Aktivity pre deti s autizmom v domácom prostredí

Deti s autizmom môžu rodičia zabaviť doma aj takýmito aktivitami. 
Deti s autizmom môžu rodičia zabaviť doma aj takýmito aktivitami.  / Foto: Bigstock

Deti s autizmom môžu rodičia zabaviť doma aj takýmito aktivitami.

 

Autizmus alebo porucha autistického spektra predstavuje celý rad vývojových podmienok, ktoré ovplyvňujú to, ako jedinec vníma svet a interaguje s ostatnými. Každé dieťa sa rád zúčastňuje rôznych aktivít, hier a ani deti s autizmom nie sú výnimkou. Práve naopak autistické deti by mali byť zapojené do aktivít, aby sme im pomohli preklenúť priepasť medzi nimi a okolitým prostredím. Pre tieto deti môžu byť umelecké a remeselné činnosti, ktoré využívajú ich zmysly, efektívnym spôsobom, ako zlepšiť ich pozornosť, sebavyjadrenie a znížiť všetky starosti spojené s úzkosťou. Zapojenie detí s autizmom do zmyslových činností je prospešné z niekoľkých dôvodov:

 

  • Stimulujú mozog dieťaťa a zlepšujú systém senzorického spracovania informácii.
  • Zdokonaľujú sociálne zručnosti ako je komunikácia a spolupráca.
  • Zlepšujú koordináciu, ako aj jemnú či hrubú motoriku.
  • Upokojujú deti, keď sú rozrušené.

 

Môžete vyskúšať celý rad aktivít, ktoré stimulujú všetky zmysly dieťaťa. Skúšajte postupne, jemne a zhodnoťte, čo funguje dobre a čomu by ste sa mali vyhnúť.

 

Prečítajte si tiež: Ako vyzerá hra u detí s autizmom?

 

Senzorická fľaša

Naplňte starú plastovú fľašu zmesou vody, trblietok a niekoľkých kvapiek potravinárskeho farbiva, aby ste svojmu dieťaťu vytvorili pútavú hračku. Vložte niekoľko gombíkov alebo guľôčok a potom veko pevne utesnite pomocou horúcej lepiacej pištole. Táto aktivita predstavuje skutočne jednoduchý spôsob, ako pomôcť dieťaťu naučiť sa zaujať a sústrediť sa.

 

Senzorická fľaša / Zdroj: Pinterest

 

Obkresľovanie mincí

Nadčasová klasika, do ktorej sa môžu zapojiť aj dospelí. Jednoducho nazbierajte niekoľko rôznych mincí, na vrch položte list papiera a pomocou zmiešaných pasteliek „vtierajte“ do papiera farebný vzor. Deti s autizmom budú rady vytvárať vzory a rozvíjať svoje schopnosti koordinácie oko-ruka.

 

Skladanie puzzle a stavebníc

Mnoho detí s autizmom má obrovský talent na riešenie skladačiek a rôznych hlavolamov. Okrem zábavy sa rozvíja ich schopnosť sústrediť sa ako aj jemná motorika.

 

Deti s autizmom rady stavajú stavebnice. / Zdroj: Bigstock

 

Voňavé „hracie cesto“

Vytvorte veľkú dávku cesta na hranie a rozdeľte ho do samostatných misiek. Do každej misky primiešajte rôzne prísady, aby ste vytvorili ľahko identifikovateľné pachy, napríklad škorica, mandľová esencia, citrónová šťava, vanilková esencia, zázvor a podobne. (Môžete pridať aj potravinárske farbivo). Keď sa deti hrajú s cestom, môžu si vychutnať rôzne vône a pokúsiť sa uhádnuť, čo to je.

 

Zamrznuté hračky

Túto aktivitu si budete musieť pripraviť deň alebo dva dopredu. Nájdite veľkú plastovú škatuľu, ktorá sa zmestí do vašej mrazničky, štvrtinu naplňte vodou, vložte nejaké hračky a zamrazte. Pridajte ďalšie tri vrstvy a potom vyklopte svoj ľadový blok. Úlohou deti bude dostať tieto hračky z ľadu pomocou rôznych nástrojov (napr. Fľaše s rozprašovačom s teplou vodou, kladivá na hračky atď.).

 

Umývanie auta

Zriaďte stanicu na umývanie áut s miskami s vodou, mydlom, hubkami, kefkou, handrami či uterákmi a s rôznymi plastovými vozidlami. Tieto deti sa budú s radosťou hrať s mydlovou vodou, čistiť autá a znova ich sušiť.

 

Maľovanie v pene

Pripravte si krém na holenie a naneste na okno alebo na tácku väčšie množstvo holiaceho krému. Do peny na tácke môžete pridať aj pár kvapiek farbiva. Spoločne si precvičujte písanie písmen, kreslenie obrázkov alebo len krúžte prstami okolo peny. Pri tejto činnosti zameranej na hmatové zmysly sa buduje aj jemná motorika.

 

Oblačné cesto

K tejto aktivite budete potrebovať 2 hrnčeky múky a 1/4 rastlinného oleja a 1 hrnček sódy bikarbóny. Zmiešajte ich spolu do nejakej plastovej krabice, prípadne ich dajte na plastový kryt. Keď sa deti začnú nudiť tvarovaním a formovaním tejto hmoty, vytiahnite ocot, kvapkadlá alebo striekacie fľaše a začnite šumieť! Môžete začať malým kvapkadlom, aby ste sledovali šumenie oblačného cesta. Potom môžete zobrať striekaciu fľašu. Napokon môžete vyliať väčšie množstvo octu a sledovať to úžasné šumenie.

 

 

Prechádzka bublinovou fóliou

K tejto aktivite budete potrebovať 2 veľké baliace papiere, bublinovú fóliu, temperové farby, štetec, lepiacu pásku a nožnice. Veľké baliace papiere prilepte na podlahu. Na papierový tanier vytlačte rôzne farby. Odrežte dĺžku bublinkovej fólie, dostatočne širokú na to, aby ste na bosej nohe dieťaťa vytvorili malú čižmu. Uvoľnite a omotajte bublinkovú fóliu okolo nožičky vášho dieťaťa. Ak má vaše dieťa dlhé nohavice, stiahnite ich alebo zrolujte. Namaľujte spodnú časť fólie na nohách dieťaťa a môžete maľovať. Dieťa sa môže prechádzať po papieri s namaľovanými nožičkami zabalenými v bublinovej fólii.

 

 

Kresba na brúsny papier

Farbenie na brúsny papier nie je ľahká úloha. Aby deti mohli držať pastelky a tlačiť dostatočnou silou na to, aby niečo nakreslili, musia byť pastelky správne uchopené a tlačené. Táto aktivita povzbudzuje deti, aby pracovali hlavne na svojej jemnej motorike.

 

Hra s balónmi

Deti s autizmom obľubujú hru s balónmi. Môžete si ich len tak po byte pohadzovať, alebo si zahrať s raketkami aj balónový bedbinton.

 

Hra s bublifukom

Chytanie bublín z bublifuka môže byť tiež príjemná zábava, ktorá deti na chvíľu zamestná vonku alebo doma.

Čítajte viac o téme: Autizmus
Zdieľať na facebooku