Ako vytvoriť silnejšie puto medzi súrodencami? Tieto tipy vám pomôžu

Súrodenecké vzťahy môžu podporiť aj rodičia svojím prístupom.
Súrodenecké vzťahy môžu podporiť aj rodičia svojím prístupom. / Foto: Bigstock

Vzťahy vašich detí medzi sebou sú pravdepodobne najdlhšími, aké kedy budú mať. Napriek tomu pravdepodobne nastanú chvíle, keď budete mať pocit, že vychovávate úhlavných nepriateľov, na rozdiel od milujúcich súrodencov. Súrodenecká rivalita je však normálna a to, že súrodenci medzi sebou bojujú, neznamená, že si nemôžu byť blízki. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste posilnili vzťahy medzi súrodencami, bez ohľadu na to, či ide o biologických súrodencov, nevlastných súrodencov alebo adoptovaných. Podpora blízkych vzťahov môže vašim deťom pomôcť, aby sa z nich nakoniec stali najlepší priatelia.

 

Výhody súrodeneckých vzťahov

1. Deti majú lepšie sociálne zručnosti

Výskumy ukazujú, že deti so súrodencami majú lepšie sociálne zručnosti. Štúdia z roku 2013 publikovaná v časopise Journal of Family Issues zistila, že medzi materskou školou a piatym ročníkom získali deti so súrodencami viac sociálnych zručností ako jedináčikovia. 

 

2. Stanú sa lepšími partnermi

Vyrastanie so súrodencami môže poskytnúť zručnosti, ktoré pomôžu deťom stať sa lepšími partnermi. Štúdia zverejnená v časopise Journal of Family Issues z roku 2014 zistila, že deti, ktoré vyrastajú so súrodencami, majú menšiu pravdepodobnosť rozvodu. V skutočnosti na každého súrodenca, ktorého má dieťa, dochádza k 3% zníženiu pravdepodobnosti rozvodu. Štúdie tiež ukazujú, že pozitívny vplyv súrodeneckých vzťahov závisí od kvality týchto vzťahov. Deti rozvíjajú lepšie sociálne schopnosti, ak majú silné väzby so svojimi súrodencami. Napäté súrodenecké vzťahy môžu byť deštruktívne. Súrodenci, ktorí spolu nevychádzajú, môžu mať počas dospievania väčšiu pravdepodobnosť úzkosti a depresie.

 

3. Súrodenci sú si navzájom inšpiráciou

Silné putá medzi súrodencami môžu inšpirovať mladších súrodencov, aby napodobňovali starších. Súrodenci, ktorí o sebe navzájom myslia pozitívne, majú tendenciu dosahovať podobnú úroveň vzdelania. Starší súrodenec, ktorý chodí na vysokú školu, môže mať teda vplyv na inšpirovanie mladších súrodencov k ďalšiemu vzdelávaniu. To samozrejme platí aj o negatívach, je preto dôležité podporovať zdravé putá a zároveň zabezpečiť, aby staršie deti išli mladším príkladom. 

 

Stratégie, ako podporiť súrodenecké vzťahy

Existuje viacero stratégií, ktoré môžu vašim deťom pomôcť zblížiť sa a vybudovať si navzájom zdravšie vzťahy.

 

Neuprednostňujte žiadne z detí

Môže byť lákavé uprednostniť jedno z vašich detí. Je prirodzené, že sa s jedným dieťaťom stotožníte viac. Tiež môže byť lákavé poukázať na to, kto sa správa najlepšie či kto dosahuje najlepšie výsledky v škole, a dávať ho za príklad ostatným súrodencom. Štúdie však ukazujú, že zvýhodňovanie a poukazovanie na úspechy niektorého súrodenca zvyšuje medzi nimi konflikt.

 

Podporujte spoločný pozitívny čas

Ľudia sa zbližujú tým, že majú spoločné pozitívne skúsenosti. Je preto dôležité vytvárať súrodencom príležitosti na vzájomnú zábavu. Všímajte si činnosti, ktoré súrodencov bavia spoločne. Potom zámerne naplánujte viac takýchto aktivít. Môže to byť trochu zložité, ak máte deti s veľkým vekovým rozdielom alebo keď majú vaše deti úplne odlišné záujmy. Vždy však existujú spôsoby, ako podporiť pozitívny spoločný čas - možno budete musieť byť trochu kreatívni. Keď sa deti smejú a zabávajú, prežívajú viac pozitívnych pocitov. A keď zažijú pozitívne pocity zo spoločných zážitkov budú si k sebe bližší.

 

Uprednostňujte spoluprácu pred konkurenciou

Aj keď môžete mať pocit, že môže byť produktívnejšie, keď poviete veci ako: „Kto rýchlejšie uprace svoju izbu,“ postaviť deti proti sebe je zlý nápad. Zamerajte sa skôr na spoluprácu než na súťaživosť. Porozprávajte sa o tom, ako ste všetci v jednom tíme a máte príležitosti navzájom si pomáhať. Môžete im tiež poskytnúť projekty, na ktorých môžu spoločne pracovať. Pomôžte im vidieť, že podávajú lepší výkon, keď pracujú ako tím a nemusia súťažiť o vašu pozornosť. Pochváľte ich spoluprácu a úsilie namiesto ich výsledkov. Nehovorte, koho obrázok vyzerá najlepšie alebo kto získal najviac bodov. Namiesto toho povedzte veci ako: „Naozaj sa mi páči, ako spolupracujete“ alebo „Oceňujem, že pomáhaš svojmu bratovi s týmto projektom. To je od teba milé."

 

Model zdravého riešenia konfliktov

Od zvládania hnevu po taktiku vyjednávania, hádky medzi súrodencami sú pre deti vynikajúcou príležitosťou na zdokonalenie ich schopností riešenia konfliktov. Pri každej príležitosti ich učte konštruktívnemu riešeniu problémov.

 

Zaveďte spoločné rodinné rituály

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Family Psychology zistila, že rodinné rituály alebo tradície sú spojené s vyššou úrovňou uspokojenia, väčším zmyslom pre osobnú identitu počas dospievania a silnejšími rodinnými vzťahmi. Rodinné rituály sú to, čo oddeľuje vašu rodinu od zvyšku sveta. Zavedenie rituálov môže každému členovi rodiny pomôcť cítiť sa bližšie k ostatným. Rodinné rituály sú tiež skvelým spôsobom, ako si vytvoriť trvalé spomienky. Deti si budú vždy pamätať, ako mali filmový večer každý piatok alebo ako rodina vždy v prvý letný deň chodila na výlet.

 

Podpora zdravých zväzkov medzi súrodencami sa môže niekedy zdať ako ťažký a nikdy nekončiaci boj. Vybudovanie zdravých vzťahov však stojí za to. Vaše deti sa môžu jeden od druhého veľa naučiť a s určitým vedením im môžete pomôcť vytvoriť si celoživotné puto.

Čítajte viac o téme: Súrodenci
Zdieľať na facebooku