Ako budovať sebavedomie u detí? Týchto 8 tipov vám pomôže

Zo zdravého sebavedomia dieťa bude profitovať celý život.
Zo zdravého sebavedomia dieťa bude profitovať celý život. / Foto: Bigstock

Ako môžu rodičia pomáhať deťom budovať zdravé sebavedomie?

 

Platí, že len zo sebavedomých detí vyrastú sebavedomí dospelí. Samozrejme, zdravo sebavedomí. Niektorí rodičia nevedia, ako na to. Majú názor, že veľa chvály škodí, že tým vo výchove nič nedosiahnu a preto zvolia skôr ten „tvrdší“ spôsob. My vám však prinášame tipy na to, ako budovať sebavedomie u detí, z ktorého budú profitovať. Je to totiž fakt -  aj obyčajná pochvala má pre dieťa veľkú moc.

 

Čo je sebavedomie a kedy sa začína formovať?

Slovo sebavedomie má latinské korene a v preklade znamená „s dôverou“ alebo „s vierou“. Sebavedomé dieťa sa prejavuje tým, že verí, teda má dôveru v seba samého a svoje schopnosti. Viera vo svoje schopnosti sa u dieťaťa vyvíja časom a taktiež vplyvom jeho rodičov. Potvrdzuje to aj Maureen Healy, expertka na prácu s rodičmi, deťmi a učiteľmi, ktorá tvrdí, že to, či sa bude sebavedomie u dieťaťa budovať v zdravej podobe formujú a ovplyvňujú hlavne rodičia.

 

Dieťa sa už v útlom veku potrebuje krok za krokom naučiť veriť samému sebe, poznať, v čom je dobré a v čom má naopak rezervy. Je dôležité, aby rodičia viedli deti k tomu, aby sa učili z vlastných chýb, nebrali ich tragicky a snažili sa uvedomiť si svoje pozitívne vlastnosti či schopnosti. Platí, že každé dieťa je schopné vybudovať si zdravé sebavedomie. Maureen Healy dodáva: „Sú situácie, ktoré deťom pri budovaní ich sebavedomia kladú brvná pod nohy. Až 1 z 5 detí zažilo v detstve traumu alebo situáciu, ktorá ho negatívne ovplyvnila. Takéto dieťa si sebavedomie a vieru v svoje schopnosti buduje ťažšie, avšak dokáže to. Pomocou psychologickej pomoci, mentoringu, vzdelávacích terapií a rôznych programov, sa aj deti zo znevýhodnených podmienok naučia veriť si.“ Zároveň je dôležité, aby sa deti naučili veriť v samého seba už v ranom veku, pretože len tak do obdobia adolescencie a následne dospelosti budú vstupovať ako vyrovnané a sebavedomé bytosti. A to je pre ich budúcnosť veľmi dôležité.

 

Tipy, ako budovať sebavedomie u detí

1 | Buďte dieťaťu zrkadlom

Byť pre dieťa zrkadlom znamená odrážať a poukazovať na jeho pozitívne vlastnosti a úspechy. Stačí pár povzbudivých slov ako „Tvoja kresba je mimoriadne zaujímavá“, alebo „Skvelý hod, ten sa ti podaril!“ a v dieťati začínate zasievať zárodky zdravého sebavedomia, na ktorých bude neskôr stavať svoju osobnosť.

 

 

2 | Nekonečné, ale rozumné pochvaly a povzbudzovanie

Znie to jednoducho, ale nie je to v rodinách taká samozrejmosť. Chváliť svoje dieťa môže byť pre mnohých rodičov náročná výzva. Ak to sami od svojich rodičov počas detstva nezažili, musia sa o to vedome snažiť. Keď sa však naučia ako na to, budú vidieť v správaní a prežívaní svojho dieťaťa veľké pozitívne zmeny. Skúste svojmu dieťaťu každý deň povedať pár milých slov, pochváľte ho za maličkosť, oceňte ho. V deťoch to vzbudzuje dojem, že sú plnohodnotnými a užitočnými ľuďmi, že sú schopné niečo dokázať. A musíme ich to učiť práve my, rodičia. Verte v svoje deti, v ich schopnosti, pochváľte ich za dobre vykonanú prácu alebo pekné správanie. Aj vám určite záležalo na tom, aby ste dostali ocenenie od svojej mamy alebo otca. To je pri formovaní sebavedomia pre dieťa to najdôležitejšie.

 

 

3 | Podporujte vzájomnú dôveru

Tento tip slúži nielen k budovaniu sebavedomia u dieťaťa, ale aj k budovaniu vrelého a blízkeho vzťahu medzi dieťaťom a rodičom. Uveďme si krátky príklad. Je sobota ráno a zároveň je čas upratovania. Každý v rodine by sa mal do neho zapojiť, aj keď si ako rodič uvedomujete, že sám zvládnete určité úkony najlepšie. Janko je ešte malý a nezvládne dokonale utrieť prach na všetkých poličkách, alebo Lucka nemá zmysel pre detail a neuprace obývačku do takej podoby, do akej by ste ju upratali vy. V tom je ale to kúzlo. Nechajte to na nich, hoci to nebude dokonalé! Vložte do nich dôveru, že to samy zvládnu a urobia to najlepšie, ako vedia. Tým pádom nepodporujete len dôveru medzi vami navzájom, ale budujete aj pocit dôvery u dieťaťa voči sebe samému. Keďže ste mu dali takúto úlohu vie, že mu veríte a povie si, že to zvládne, lebo vám ukáže, aké je šikovné. 

 

 

4 | Urobte krok späť

Jim Taylor, autor knihy Your Kids Are Listening: Nine Messages They Need to Hear from You, tvrdí, že k budovaniu sebavedomia neprispieva len neustála pochvala zo strany rodičov. Autor uvádza, že dôležité je aj ustúpiť, vzdialiť sa a nechať deti „bojovať“. Nechať ich robiť ich vlastné rozhodnutia, chyby alebo riskovať. Len vtedy dieťa získa pocit, že vie, v čom je dobré a naučí sa to na seba vážiť. Taylorov názor podporuje aj Victoria Sopik, CEO Kids & Company: „Na budovanie sebavedomia vo svete musia deti dostať možnosť robiť svoje rozhodnutia a niesť za ne zodpovednosť a následky. Vidím denne viacero rodičov, ktorí riešia problémy za svoje deti, naprávajú ich chyby. Ale to nie je správny prístup, tak by to byť nemalo.“

 

 

5 | Budujte u dieťaťa sebalásku

Prvým krokom k tejto úlohe je najprv vybudovať sebalásku voči sebe samému. V praxi to môže vyzerať tak, že pochválite samého/samú seba, keď navaríte večeru pre celú rodinu, alebo keď sa vám podarí pekne upratať byt. Vaše dieťa toto správanie, ktoré je na začiatku namierené voči vám, bude zrkadliť a kopírovať. Keď sa mu podarí spraviť niečo, za čo bude na seba hrdé, povedzte mu, aby to povedalo nahlas. Opakovaním tohto správania si dieťa uvedomí, v čom je dobré a v čom nie a bude sa snažiť byť stále lepšie a lepšie. Čo bude, v konečnom dôsledku, podporovať a rozvíjať jeho sebavedomie.

 

 

6 | Učte dieťa odolnosti

Život prináša nielen výhry, ale aj prehry. Čím skôr sa to deti naučia, tým ľahšie sa im bude v živote napredovať. Ak sa vášmu dieťaťu niečo nepodarí, neľutujte ho. Skôr si k nemu sadnite, porozprávajte sa s ním o tom, čo to mohlo spôsobiť, že nedosiahlo výsledok, aký chcelo. Skúste mu poradiť, čo by mohlo spraviť nabudúce, aké efektívnejšie kroky zvoliť a podobne. A zároveň, neodvracajte pozornosť od jeho skutočných pocitov, ktoré z „prehry“ vzišli. Rozprávajte sa o nich spoločne, neprekrúcajte ich. Aj negatívne pocity sú dôležité a sú základom uvedomenia si toho, že človek musí zvoliť inú stratégiu, aby v budúcnosti uspel. Dieťa sa to musí naučiť a vy mu môžete ako skúsený rodič pomôcť.

 

 

7 | Podporujte u detí ich vášeň a snahu

Každý vyniká v niečom inom, každého zaujíma niečo iné. Ak vaše dieťa nájde záujem a vášeň vo veci, ktorá pre vás osobne zaujímavá nie je, neprestávajte ho podporovať. Dieťa si vybralo to, čo ho baví a vašou úlohou je ho viesť k tomu, aby sa v danej činnosti zlepšovalo, aby malo radosť z úspechov a bralo si ponaučenie z neúspechov. Nezabíjajte u detí vášeň tým, že im určíte, čo majú vo svojom voľnom čase robiť alebo čo je aktuálne moderné. 

 

 

8 | Učte deti slušnému správaniu

Posledným tipom je niečo, čo sa môže zdať ako základ každej výchovy. Opak je však pravdou – učenie vášho dieťaťa dobrým návykom a slušnému správaniu vie do veľkej miery formovať jeho sebavedomie. Keď dieťa naučíte, že je slušné pri vstupe do budovy pozdraviť, potriasť na pozdrav človeku rukou alebo nešepkať si pri stole, dávate mu dobré rady do života. Ak sa ich bude držať, bude v spoločnosti vnímané ako sebavedomý a uvedomelý človek. To mu bude už od detstva otvárať dvere všade, kde sa objaví. Pretože nie je nič príťažlivejšie, ako keď dáte človeku oproti vám najavo, že si ho vážite.

 

Hovorí sa, že zdravé sebavedomie je kľúčom k úspechu. Že zdravé sebavedomie vidieť u človeka už na prvý pohľad – sebavedomý človek je spokojnejší, šťastnejší či dokonca krajší. Naučme sa budovať sebavedomie u svojich detí, je to ďalší z dôležitých aspektov výchovy, ktoré by sme ako rodičia nemali opomenúť.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie
Zdieľať na facebooku