Ako na výchovu dospievajúceho syna?

Vychovávať dospievajúceho syna s láskou a rešpektom si vyžaduje pochopenie jeho vnímania sveta.
Vychovávať dospievajúceho syna s láskou a rešpektom si vyžaduje pochopenie jeho vnímania sveta. / Foto: Pexels

Odpoveď na otázku, ako zvládať dospievajúceho syna, začína pochopením základných príčin problémov dospievajúcich chlapcov. Čo prežívajú dospievajúci chlapci v týchto turbulentných rokoch? A ako si môžu rodičia tínedžerov  vytvoriť s nimi láskyplný a chápajúci vzťah? 

 

Výchova dospievajúcich synov nie je vždy jednoduchá. Celkovo výchova tínedžerov si vyžaduje trpezlivosť a empatiu. Správanie dospievajúcich chlapcov môže byť obzvlášť náročné, najmä v dnešných podmienkach. V dôsledku pandémie, sociálneho dištancovania a vzdelávania sa doma zažívajú dospievajúci viac izolácie, osamelosti a úzkosti ako kedykoľvek predtým. Dospievajúci chlapci sú uväznení vo svojich izbách a trávia takmer všetok čas online, čo vedie k vyššiemu riziku porúch spojených s hraním hier, prípadne surfovaním na internete. Zatiaľ čo dievčatá s väčšou pravdepodobnosťou hovoria o tom, čo cítia, dospievajúci chlapci majú tendenciu stiahnuť sa, keď majú nejaké problémy. Preto častokrát nedostávajú takú rodičovskú podporu ani odbornú pomoc, ktorú by potrebovali. Mozog dospievajúcich sa stále vyvíja. Oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za úsudok a rozhodovanie, prefrontálny kortex, úplne dozrieva až v polovici 20. rokov. Preto dospievajúci chlapci zažívajú častokrát intenzívne meniace sa impulzy a emócie. 

 

Pri zaobchádzaní s dospievajúcimi synmi musia rodičia vytvoriť jasné hranice a efektívne dôsledky. Preto pri riešení problémov dospievajúceho chlapca treba zaujať priamy prístup. Ako na to?

 

Ujasnite si svoje očakávania

Dospievajúci syn by mal pochopiť vaše očakávania týkajúce sa jeho správania. Dôležité je posilniť pozitívne vlastnosti, ako je čestnosť, bezúhonnosť, vďačnosť, zodpovednosť a úcta k druhým. Dajte mu vedieť, že jeho rozhodnutia by mali odrážať tieto pozitívne vlastnosti a že ak sa tak nestane, tak jeho správanie bude mať následky.

 

Spolupracujte s ním na stanovení pravidiel v domácnosti

Je menej pravdepodobné, že váš syn bude protestovať a porušovať niečo, ak má hlas v niektorých pravidlách. Porozprávajte sa s ním o tom, čo si každý z vás myslí, že je spravodlivé, pokiaľ ide o pravidlá a dôsledky ich porušenia. Zverejnite tieto pravidlá v spoločnej oblasti, aby boli ľahko dostupné. Dôsledky by mali byť primerané pravidlu, ktoré bolo porušené. Napriek tomu, že sa spolupodieľa pri tvorbe pravidiel, konečné slovo v pravidlách a dôsledkoch, ktoré pre svojho syna stanovíte by mali mať rodič.

 

Buďte dôslední

Odmietnite sa poddať naliehaniu alebo obviňovaniu, keď k tomu dôjde po porušení určitého pravidla. Zakaždým, keď syn poruší pravidlá, uplatňujte následky bez váhania. Váš dospievajúci syn musí vedieť, že keď poruší pravidlo, bude nasledovať určitá reakcia, dôsledok. Cieľom je viesť ho k rozhodnutiam, ktoré sú v súlade s vašimi očakávaniami pre jeho správanie.

 

Nájdite si spoločný koníček

Strávte kvalitný čas so svojím dospievajúcim synom, aby ste sa mohli lepšie spoznať. Spojte sa skrz spoločný koníček, ako je zábavná televízna relácia, obľúbený šport alebo úplne nová zručnosť, ako je varenie alebo opravovanie áut. To vám tiež poskytuje príležitosť vybudovať si medzi vami dôveru a silnejšie puto. Môžete sa tiež venovať citlivým témam, ako sú telesné zmeny, randenie, šikanovanie a užívanie alkoholu a drog.

 

Prideľte svojmu dospievajúcemu synovi úlohy, ktoré má urobiť

Rozhodnite sa pre niekoľko vekovo primeraných úloh pre svojho dospievajúceho syna a vezmite ho na zodpovednosť za ich vykonávanie každý deň alebo týždeň. Úlohy poskytujú pocit štruktúry a zodpovednosti. Pomáhajú mu tiež uvedomiť si dôležitosť tvrdej práce.

 

Podporte jeho vášne a ciele

Vybudujete si pevnejší vzťah so svojím dospievajúcim synom a uistíte sa, že vedie naplnený život tým, že ho budete povzbudzovať, aby nasledoval svoje sny. Ak má váš syn túžbu hrať na gitare, prihláste ho na hodiny hudby. Ak má veľký sen stať sa lekárom, poskytnite mu príležitosti na napredovanie k tomuto cieľu.

 

Pomôžte mu vybudovať si konzistentnú spánkovú rutinu

Dospievajúci potrebuje veľa oddychu, aby bol počas dňa v dobrej forme, preto modelujte zdravé spánkové návyky vo svojej rodine. Povzbudzujte ho, aby dodržiaval spánkový plán a pred spaním vypínal elektroniku.

 

Urobte cvičenie súčasťou života

Zdôraznite dôležitosť fyzickej aktivity tým, že ju budete robiť spoločne ako rodina. Vydajte sa na víkendové výlety na bicykli alebo túry. Povzbuďte svojho syna, aby sa zapojil do aktívneho športu v škole alebo v komunite. Obmedzte čas strávený pred obrazovkou, aby ste svojho dospievajúceho syna povzbudili, aby zostal aktívny.

 

Podávajte výživné jedlá a občerstvenie

Podporte zdravie a pohodu svojho syna zásobovaním chladničky a špajze zdravými potravinami. Vyberte si potraviny, ktoré ponúkajú prirodzenú energiu, ako sú celé zrná, ovocie, zelenina a chudé zdroje bielkovín.

 

Neprehliadajte varovné signály problémov

Dávajte pozor na najčastejšie varovné signály problémov, ako sú náhle zhoršenie známok, násilné alebo agresívne správanie, krádeže v obchodoch alebo delikventné správanie, strata záujmu o predchádzajúce aktivity alebo priateľov, zmena v skupine priateľov, zmeny v spánku alebo stravovacích návykoch, náhla zmena vzhľadu, napríklad nosenie dlhých rukávov počas horúcich dní alebo dlhých nohavíc na zakrytie sebapoškodzovania. 

 

Navrhnite spôsoby, ako zvládnuť stres

Život môže byť pre dospievajúcich stresujúci. Pomôžte svojmu synovi zvládnuť stresové situácie pomocou pozitívnych stratégií zvládania, ako je cvičenie, písanie alebo trávenie času s dobrými priateľmi. Povzbudzujte ho, aby sa obrátil na vás alebo iných dospelých so žiadosťou o pomoc pri zvládaní stresu.

 

Niekedy môžu mať rodičia pocit, že ich dospievajúci syn o nich nemá záujem. Ale rodičia by sa tým nemali nechať oklamať. Zdravé vzťahy medzi dospievajúcimi a rodičmi pomáhajú dospievajúcim chlapcom vyrásť v silných, nezávislých mladých mužov. Ako sa vysporiadať so svojím dospievajúcim synom je zostať zapojený, nech sa deje čokoľvek.

Čítajte viac o téme: Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku