Priatelia nám pomáhajú regulovať aj naše vlastné emócie, tvrdí výskum

Priatelia nám pomáhajú aj s našimi vlastnými emóciami.
Priatelia nám pomáhajú aj s našimi vlastnými emóciami. / Foto: Bigstock

Všetci dobre vieme, že priatelia sú v živote nenahraditeľní. Prečo nám ale tak veľmi pomáhajú v ťažkých chvíľach?

 

Náročné obdobia nie sú v našich životoch nič ojedinelé. Aj počas pandémie sa mnohí ľudia ocitli v núdzi a museli zápasiť s rôznymi problémami - od finančných, zdravotných až po psychické. Nová štúdia UCLA naznačuje, že priatelia dokážu v takýchto obdobiach zohrávať v našom živote významnú rolu. Okrem toho, že povzbudia, objímu či dajú dobrú radu, dokážu ovplyvniť aj to, akým spôsobom reagujeme a zvládame svoje vlastné emócie. Sú nám priamou oporou pri našej emocionálnej regulácii.

 

Emocionálna regulácia je schopnosť riadiť a ovplyvňovať svoje emócie. V bežnom živote sa stretávame s mnohými situáciami, na ktoré nemáme dosah a nevieme ich ovplyvniť. Čo však ovplyvniť dokážeme je práve naša reakcia na ne. Regulácia našich emócií nám umožňuje lepšie pochopiť, ako sa v danej chvíli cítime a podľa toho adekvátne zareagovať. Tento proces je naozaj veľmi dôležitý a vieme z neho profitovať. Niektorí autori radia emočnú reguláciu k emočnej inteligencii. Súvisí to s tým, že ak je človek schopný plne vnímať svoje emócie a prežívanie, dokáže sa ľahšie naladiť aj na ľudí vo svojom okolí.

 

Priatelia skutočne pomáhajú

Do štúdie odborníkov z UCLA bolo zapojených 120 mladých žien, ktoré odborníci sledovali za účelom zistenia, ako sa vyrovnávajú s ťažkými pocitmi. Metódou, ktorú autori použili, bolo prezentovanie obrázkov účastníčkam. Na obrázkoch boli zobrazené rôzne negatívne scenáre, smutné výrazy ľudí, chudoba a podobne. Jednoducho obrazy, ktoré u ľudí bežne vyvolávajú negatívne emócie. Ich úlohou bolo, aby si obrázky prezreli a buď na ne prirodzene reagovali alebo ich interpretovali inak, aby mali napríklad lepší pocit z obrázka. Zároveň, tretím možným scenárom bolo, aby si ženy vypočuli reinterpretáciu obrázku, ktorú urobil ich priateľ či priateľka, ktorí sa s nimi výskumu zúčastnili. Rinterpretácia mohla vyzerať napríklad tak, že pokiaľ na obrázku videli hádajúcu sa dvojicu, opísali ju ako rozrušený pár, ktorý sa snaží prekonať významný rozpor, aby dosiahli zhodu. 

 

Súčasťou metódy bolo aj zisťovanie, do akej miery sa ženy pri prezeraní obrázkov cítili zle. Ako doplnok im boli prezentované aj obrázky, ktoré boli neutrálne, pri ktorých sa taktiež zachytáva úroveň pocitov.

 

Čo bolo výsledkom? Ukázalo sa, že ženy pri prezeraní negatívnych obrázkov naozaj prežívali negatívne emócie. Keď na ne mali zareagovať, pomáhalo im, že sa snažili vidieť obrázok v pozitívnejšom svetle, teda ho reinterpretovať, no najviac im pomohlo, keď počuli, ako obrázok z pozitívneho uhla pohľadu opisujú ich priatelia. Hlavná výskumníčka Razia Sahi preto tvrdí, že na to, ako účinne regulujeme svoje emócie, majú naši známi a priatelia aktívny vplyv.

 

Prečo bol pohľad priateľov taký utešujúci?

Vedci naznačujú, že nešlo len o benefit prítomnosti priateľa a jeho počúvanie, ale to, ako sa priateľ pozerá na veci im pomáhalo zotaviť sa. 

 

Výskumníčka R. Sahi preto odporúča, že ak prežívame náročné obdobie, mali by sme sa zamerať na sociálnu podporu od našich priateľov, pretože oni sú niekedy omnoho lepší v regulácii našich emócií ako my sami. Niekedy je pre nás dôležitejšie, ako konkrétnu situáciu vyhodnotí náš blízky. Aok je to možné? Problém vidí v tom, že keď sa snažíme vidieť veci v lepšom svetle, môžeme mať pocit, že klameme sami seba. Z úst priateľa nám pozitívna perspektíva znie často reálnejšie.

 

Sahi však tvrdí, že vo výskume treba pokračovať aj mimo experimentálnych podmienok, v každodennom živote. Aj keď už uskutočnená výskumná štúdia poskytuje zaujímavý pohľad na to, čo väčšina doteraz brala ako individuálnu záležitosť. A teda že spracovávanie emócií a ich regulácia je vecou jednotlivca a nie vecou sociálnou. 

 

Je dobré si uvedomiť, že je naozaj potrebné mať pri sebe pravých priateľov, o ktorých sa môžeme oprieť, keď to potrebujeme. Niekedy je naozaj dobré uvedomiť si, že na všetko nie sme sami a o pomoc požiadať. Nie je to hanba, môže to byť pre nás veľkým prínosom.

Čítajte viac o téme: Výskum, Priateľstvo
Zdieľať na facebooku