Zlozvyky, ktoré sa deti učia od svojich rodičov

Zlozvyky u detí môžu vznikať aj tým, že ich deti odpozorujú zo správania svojich rodičov. 
Zlozvyky u detí môžu vznikať aj tým, že ich deti odpozorujú zo správania svojich rodičov.  / Foto: Bigstock

Zlozvyky u detí môžu vznikať aj tým, že ich deti odpozorujú zo správania svojich rodičov. 

 

Všetky návyky, ktoré práve máme, dobré alebo zlé, sú v našom živote z nejakého dôvodu. Do istej miery nám dané správanie prináša výhodu. Každý máme nejaké zlozvyky. Či už ide o tendenciu hrýzť si nechty, rozprávať s plnými ústami alebo chronickú prokrastináciu, zlozvyky škodia našej vízii seba samého a toho, kým chceme byť. Samotné vytváranie návykov a rutín nie je zlá vec. Ale tak ľahko, ako si môžeme vytvoriť dobrý zvyk, sa dá vytvoriť aj zlozvyk. Rodičia niekedy zabúdajú, že deti sú ako špongie a nasávajú všetko, čo povedia. Nie sú to však iba slová, ktoré kopírujú, deti sledujú všetko, čo robia, vrátane ich zlozvykov. Zlozvyky sa nevyvíjajú zo dňa na deň. Deti sa ich môžu naučiť od svojich priateľov alebo aj rodičov. Ktoré sú najčastejšie zlozvyky, ktoré sa učia deti od svojich rodičov?

 

1. Závislosť na online aktivitách - Táto závislosť prevláda vo všetkých vekových kategóriách. Deti vidia svojich rodičov zavesených na telefóne veľakrát počas celého dňa. Online aktivity sú veľmi návykové a deti si tento zvyk osvoja veľmi skoro aj vďaka tomu, že majú ľahký prístup k technológiám od útleho veku. Rodičia vo významnej miere ovplyvnia, či si deti vytvoria zdravý alebo nezdravý vzťah k používaniu technológií.
 

Viac si prečítate o zdravom vzťahu detí a rodiny k technológiám aj v našej knihe Spojení navždy - Ako nestratiť deti v digitálnej dobe

 

2. Materializmus – dôsledkom prehnaného nakupovania a zdôrazňovania, aké dôležité je veci vlastniť môže byť, že deti budú mať tendenciu súdiť ľudí podľa toho, čo majú a nie podľa toho, kto sú. Rodičia by ich mali poučiť skôr o hodnote vecí, ako o cenách produktov. 
 

3. Zaobchádzanie s financiami Je v poriadku kúpiť si občas niečo pekné. Ak však máte vo zvyku impulzívne utrácať, napríklad zhromažďovať online nákupy o druhej ráno alebo ísť na nákupy, keď ste nahnevaní, môže sa to stať zlozvykom, ktoré deti odpozorujú. Súčasťou dospievania je naučiť sa zodpovedne šetriť a rozumne míňať peniaze. V prípade ak vidia rodičov, známe osobnosti a ďalších dospelých, ktorí utrácajú peniaze za drahé predmety bez toho, aby videli náročnú prácu a plánovanie, veľmi rýchlo môžu skĺznuť do bezhlavého míňania peňazí. Ak im však včas vštepíte dôležitosť úspor a nebudete sa ponáhľať míňať peniaze, môže to vašim deťom pomôcť obmedziť nutkanie minúť svoje úspory hneď.
 

4. Prehnané alebo žiadne cvičenie – Cvičenie by malo byť súčasťou života každého človeka. Či už je to pravidelný šport, chôdza alebo iná voľnočasová aktivita, ktorá vás udrží v zdraví. Deti môžu rýchlo prejsť od pozitívneho prístupu k pohybu k tomu, že budú posadnuté cvičením a svojím vzhľadom. Ľahký spôsob, ako zistíte, či má vaše dieťa potenciálne nezdravý vzťah s cvičením je to, či cvičí pre zábavu alebo má pocit, že je povinné cvičiť. Druhým extrémom sú rodičia, ktorí vôbec nešportujú a túto tému nepovažujú v rodine za dôležitú. Deti tak ľahko skĺznu do pohodlného života bez toho, aby sa hýbali a to môže časom prerásť do nadváhy či až obezity.

 

Primeraný pravidelný pohyb je pre zdravie človeka veľmi dôležitý. / Zdroj: Bigstock

 

5. Zanedbávanie domácich prác – Každý má medzi povinnosťami práce, ktoré sa mu nepáčia. Od umývania riadu až po kosenie trávnika alebo umývanie okien je niečo, čo chcete odložiť, až kým to absolútne nebudete musieť urobiť. Keď vaše deti uvidia, ako sa trápite s prácou, ktorú neznášate, alebo ako robíte všetko pre to, aby ste sa z toho dostali, mohli by začať napodobňovať vaše správanie. Možno od nich chcete, aby udržiavali svoje izby čisté a udržiavali poriadok. Začnite tým, že budete udržiavať svoj dom čistý. To môže byť jeden zo spôsobov, ako ich naučiť, že byť chaotický nie je v poriadku.
 

6. Zlé stravovacie návyky Každý má rád nezdravé jedlo. To však neznamená, že by sa malo stať každodenným jedlom. Telo vyžaduje základné živiny, ako sú bielkoviny, vitamíny, vápnik, železo a tak ďalej. Nezdravé jedlo neobsahuje takmer žiadnu z týchto živín a zasýti vás len prázdnymi kalóriami. Je dôležité naučiť svoje deti zdravým stravovacím návykom. To sa nemusí stať, keď vás uvidia každý večer jesť veľké balenie čipsov, pravidelné objednávanie hamburgerov s hranolkami a pizze. Deti by mali vedieť, čo je pre ich telo zdravé a čo by sa mohlo občas konzumovať.
 

7. Neefektívne zvládanie stresu – To, ako zvládate stres, a dokonca aj to, z čoho máte tendenciu byť vystresovaní, je často naučené správanie od rodičov. Môže byť užitočné prehodnotiť, ako reagujete na stres, a tiež to, prečo tak reagujete.
 

8. Príliš veľa starostí a nadmerné obavy – Veľa úzkostných návykov, ako napríklad nadmerné starosti alebo strach z určitých vecí, môže byť tiež niečím, čo sa deti naučili z konania svojich rodičov. Deti sú prirodzene naladené na správanie svojich rodičov, pretože to je to, ako sa učia orientovať sa vo svete okolo seba. Sledovaním toho, ako rodič reaguje na potenciálne hrozby, dieťa spoznáva, čo je nebezpečné a ako na toto nebezpečenstvo reagovať. Ak rodič je veľmi úzkostlivý, deti sa toho chytia a môžu sa naučiť vidieť veľa rovnakých prehnaných hrozieb podobným spôsobom ako to vidí rodič.
 

9. Neschopnosť prejaviť sa – Ide hlavne o prejavovanie emócií. Veľa rodín ťažko vyjadruje a prejavuje svoje emócie. Ak sa rodičia budú držať vo svojich myšlienkach a emóciách, tak je pravdepodobné, že to urobia aj deti. Dajte svojim pocitom priestor, aby sa prejavili. Aj keď sa niekedy zdá, že zdieľať svoje emócie je nevhodné alebo nezdravé, pripomeňte si, že to tak nie je.
 

10. Neschopnosť ospravedlniť sa a riešiť konflikty  Častokrát je ťažké pripustiť, že sa mýlite, a niekedy ešte ťažšie ospravedlniť sa. To platí obzvlášť u ľudí, ktorí v detstve nikdy nevideli zdravý príklad ospravedlnenia. Ako sa hádate s partnerom? Čo robíte, keď sa na druhého nahneváte? A čo urobíte, aby ste sa upokojili? Ak sa rodičia vyhýbajú konfliktom, sú pasívni-agresívni alebo neustále kričia a kričia, deti to vidia ako normálny spôsob riešenia konfliktov a vyrastú z nich dospelí, ktorí vo vzťahoch používajú rovnaké zlozvyky.

Zdieľať na facebooku