Aj čas osamote môže byť prospešný. Doprajte si aktivity, na ktoré nepotrebujete spoločnosť

Aj čas osamote je pre ľudí prospešný.
Aj čas osamote je pre ľudí prospešný. / Foto: Unsplash

Na samotu sa zvyčajne nazerá z negatívneho pohľadu. Spoločnosť zvykne vyzdvihovať častejšie sociálnosť, spoločenskosť, celkovo sociálne spojenie. Zdôrazňujú sa jej pozitívne účinky na fyzické, ale aj psychické zdravie. Menej sa už hovorí o tom, že aj samota má svoje výhody.

 

Výskumy poslendých rokov tvrdia, že sociálnejší ľudia žijú dlhšie, sú zdravší a vedia lepšie čeliť stresu z každodenného života. Na druhej strane sa často spomína nepriaznivý dopad samoty na ľudský život. Výskum naznačuje, že sociálna izolácia a osamelosť zvyšujú riziko srdcových chorôb, obezity, úzkostí, depresie, Alzheimerovej choroby či dokonca vedie k skoršej smrti. Výskum však zároveň naznačuje, že sa dajú identifikovať mnohé ďalšie aspekty, ktoré sú na samote pozitívne. Poukazuje na aktivity, ktoré človek môže robiť sám a mať z nich úžitok. Robiť veci sám so sebou vás dovedie do vášho vnútorného sveta. Máte viac času rozmýšľať o sebe či o svojich skúsenostiach. Rovnako môžete robiť aktivity, ktoré chcete len vy a dokonca vlastným tempom, bez akéhokoľvek tlaku.

 

Čas osamote verzus osamelosť 

Aj keď existuje veľa výskumov, ktoré poukazujú na negatívne dôsledky osamelosti, stále viac sa do popredia dostávajú tie, ktoré hovoria, že určité množstvo času osamote je nevyhnutné pre každého z nás. Dané výskumy vyzdvihujú aspekty pohody bytia osamote, schopnosť robiť veci bez rozptyľovania druhými či bez sústredenia sa na názor iných ľudí. Aj keď sa veľmi veľa ľudí bojí samoty, rôzne štúdie dokazujú, že čoraz viac ľudí v dnešnej dobe ju vyhľadáva. Aspoň tú čiastočnú. Túžba po bytí osamote sa spája s osobnosťou človeka, pričom je jej táto túžba vlastná. Vaša preferencia samoty je dôležitým ukazovateľom toho, či má samota dobrý alebo zlý dopad na vašu osobnú pohodu. Zatiaľ čo extroverti často nechcú byť sami, introverti to uprednostňujú. Samozrejme, netreba zabudnúť poznamenať, že ak je človek introvert, neznamená to, že neznesie spoločnosť. Dokonca aj tí najväčší introverti potrebujú svoju sociálnu sieť a oporu druhých ľudí. Rovnako to platí pri extrovertoch. Ak ste extrovert, spoločnosť vás vníma tak, že bez spoločnosti druhých ľudí nevydržíte ani chvíľu. Opak je však pravdou. To, že ste extrovert neznamená, že si nemôžete dopriať čas sami pre seba.

Je preto dôležité si uvedomiť rozdiel medzi tým, čo znamená byť sám a byť osamelý. Osamelosť znamená, že je človek sám aj napriek tomu, že by stál o nejaké sociálne vzťahy. Byť sám alebo mať čas pre seba zase znamená dopriať si chvíľku so sebou samým aj napriek tomu, že máte rozličné sociálne vzťahy. 

 

Kedy môže byť samota prínosom?

  • Ak je dobrovoľná.
  • Keď aj napriek času osamote udržujete pozitívne medziľudské vzťahy.
  • Keď sa podľa potreby môžete vrátiť kedykoľvek späť medzi priateľov.
  • Keď cítite, že máte radi trávenie času sám so sebou.

 

Byť pravidelne sám so sebou je teda veľmi dobrou voľbou, ku ktorej sa prikláňa čoraz viac ľudí. Môže byť obohacujúca a omladzujúca. Dôležité ale je, že si samotu vyberiete sami a že tak urobíte preto, lebo vás tieto chvíle bavia. 

 

Aktivity, ktoré môžete robiť sami    

Ak ste prirodzene priťahovaní k iným ľuďom, môže sa zdať ťažké rozhodnúť sa robiť aktivity bez spoločnosti. Existuje však mnoho aktivít, ktoré je príjemné robiť aj bez spoločnosti. Navyše tak prídete na iné myšlienky a so samoty môžete v konečnom dôsledku profitovať. Čo všetko teda môžete podniknúť sami?
 

  • Choďte na večeru. – Trávenie času pri jedle znie už na prvý pohľad ako spoločenská udalosť. Skúste však ísť tentokrát na večeru len vy, napríklad so svojou obľúbenou knihou. Namiesto rozhovoru pri jedle sa do nej začítajte a uvidíte, že bude tento zážitok stáť za to.
     
  • Choďte do kina či divadla. – Ďalšia z aktivít, ktorá znie na prvý pohľad spoločensky. Zamyslite sa však nad tým, nakoľko sa počas predstavenia sústredíte na to, že ste tam s niekým? Väčšinou sa sústredíte len na samotný film či predstavenie. Vyberte sa preto do kina či divadla aj sami. Budete sa viac sústrediť a po skončení predstavenia si môžete v hlave prehrávať všetko, čo vo vás dielo zanechalo.
     
  • Choďte na túru. – Trávenie času v prírode je veľmi zdraviu prospešné. O to viac, ak ste v prírode sami a sústredíte sa len sami na seba. Je to skutočný balzam na dušu.
     
  • Cestujte. – Cestovanie osamote môže na prvé počutie znieť bláznivo a nebezpečne zároveň. Ak sa však opýtate niekoho, kto podobnú výpravu zažil, zistíte, že je to skvelý spôsob, ako sa naučiť nové veci o sebe, o iných a celkovo o živote. Stanete sa samostatnejšími, naučíte sa komunikovať svoje potreby a spoznáte omnoho viac, akoby ste sedeli týždeň s partiou niekde na pláži.
     
  • Naučte sa niečo nové. – Nájdite si nejaký kurz/workshop, kde sa môžete naučiť a dozvedieť niečo nové. Či už je to kurz šitia, varenia, maľovania či ľukostrelby. Záleží len na vás a vašich preferenciách. Najlepšie na tom je, že sa vôbec nemusíte sústrediť na to, čo chcú robiť ostatní, ale len na to, čo chcete robiť vy sami.
     
  • Staňte sa dobrovoľníkom. – Dobrovoľníctvo alebo iné podobné aktivity majú výrazne pozitívny vplyv na ľudský život. Je to tiež jedna z aktivít, ktoré môžete robiť osamote, pričom výhodou je, že ak máte záujem, viete spoznať nových ľudí a nadviazať nové spojenia.

 

Najdôležitejšia otázka – ako byť sám so sebou?  

Byť sám nie je pre každého z nás prirodzené. Ak ste typ človeka, ktorý preferuje byť obklopený rodinou a priateľmi, dokonca máte radi spoločnosť cudzincov a spoznávanie nových ľudí, môže byť pre vás čas osamote naozaj veľkou výzvou. Vytvoriť si preto priestor a čas výhradne pre seba chce naozaj vynaložiť značné úsilie. Ako teda na to?
 

  1. Vytvorte si plán. – Najlepší čas pre seba si vytvoríte vtedy, keď si ho zaradíte do svojho kalendára. Vyčleňte si počas týždňa večer či dva iba pre vás. Samozrejme, nemusí to byť na úkor nejakej spoločenskej akcie či udalosti. Malo by to byť naplánované tak, aby vás to obohacovalo.
     
  2. Eliminujte rozptýlenie. – Keď si už vyčleníte čas pre seba, odložte bokom všetko, čo by vás mohlo rušiť. Či už je to telefón, počítač alebo nejaké ďalšie podnety, ktoré vás rušia pri robení toho, čo chcete. Tento čas ste si vyhradili na to, čo chcete a čo vás baví, nie to, čo musíte.
     
  3. Naučte sa oceniť a byť vďační za samotu. – V dnešnom svete, ktorý je typický neustálym spojením, je naozaj na mieste, aby ste boli vďační za okamihy, kedy v spojení nemusíte byť.
     
  4. Nájdite aktivity, pri ktorých viete a chcete byť sami. – Aktivity, ktoré môžu ľudia robiť sami bez spoločnosti iných ľudí, je veľa. Každému môže vyhovovať niečo iné. Niekto sa cíti sám so sebou pri počúvaní hudby, iný pri čítaní kníh. Je to len na vás. Dôležité je, aby ste sa cítili komfortne a z času pre seba čerpali čo najviac.

 

Na záver dodám, že či už ste introvert alebo extrovert, pre každého z vás má čas pre seba blahodarné účinky. Najdôležitejšie na trávení času osamote je uvedomenie si samého seba, svojich myšlienok, hodnôt, postojov, emócií či potrieb. Pokiaľ na to neprídete vy sami, nikto iný to za vás nespraví. A nezabúdajte – až keď budete v pohode sami so sebou, budete vedieť byť v pohode s ostatnými ľuďmi a celým svetom. Začnite preto u seba a doprajte si chvíľku času, ktorú každý z nás v dnešnom rýchlom svete zaručene potrebuje.      

Zdieľať na facebooku