otázke, či zasiahne Covid-19 mužské spermie a plodnosť je odpoveď asi takáto - vírus na dané oblasti môže mať vplyv, ale nemusí byť priamo jeho príčinou. Ako tvrdí Pacey, existuje tam určitá súvislosť, ktorú nemožno prehliadať, ale ide skôr o dočasný a mierny vplyv. Odborník dodáva, že na mužskú neplodnosť nemusí mať vplyv len samotné pôsobenie Covidu-19, ale aj napríklad užívanie liekov, zvýšená teplota či stres a únava. Pretože vplyv horúčky na mužské spermie je už dlhšie preukázaný, nemožno o tom ani v súvislosti s koronavírusom rozmýšľať inak. Murdochová preto dodáva, že v konečnom dôsledku sú určite potrebné dlhodobejšie a podrobnejšie štúdie v tejto oblasti. Iba na základe dlhšieho pozorovania môžeme označiť mužské semenníky za vysoko rizikový orgán.     

Čítajte viac o téme: Výskum, Koronavírus
Zdieľať na facebooku