7 problémov, ktoré trápia rodičov pri výchove najčastejšie

Rodičov trápia zvyčajne rovnaké problémy.
Rodičov trápia zvyčajne rovnaké problémy. / Foto: Bigstock

Rodičovstvo je úžasná a vzrušujúca cesta v živote človeka. Ale tiež môže byť niekedy náročná a frustrujúca. Súčasný uponáhľaný život kladie na rodičov rôzne nové nároky. Rodičia sa preto častokrát cítia pod stresom pri udržiavaní rovnováhy medzi rodičovskými povinnosťami, prácou aj vlastnými potrebami. Čo dnešných rodičov trápi najčastejšie a ako si s týmito výzvami poradiť?

 

1. Časová tieseň

Jednou zo zásadných výziev rodičovstva v 21. storočí je dobrá organizácia úloh. Rodičia majú na pleciach povinnosti v zamestnaní, prácu v domácnosti, súkromné veci aj domáce úlohy do školy. Potrebujú splniť svoje povinnosti a popri tom sa starať aj o svoje deti a vyhradiť si nejaký čas na to, aby si oddýchli a zbavili sa stresu. Majú však k dispozícii iba 24 hodín a všetko musia zvládnuť v tomto časovom rámci. To je však niekedy takmer nemožné. Dôležité je preto čo najviac plánovať a udržiavať v istých činnostiach rutinu. Jednoduchá organizácia totiž môže eliminovať stres zo zabudnutých schôdzok, stratených domácich úloh a mnohých ďalších stresových pascí, s ktorými sa vyťažení rodičia stretávajú. Okrem toho je dôležité vedieť delegovať robotu, aby sa do domácich prác zapojili všetci členovia rodiny. Naučiť sa povedať „NIE“ je taktiež dosť podstatné, treba sa pozrieť sa na svoje priority a naučiť sa povedať nie ľuďom alebo požiadavkám, ktoré nie sú úplne nevyhnutné.

 

2. Závislosť od digitálnych technológií

Náš život stal z roka na rok digitálnejším vďaka rastúcemu počtu nových technológií, všadeprítomnému internetu aj sociálnym sieťam. Mnohé deti sa od technológií nedokážu dobrovoľne vzdialiť. Ich nadmerné používanie ale môže deťom spôsobiť fyzické a psychické ujmy na zdraví. Môže u detí napríklad negatívne ovplyvniť psychické zdravie, váhu aj problémy so zrakom. Ich používanie však môžete obmedziť jednoduchým nastavením časového limitu. Povedzte im, koľkokrát môžu hru hrať na mobile. Skúste nahradiť svoj čas strávený pred obrazovkou ich obľúbenou aktivitou, ako je napríklad maľovanie, karty alebo čítanie.

Viac sa dozviete o výchove detí a technológiách aj v knihe Spojení navždy - Ako nestratiť deti v digitálnej dobe.

 

3. Nesprávne stravovacie návyky

Jeden z najväčších problémov, s ktorými sa rodičia stretávajú, je, že ich deti často nejedia správne jedlo v správny čas a v správnom množstve. Nechcú jesť zdravú zeleninu a často sa rozhodnú pre sladkosti či rýchle občerstvenie namiesto kvalitného výživného jedla. Hamburgery, pizze a ďalšie nezdravé jedlá upútajú ich pozornosť. V takýchto prípadoch nútenie nefunguje. Rozprávajte sa pravidelne o účinkoch konzumácie nezdravých potravín. Poukážte na príklady obezity a zdravotných problémov, ktoré z toho vyplývajú. Zahrňte dieťa do rôznych činností v kuchyni a nechajte ho vidieť, ako sa pripravuje výživné jedlo. 

 

4. Rivalita medzi súrodencami

Súrodenecké boje a hádky sú niečo, čo každý rodič považuje za samozrejmosť. Keď sa však vymknú spod kontroly, môžu sa prejaviť vzájomnou nenávisťou. Neustále boje vám navyše môžu spôsobiť veľa problémov. Zapojte sa do počiatočnej fázy, aby ste situáciu pokojne vyriešili, a porozprávajte sa s nimi o tom, ako by mohli urobiť to isté. Prvými krokmi nech je upokojiť obe deti a v ničom neobviňovať jedno alebo druhé. Dôležité je, aby vždy stanovené pravidlá platili rovnako pre obe deti a nerobili ste medzi nimi rozdiely.  

 

5. Neposlušnosť

Sú chvíle, keď požiadate dieťa, aby niečo urobilo, a ono to rovno odmietne. Väčšina rodičov si to vysvetľuje ako hrubosť alebo prehnanú múdrosť, ale vaše dieťa sa chce v prvom rade cítiť dôležito a budovať si svoj vlastný názor. Vytvorenie silovej dynamiky vašej nadradenosti nad ním môže spôsobiť, že bude niekedy agresívne. Porozprávajte sa s ním o tom, prečo je to, čo od neho žiadate, nevyhnutné a počúvajte jeho názor, prečo to nechce urobiť. Odôvodnite to a väčšinou to bude fungovať. Pokiaľ budete pokojný, prinúti ho to prehodnotiť svoje správanie.

 

6. Klamstvo

Takmer všetky deti aspoň raz zaklamú. Môžete si dokonca uvedomiť, že vaše dieťa klame, ale neriešite to. Výsledkom je, že naďalej klame a vypestuje si z toho návyk. Ak nezasiahnete, môže sa to neskôr prejaviť aj skrývaním dôležitých vecí pred vami. Je dôležité, aby ste svoje dieťa nekarhali ani ho nebili, keď zistíte pravdu. Dajte mu najavo, že viete, že ide o klamstvo a porozprávajte sa s ním o tom, prečo to nie je správne. Požiadajte ho, aby sa vás pri rozprávaní pravdy nebálo, aj keď by mohlo urobiť chybu alebo vás zarmútiť. 

 

7. Nahnevané a agresívne dieťa

Pokiaľ obaja rodičia nebudú dieťaťu určovať hranice a dôsledne trvať na ich dodržiavaní, môže sa z neho vyvinúť nahnevané dieťa, ktoré kričí a ničí veci okolo seba, pričom neustále spôsobuje problémy a stres sebe aj vám. Pre dieťa sú výchovné mantinely aj istým pocitom bezpečia. Dieťa sa môže uchýliť k násiliu ako spôsobu, ako veci vyriešiť, prípadne ako si získať vašu pozornosť. Je veľmi zriedkavé, že dieťa nemá dôvod na svoje nahnevané správanie. Práve preto je dôležité mať v rodine pravidlá, a tiež sa s dieťaťom rozprávať, či doma alebo niekde inde nezažíva situácie, ktoré by mu spôsobovali stres a reagovalo týmto spôsobom. Ak je situácia zúfalá a trvá už dlhší čas, je najlepšie vyhľadať odbornú pomoc.

 

Každý nový deň prináša v živote rodičov novú výzvu. Bez ohľadu na to, s akou výzvou sa stretnete, musíte mať múdry a praktický prístup k riešeniu. Kľúčom pre rodičov je zachovať pokoj v akejkoľvek situácii, namiesto toho, aby ste prejavovali hnev voči deťom. Postupne uvidíte, že vaše deti budú rešpektovať vaše správanie, a pokúsia sa napodobniť aj vašu pokojnú osobnosť. 

Zdieľať na facebooku