15 tipov na praktické vianočné darčeky pre deti

Vyberte deťom praktické darčeky, z ktorých sa oči detí rozžiaria nadšením.
Vyberte deťom praktické darčeky, z ktorých sa oči detí rozžiaria nadšením. / Foto: Unsplash

Je začiatok decembra, vianočný čas sa blíži a viacero rodičov si dáva otázku – čo dať deťom pod stromček? Akú hračku, ktorá ich zaujme čo najdlhšie? Ak nie hračky, lebo ich máme doma už naozaj plno, čo teda? Poradíme vám praktické darčeky, z ktorých sa oči detí rozžiaria nadšením.

 

Turistické darčeky pre deti

1. Detská čelovka 

Detská čelovka je perfektný darček, ktorému sa poteší každé dieťa. Využije sa nielen na  výlety do prírody a neskoré návraty domov, či stanovačky. Aj bežná prechádzka, keď na jeseň a počas zimy je skoro tma, má s čelovkou väčšie čaro.

Odporúčam nájsť takú, ktorá má nabíjateľné baterky – dieťa ňou bude prvé dni od radosti svietiť všade. Nakoľko napriek našim varovaniam zvyknú svietiť druhému do očí, lepšia je nižšia svietivosť. Keď kúpime čelovku s nižšou hmotnosťou, deťom sa bude dobre nosiť. A okrem výletov ju môžete využiť aj na rôzne aktivity so svetlom.

 

detská čelovka / Zdroj: Varta

 

2. Hamak - hojdačka do prírody 

Či už dlhý alebo krátky výlet, ak sú v cieli stromy, vždy poteší zavesiť si hamak. Hojdacia sieť sa ľahko zbalí a v batohu neváži veľa. Rodičia detí vedia, že každá motivácia, prečo prísť do cieľa, príde vhod. Plus v chladnom jesennom či zimnom období deti nesedia na studenej zemi, môžu sa hojdať. Deti určite zaujme aj viazanie uzlov.

 

 Hamak - hojdačka do prírody  / Zdroj: 4camping.sk

 

3. Detský spacák

Praktická vec, ktorú na výletoch využijete hlavne v lete. Spať mimo domu vonku v prírode je pre deti veľké dobrodružstvo. Aj v zime deti zbožňujú zabaliť sa do vlastného spacáku a spať v ňom v posteli. Dnu sa dá šikovne schovať a svietiť si čelovkou. Dá sa z neho urobiť si vlastný bunker a spať aj mimo postele na karimatke. Prípadne pozvať súrodenca alebo kamaráta dnu a schovávať sa spoločne.

 

Detský spacák / Zdroj: svetokolonas.sk

 

4. Pomôcky do prírody na skúmanie 

Ak do detského batôžteka pribalíte lupu, aj obyčajný výlet do lesa sa stane veľkým dobrodružstvom. Pozorovaním machu, kôry či listov sa dieťa učí lepšie si všímať svoje okolie. Perfektná pomôcka pre malých zvedavcov. Obľúbené sú aj nádobky so zabudovanou lupou, v ktorých sa dá pozorovať hmyz. Plus malý atlas, aby sme pozorované vedeli aj pomenovať.

 

Lupa môže byť pre dieťa vynikajúcim prostriedkom na skúmanie prírody. / Zdroj: Bigstock

 

5. Detský ďalekohľad 

Ak radi chodíte na túry a potrebujete pre deti motiváciu, prečo šliapať do kopca, aj ďalekohlad je dobrá možnosť. Nájdite taký, ktorý neváži veľa. Na kopci si aj sami rodičia radi priblížia okolité kopce a dedinky. Plus dieťa má radosť, že ďalekohľad je jeho. Takto podporujeme aj požičiavanie vecí – nielen my požičiavame dieťaťu, ale aj ono môže požičať nám.

 

Detský ďalekohľad / Zdroj: Pexels

 

6. Fľaša / dóza na desiatu 

Viacero rodičov má skúsenosti, že deťom najlepšie chutí jesť a piť vonku na prechádzke. Fľaša na pitie je praktický darček, ktorému sa deti potešia. Najlepšie ju kúpiť dobre umývateľnú, ktorej jednotlivé diely sa dajú oddeliť a kvalitne vyčistiť. V zimných studených mesiacoch  môžeme deťom spraviť radosť vlastnou malou termoskou. Do úvahy treba brať samozrejme aj hmotnosť nádoby. Okrem pitia nezabúdame ani na jedenie. Vlastná dóza, do ktorej si dieťa nakrája jabĺčka alebo vloží rožok, určite urobí radosť. Dajú sa kúpiť aj dózy, ktoré majú dnu priehradky alebo samostatné menšie boxy. Fľašu a dózu na desiatu dajme deťom dobre dostupné miesto. Môžu si samy pripraviť jedlo a pitie na prechádzky so sebou a aj tak sa učiť samostatnosti.

 

Box na desiatu pre najmenšie deti / Zdroj: Shutterstock

 

7. Detský batoh 

Niet väčšej radosti, ako keď si dieťa má kam zabaliť poklady, ktoré nájde na výlete. Ak máva vaše dieťa plné vrecká šišiek či slimačích ulít, batoh je pre neho to pravé. Môže si so sebou zobrať na výlet obľúbenú knižku alebo autíčko. A zabaliť malé občerstvenie. Počas výletu si občerstvenie samostatne vybrať a zjesť. Ak chceme u detí podporovať delenie sa s jedlom, môžeme zaviesť pravidlo, že čokoládu rozdeľuje vždy ten, kto ju má v batohu. Vtedy je radosť podeliť sa. Vieme, že súrodenec má tiež niečo vo vlastnom batohu, o čo sa  s nami podelí.

 

Detský batoh / Zdroj: Bigstock

 

Batoh odporúčame vyberať s nastaviteľnými popruhmi a s hrudným zapínaním. Nízka hmotnosť a ideálne aj s pršiplášťom na batoh. Ako sa hovorí, neexistuje zlé počasie na výlety, len zlé vybavený turista. To platí už v detskom veku.

 

Darčeky pre deti do domácnosti

1. Detský fotoalbum

Najlepšia kniha je taká, ktorú napíše sám život. Aj takto by sme mohli opísať fotoalbum plný fotiek. Pri jeho listovaní môžeme spolu s dieťaťom spomínať, kde sme boli a čo sme zažili. Dieťa veľmi rado ukazuje, koho pozná z príbuzných na fotkách. Pozerá si, ako vyzeralo, keď bolo malé dieťa. Spomína na svoju oslavu narodenín. Trénuje si pamäť. Nechajme ho rozprávať a rozvíjať si reč. Môže nám rozpovedať, čo si pamätá. Možno budeme prekvapení detskými spomienkami a zážitkami. Ak sa práve učí čítať, vložme k fotkám krátky popis. Takto nenásilne budeme motivovať dieťa k čítaniu.

 

Fotoalbum pre dieťa / Zdroj: Bigstock

 

2. Rámik na stenu s fotkami/ obraz na stenu s obľúbeným motívom 

Podobne ako vyššie spomenutý fotoalbum, aj fotky zavesené na stene deti veľmi potešia. Môžeme vybrať udalosť,, na ktorú dieťa rado spomína. Dovolenka pri mori či spomínaná oslava narodenín. Ak má dieťa vlastnú izbičku, urobí mu radosť vybrať si, kde rámik zavesí. 

 

Možno má dieťa rado kone alebo ho zaujíma vesmír. Podporme túto jeho záľubu a darujme mu obraz, ktorý si bude môcť zavesiť na vybrané miesto.

 

3. Vlastná deka / vankúšik 

To, čo máme vlastné poteší. To platí aj o deke alebo vankúši. Ak sa trafíme do obľúbenej detskej témy – vyššie spomenuté koníky, autá, alebo princezné, deka alebo vankúšik sa stane obľúbeným detským spoločníkom doma i na cesty.

 

4. Peračník 

Ak vaše dieťa rado kreslí a nosíte so sebou ceruzky, či fixky všade, peračník je perfektný darček. Dieťa tak bude mať svoje obľúbené pomôcky stále poruke.

 

5. Hodinky 

Najlepšia možnosť, ako naučiť dieťa čas, je darovať mu vlastné hodinky. Ak chceme, aby sa naučilo, kedy sa vstáva či ide sa do postele, je dobré kúpiť mu nástenné hodinky s jeho obľúbeným motívom a tie si zavesí v izbičke na stenu. Upozorňovať na ne, napríklad do postieľky sa ide, keď je veľká ručička na 12. Takto postupne dieťa začne riešiť čas. Potešia tiež ručičkové hodinky, je dôležité ale vybrať také, ktoré vydržia. Ak máte problémy s ranným zobudením sa do škôlky, k postieľke poteší budík. Večer si ho s dieťaťom spolu nastavíte a ráno zaklapnete. Pre dieťa je to veľký krok k samostatnosti – už nie maminka ma zobúdza, ale samo si nastavujem budík.

Detské hodinky / Zdroj: pinterest

 

 

6. Toaletná taštička a kozmetika pre dievčatá

Aj malé dievčatá túžia skrášľovať sa. Akonáhle majú vlastný lak, kabelku či nový hrebeň, cítia sa byť veľkými dievčatami. Podporujeme v nich takto aj starostlivosť o seba. Nemusíme im kupovať drahú hračku, často viac poteší, keď budú mať vlastné voňavé mydielko. Kozmetická taštička, do ktorej si môžu zabaliť kefku na víkend či kabelka cez plece.  Je veľa praktických darčekov, ktoré malým dievčatám vyčaria úsmev na tvári.

 

7. Pomôcky na tvorenie

Ako sme už aj v článku o tvorení orientovanom na proces písali, dieťa prostredníctvom tvorenia dozrieva, vyjadruje svoje emócie. Preto je dôležité, aby deti mali v poličke vždy pár dostupných pomôcok na tvorenie. Zo začiatku stačí menej a môžeme aktivity pravidelne obmieňať. Nedávať všetky prstové farby, ale iba jednu, napr. červenú. . Práve Vianoce sú perfektná príležitosť, kedy dieťa môžeme aj s pomocou rodiny obdarovať rôznymi tvorivými materiálmi a tak mať zásobu na celý rok.

 

Papierové washi pásky, špongiové štetce, či dierkovače, pečiatky alebo prstové farby  - to všetko je perfektný kreatívny materiál rozvíjajúci jemnú motoriku dieťaťa.

 

Zásobte dieťa pomôckami na tvorenie.Ak ho chcete v tvorení podporovať, malo by ich mať doma stále dostupné. / Zdroj: Bigstock

 

8. Pokladnička 

Deti už v malom veku vnímajú dôležitosť peňazí. Obľúbenou hrou detí býva hra na obchod. Pokladnička na šetrenie si peniažkov je darček, ktorý poteší chlapca i dievča. Je to aj veľká pomoc pre nás rodičov. Často sa stáva, že dieťaťu niečo nechceme kúpiť. Môžeme ho ale vyzvať, aby si na danú hračku našetrilo samo. Do pokladničky môžeme dieťaťu vždy darovať prebytočné drobné mince z našej peňaženky. Možno dostane nejaké peniaze na sviatok od príbuzných. Dieťa si ich bude s radosťou rátať a aj takto sa učiť hodnote peňazí. Keď si vytúženú vec bude môcť kúpiť za vlastné peniažky, bude hrdé samo na seba. O dôležitosti podporovania finančnej gramotnosti už v predškolskom veku píšeme aj v článku Učte deti poznať hodnotu peňazí.  

 

Pokladnička pre dieťa / Zdroj: Bigstock

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku