Jemná motorika u detí – zimné aktivity

Jemná motorika u detí – zimné aktivity na jej rozvoj
Jemná motorika u detí – zimné aktivity na jej rozvoj / Foto: Pexels

Kvôli kratším dňom alebo studenému počasiu trávime v zime viac času vo vnútri. Deti sa rady pri svojich aktivitách venujú tomu, čo sa práve okolo nich deje. Preto ak chceme ponúknuť deťom nové aktivity, môžeme sa zamerať na zimný čas a zažiť pri tom naozajstnú zimnú atmosféru. Ponúknime im činnosti, pri ktorých si trénujú svoju jemnú motoriku. Nie pracovnými listami, ale práve hravým spôsobom si deti v predškolskom veku najlepšie trénujú úchop, zápästie a celú ruku na neskoršie písanie.

 

Aktivity s ihličím

Strihanie ihličnatých halúzok

Ak máme možnosť, nazberajme si niekde v lese popadané ihličie. Prípadne pr  predajniach vianočných stromčekov mávajú ihličie navyše. Malé halúzky dajme deťom na tácku a k tomu im prichystajme nožnice. Dieťa by už malo mať predošlé skúsenosti so strihaním. Keď sú halúzky mäkké, deťom sa dobre strihajú. Nesmú pichať. Postrihané ihličie môžeme použiť pri výrobe domáceho mydla, alebo aj na tvorenie.

 

Strihanie ihličnatých halúzok / spiralmontessorimama.blogspot.com

 

Ihličnatý stromček v krabici

Pri vyššie spomínanej aktivite sme strihali ihličie. Nasypme ho dieťaťu do krabice. V krabici už má dieťa nakreslený strom. Jeho úlohou je všetko ihličie v krabici dostať na stromček. Dieťa musí krabicu oboma rukami potriasať, prevracať doľava, doprava, dopredu, dozadu. Perfektne si tak trénuje koordináciu a jemné pohyby rúk. Na stromček môžeme dať aj lepidlo, aby sa tam ihličie prilepilo. 

 

Vianočný stromček v krabici z nastrihaného ihličia

 

Iná možnosť je zametať ihličie na konkrétne miesto štetcom. Pozametať takto môžeme hlavne kúsky ihličia, ktoré sa nám nepodarí dostať na vytúžené miesto potriasaním. Na záver si dieťa môže stromček ozdobiť korálikmi. Pripevniť ich môžeme taviacou pištoľou.

 

Aktivity v kuchyni

Zapichávanie klinčekov do pomaranča

Dieťa si v predškolskom veku často potrebuje trénovať pinzetový úchop. Ponúkajme mu čo najmenšie predmety. Nemôže ich vtedy chytiť celou dlaňou, musí použiť len prsty. Zaujímavá aktivita je pichanie klinčekov do pomaranča. Klinčeky sú drobné a pomaranč je akurát mäkký. Je to vlastne taká alternatíva geoboardu. Menšie dieťa môže klinčeky zapichávať náhodne, staršie dieťa si už vytvára rôzne obrazce. Pomaranče odporúčam následne do dvoch troch dní zjesť, aby nezhnili. My sme si ich aj s klinčekmi nakrájali a dali sušiť.

 

Zapichávanie klinčekov do pomaranča / Zdroj: babyccinokids.com

 

Strúhanie škorice 

Ak má vaše dieťa už skúsenosť so strúhaním mäkšieho materiálu (syr, zemiak), vo vianočnom období mu môžete ponúknuť strúhanie škorice. Je to praktická činnosť, z  ktorej má dieťa veľkú radosť. Strúhanou škoricou si môže posypať kašu či lievance. Nakoľko škorica je tvrdšia, aktivitu odporúčam skôr väčším deťom, predškolákom. Vhodné je strúhadlo, ktoré si deti vedia jednou rukou dobre chytiť a druhou strúhať. 

 

Strúhanie škorice / Zdroj:mommyme-thrwonderyears.blogspot.com a Pexels

 

Šúpanie pomaranča / mandarínky 

Deťom v zime často ponúkame mandarínky alebo pomaranče. Nechajme ich aj šúpať. Stačí, ak začneme malý kúsok. Ďalej už dieťa odstraňuje šupu bez našej pomoci. Mandarínka sa šúpe ľahšie. Zo začiatku možno dieťa nevydrží ošúpať celý plod. Dôležité je, aby ho to bavilo. Povzbudzujeme ho, aby to skúšalo.

 

Šúpanie pomaranča / Zdroj: Pexels

 

Drvenie vianočného korenia

Pri tejto aktivite je ideálne mať doma mažiar. Ak ho nemáme, alternatíva je veľká lyžica. Dieťa si lyžicou naberie do misky celé klinčeky a badián. Drví ich na čo najmenšie kúsky. Podrvené korenie môžeme použiť do vianočného perníka alebo iného koláča.

 

Drvenie vianočného korenia / Zdroj: healthybegginningsmontessori.wordpress.com

 

Triedenie vianočného korenia s pinzetou

Dieťa má v miske pomiešané už vyššie spomenuté celé klinčeky, badián. Pridáme aj celú škoricu. Korenie rozdeľuje pinzetou do troch misiek. Môžeme aj vytlačiť obrázky a dieťa tak rozdeľuje do misiek podľa obrázku. Pri tejto aktivite si okrem jemnej motoriky rozvíja aj zrakovú diferenciáciu. Odlišuje jednotlivé prvky od seba, hľadá podobné tvary a zároveň vníma rozdielne.

 

Snažme sa, aby z každého korenia bol rovnaký počet. Ak má dieťa senzitívnu fázu na čísla (viac o senzitívnych obdobiach tu), všimne si, že v každom poháriku je napríklad po 5 kusov. Vtedy dieťa ráta všetko okolo seba.

 

Triedenie a prvé delenie

Ak má naše dieťa senzitívnu fázu na matematiku, ponúknime mu túto aktivitu bez obrázkov. Z každého korenia dajme do misky toľko kusov, koľko je aj pohárikov ( 3 ks badiánu, 3 ks klinčekov, 3 ks škorice, 3 poháriky). Sú dve možnosti, ako dieťa túto aktivitu pochopí. Možno roztriedi korenie podľa druhu, ako sme už spomínali vyššie. Môžeme mu ukázať aj inú možnosť. Do každého pohárika dá 1 škoricu, 1 badián a 1 klinček. Čiže v každom poháriku je rovnako z každého druhu. Rovnako podelil všetkým pohárikom.  Takto môže dieťa už v predškolskom veku  zmyslovo zažiť delenie.

 

Vianočné pečenie

Asi najobľúbenejšia a najznámejšia aktivita je práca s cestom. Kľudne robme medovníčky alebo slané pečivo tak často, ako nám časové  možnosti dovolia. Pri miesení cesta,  vaľkaní a vykrajovaní si deti precvičujú už spomenutú jemnú motoriku. Okrem toho je pečenie aktivita, ktorá snáď baví všetky deti.

 

Zdieľať na facebooku