10 otázok, ktoré by si mal klásť pravidelne každý rodič

Sebareflexia a neustále zlepšovanie sú dva najdôležitejšie faktory potrebné na to, aby ste rodičovstvo zvládli na výbornú. 
Sebareflexia a neustále zlepšovanie sú dva najdôležitejšie faktory potrebné na to, aby ste rodičovstvo zvládli na výbornú.  / Foto: Bigstock

Rodičovstvo je veľká zodpovednosť, ktorá si vyžaduje obrovské množstvo práce. Nie je ľahké byť dobrým rodičom, pretože deti neprichádzajú na svet s manuálom. Ako byť dobrým sprievodcom životom?

 

Rodičia majú najnáročnejšiu zodpovednosť - vyformovať iného človeka. Výsledok tejto zodpovednosti závisí vo veľkej miere od toho, do akej miery sa zamýšľate nad svojimi prístupmi vo výchove detí a nad otázkami, ktoré si z času na čas kladiete. Sebareflexia a neustále zlepšovanie sú dva najdôležitejšie faktory potrebné na to, aby ste rodičovstvo zvládli na výbornú. Aké otázky by ste mali položiť sami sebe, aby ste boli úspešnejšími rodičmi?

 

1. Robím to správne?

Dokonalý rodič neexistuje. Všetci raz za čas urobíme chybu. Rozdiel medzi úspešnými rodičmi a tými, ktorým sa nedarí, je však v tom, že úspešní rodičia premýšľajú o svojich chybách a opravujú ich. Táto otázka by vám mala pomôcť preskúmať veci, ktoré robíte, aby ste zistili chyby. Nemôžeme síce robiť všetko správnym spôsobom, ale môžeme sa stále učiť robiť toho čo najviac.

 

2. Ak by som bola v koži svojho dieťaťa, čo by som si myslela o svojom štýle výchovy? 

Môžete si myslieť, že ste najlepší rodič na svete. Niekedy to môže byť úplne mylná predstava, pretože sa stále pozeráte z pohľadu rodiča a nie dieťaťa. Pozrieť sa na to z pohľadu dieťaťa vám pomôže lepšie si uvedomiť veci, ktoré by ste mali robiť, a s ktorými by ste mali prestať, pretože nie sú vo vašom snažení efektívne. Tiež porozumiete mylným predstavám, ktoré má vaše dieťa v súvislosti s tým, ako ho vychovávate. Väčšina detí si napríklad myslí, že ich rodičia vedú k disciplíne a nechávajú ich niesť aj negatívne následky svojho konania, pretože ich nemilujú. Vy ako rodič však viete, že opak je pravdou. Ak sa ale nepozriete na niektoré situácie z ich uhla pohľadu, nikdy nepochopíte, ako sa cítia.

 

3. Robím to, čo je dobré pre budúcnosť môjho dieťaťa, alebo len slepo nasledujem ostatných?

Rodičia často uplatňujú zlý rodičovský štýl kvôli nevhodným radám priateľov, susedov, alebo dokonca iných rodičov. Každé dieťa je iné a rodičovské stratégie, ktoré fungujú pre dieťa vášho priateľa, môžu byť pre vaše dieťa škodlivé. Venujte čas premýšľaniu o tom, čo je dobré pre vaše vlastné dieťa. Pozrite sa na jeho slabé a silné stránky a uplatňujte stratégie, ktoré pre vaše dieťa funguje najlepšie.

 

4. Dostáva odo mňa moje dieťa dostatočnú pozornosť?

Vaše dieťa si tiež zaslúži vašu pozornosť, rovnako ako si ju zaslúži vaša práca. Trávte s deťmi čas, rozprávajte sa, hrajte sa, učte sa a robte veci spoločne. Venujte čas svojim deťom a prejavte záujem o všetko, čo vám chcú povedať.

 

5. Budujem alebo ničím sebavedomie svojho dieťaťa?

Mnohé veci, ktoré hovoríme svojim deťom, môže veľmi poškodiť ich sebavedomie. Deti sú ako prázdny list papiera a vaše slová, gestá a činy sú ako atrament rozliaty po tomto papieri. Ak tieto slová, gestá a činy nie sú pozitívne a posilňujúce, možno tým ničíte sebavedomie svojho dieťaťa. Povedzte svojmu dieťaťu „milujem ťa“, „zvládneš to“, „si dosť dobrý“ a podobne. To im pomôže vybudovať si vieru v svoju schopnosť dotiahnuť veci do konca a dosiahnuť v živote úspech.

 

6. Zvláda moje dieťa stres?

Deti sa musia naučiť rozpoznávať stres, pochopiť, ako ich ovplyvňuje aj ako ho zmierniť, aby sa mohli sebavedomo pohybovať vo svete dospelých. Ak im nikdy nedovolíte zažiť strach či zlyhanie, nedostanú príležitosť rozvíjať tieto životne dôležité schopnosti.

 

7. Ako môžem svojmu dieťaťu dať to, čo potrebuje?

Je to veľmi odlišné od „prinútenia dieťaťa robiť to, čo chcete vy“. Táto myšlienka vychádza z predpokladu, že deti vo svojej podstate spolupracujú. Deti sa chcú zúčastniť. Keď dieťa nespolupracuje, je to spravidla preto, že je dezorientované alebo nie je naplnená nejaká jeho potreba. Takže namiesto toho, aby sme vyčíňanie videli ako „zlé“ alebo „ťažké“, vidíme ho ako indikátor nenaplnenej potreby. To nás oslobodzuje od zamerania sa na správanie a namiesto toho sa zameriavame na potreby dieťaťa. Umožňuje nám tiež lepšie sa prispôsobiť svojim vlastným potrebám.

 

8. Je rodičovstvo na prvom mieste vašich priorít? 

Kam zaradíte rodičovstvo v zozname najdôležitejších úloh? Je rodičovstvo niečím, na čo si nájdete čas, alebo máte tendenciu rutinne zanedbávať svoju úlohu a venovať sa iným veciam, napríklad svojej práci? Samozrejme, je dôležité udržiavať v živote rovnováhu a zvládať množstvo vecí, ktoré presahujú rámec rodičovstva, ale čo urobíte, keď máte na výber medzi sledovaním svojej obľúbenej televíznej relácie a čítaním rozprávky pred spaním svojim deťom? Položte si otázku: Ako veľmi sa váš život zmenil, odkedy ste sa stali rodičmi, a je rodičovstvo niečo, čo vstúpilo do vašej životnej rutiny predtým, ako ste sa stali rodičmi? Ak nie, možno budete musieť niečo zmeniť vo svojej rutine, aby ste svojim deťom dopriali viac času a rodičovstvo sa stalo najvyššou prioritou.

 

9. Aký silný je váš vzťah s vašimi deťmi? 

Ako často nerobíte nič iné len sa zabávate so svojimi deťmi? Existujú činnosti, ktoré spolu radi robíte pravidelne? Uvedomte si, že všetky tieto otázky vám pomôžu poznať dôležitý detail o vašej spoločnej budúcnosti - keď váš vzťah bude prechádzať komplikovanými obdobiami, to či problémy dokážete prekonať, bude závisieť iba od sily vášho vzťahu.

 

10. Odrážate vlastnosti, ktoré by ste chceli, aby mali vaše deti? 

Položte si otázku, či ste pre svoje deti dobrým vzorom. Deti sa od nás učia správaniu podľa toho, kým sme, a nie podľa toho, čo sa ich snažíme naučiť. Ukážte svojim deťom, čo od nich očakávate, namiesto toho, aby ste to od nich vyžadovali a správali sa naopak.

Zdieľať na facebooku